Με την πρώτη έντονη βροχόπτωση η παραλία «Καλαμιές» στον Πρωταρά, που διαμορφώθηκε παράνομα στο παρελθόν με επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου και ιδιωτών, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα και κατέστη ακατάλληλη για τους λουομένους. Ως εκ τούτου, η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου για λόγους ασφαλείας ενέκρινε σχετικό αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου το οποίο περιλαμβάνει εργασίες για την απομάκρυνση πετρών και βράχων που παρασύρθηκαν προς τη θάλασσα από τα ρεύματα μετά τη θεομηνία του περασμένου Δεκεμβρίου, την ανακατασκευή μέρους του πεζόδρομου που καταστράφηκε ολοσχερώς και την κατασκευή ράμπας για προσπέλαση προς την παραλία.
Μιλώντας στον «Φ», ο Έπαρχος Αμμοχώστου Γιώργος Χρυσαφίνης ανέφερε ότι «οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν για αποκατάσταση των ζημιών που η θεομηνία επέφερε, δυστυχώς και λόγω αυθαίρετων επεμβάσεων που έγιναν στο παρελθόν στην περιοχή από τον Δήμο και ιδιώτες». Οι εργασίες αυτές αποβλέπουν, πρόσθεσε, ακριβώς, στη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και προστασίας των λουομένων και των άλλων διακινουμένων στην παραλία.
Πρόσθεσε δε πως για το θέμα έχουν γνώση και τα συναρμόδια Τμήματα Περιβάλλοντος, Δημοσίων Έργων και Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, εκπρόσωποι των οποίων και έχουν επισκεφθεί τον χώρο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι εργασίες παρακολουθούνται από τον φύλακα προστασίας της παραλίας της Επαρχιακής Διοίκησης, ο οποίος έχει εντολή να παρέμβει σε περίπτωση που θα υπερβούν τα επιτρεπόμενα.
Ερωτηθείς κατά πόσο η άδεια που έχει δοθεί περιλαμβάνει την απομάκρυνση πετρών και βράχων από τη θάλασσα ή και την παραλία, ο κ. Χρυσαφίνης διευκρίνισε ότι η άδεια επιτρέπει να καθαριστεί όλη η παραλία, χωρίς ωστόσο να εισέρχεται το μηχάνημα εντός της θάλασσας.
Πρόσθεσε πως η άδεια που έχει δοθεί δεν προνοεί τον εκβραχισμό της ακτής. Οι όποιες εργασίες, είπε, μπορούν να γίνουν στον πεζόδρομο και να αφαιρεθούν βράχοι που δεν παρασύρθηκαν από τη θάλασσα.
Σημείωσε ότι η άδεια που έχει δοθεί δεν προνοεί τη διαμόρφωση παραλίας με βαρέα μηχανοκίνητα οχήματα. Επιτρέπεται, πρόσθεσε, να καθαριστεί η παραλία και να μαζευτούν φύκια και χαλαρές πέτρες, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί το ανάγλυφο της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσαφίνη, μετά τις καταστροφές, τα αρμόδια τμήματα επιθεώρησαν τον χώρο όπου ουσιαστικά διαπίστωσαν ζημιές στις περιοχές που στο παρελθόν διενεργήθηκαν αυθαίρετες επεμβάσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν οι φετινές εργασίες του Δήμου Παραλιμνίου γίνονται σε συνεννόηση με την Επαρχιακή Διοίκηση χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από φωτογραφίες και βίντεο που απέστειλαν στον «Φ» πολίτες, τα βαρέα μηχανοκίνητα οχήματα φαίνεται να αφαιρούν βράχους από τη θαλάσσια ζώνη.
https://youtu.be/eryTfomBLrQ
Επεμβάσεις την τελευταία πενταετία
Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία, έχει καταγραφεί σωρεία αυθαίρετων επεμβάσεων σε παραλίες από τον Δήμο Παραλιμνίου, εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της Θαλάσσιας Ζώνης:
Στην περιοχή Κάππαρη μεταξύ 2013-2014 έγινε εκβραχισμός της ακτής, τοποθέτηση χαλαρών βράχων υπό τύπον κυματοθραύστη στη βόρεια πλευρά του κολπίσκου, μήκους περίπου 10 μέτρων, και διαμόρφωση της παραλίας.
Στην περιοχή Fig Tree Bay μεταξύ 2013-2014 έγιναν χωματουργικές εργασίες, κατασκευή κάθετου προβόλου από φυσικούς ογκόλιθους, μήκους περίπου 30 μέτρων, και διαμόρφωση της παραλίας.
Στην περιοχή Αγία Τριάδα μεταξύ 2013-2014 έγινε εκβραχισμός της ακτής, χωματουργικές εργασίες, αποψίλωση βλάστησης, δημιουργία χώρων στάθμευσης και διαμόρφωση της παραλίας.
Στις περιοχές Σειρήνα (Κουμούλλη) και Βρυσούθκια (Μουζούρα) μεταξύ 2015-2016 έγιναν χωματουργικές εργασίες, κατασκευή αναβαθμίδων με τη χρήση ογκολίθων, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ απότομη κλίση και υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, καθώς και την κατασκευή αποχωρητηρίων.
Στην περιοχή Κάππαρη μεταξύ 2017-2018 έγινε χάραξη και κατασκευή χωμάτινου πεζοδρόμου χωρίς να ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για εγγραφή δρόμου ή πεζοδρόμου. Κατόπιν ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή, διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του Δήμου Παραλιμνίου.
ΕΚΒΡΑΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στην περιοχή Λομπαρτί (Green Bay), σε παραθαλάσσιο τεμάχιο χαλίτικης γης, που εφάπτεται με την Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας / Ειδική Ζώνη Διατήρησης Θαλάσσια Περιοχή Νησιά (ΤΚΣ/ΕΖΔ CY3000006), μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2017 έγινε εκβραχισμός της ακτής, χωματουργικές εργασίες, διαμόρφωση πρανών με τη χρήση ογκολίθων, αποψίλωση βλάστησης και διαμόρφωση της παραλίας.
Παράλληλα, αυθαίρετες επεμβάσεις έγιναν στις παραλίες Σκούταροι (Μάλαμα), Cavo Maris και Κόννος, για τις οποίες υποβλήθηκαν καταγγελίες προς την Αστυνομία από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου.
Δημιουργία καντίνας αντί αποχωρητηρίου
Στην παραλία ΜΜΑΔ, πέραν της χάραξης χωμάτινου πεζοδρόμου, έγινε δενδροφύτευση και πιθανή επέμβαση στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε στην τοπική Αρχή δικαίωμα δημιουργίας αποχωρητηρίων, αλλά αντί αυτών ο Δήμος Παραλιμνίου προκήρυξε διαγωνισμό για λειτουργία καντίνας στον συγκεκριμένο χώρο.
Στην παραλία Γλυκύ Νερό (παραλία σκύλων) συνεχίστηκε η χάραξη και κατασκευή χωμάτινου πεζοδρόμου χωρίς άδεια, ενώ κατασκευάστηκε οχετός χωρίς μελέτη, σχεδιασμό ή άδεια.
Στην παραλία Γλυκύ Νερό Β, έγινε χάραξη και κατασκευή χωμάτινου πεζοδρόμου και δενδροφύτευση, ενώ εκσκαφείς προέβησαν σε εκβραχισμό της ακτής και διεξήγαγαν χωματουργικές εργασίες εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, που δεν συνάδουν με την άδεια που παραχωρήθηκε στον Δήμο Παραλιμνίου από τον Έπαρχο Αμμοχώστου.
https://youtu.be/nAm0pTUKYmE
Πηγή: Philenews/Άγγελος Νικολάου
Discussion about this post