ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Γιατί κρεμάζουμε κορδέλες στον Προφήτη Ηλία;

Τί αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς στο FamagustaNews

Αντίγραφο του Main Image x2 33 exclusive, Πρωταράς

Ο Πρωταράς είναι ένας από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Κύπρο. Παραλίες, νυχτερινή ζωή αλλά και πολλές εκκλησίες και θρησκευτικά μνημεία.

Το ξωκλήσι Αγίου Νικολάου και Προφήτη Ηλία είναι από τα πιο γνωστά με το δεύτερο να κλέβει τα φώτα εφόσον είναι κτισμένο σε ένα απόκρημνο βράχο στην περιοχή του Πρωταρά και μπορεί κανείς να το διακρίνει από χιλιόμετρα μακριά.

Τα 156 σκαλοπάτια κάνουν την πρόσβαση του λιγάκι κουραστική ωστόσο αξίζει να τα ανέβει κανείς για να προσκυνήσει την χάρη του Προφήτη Ηλία αλλά και για να απολαύσει την υπέροχη πανοραμική θέα που προσφέρει.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 75 exclusive, Πρωταράς

Οι θαμώνες, κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες είναι εκατοντάδες, από όλα τα μέρη του κόσμου.

Θα λέγαμε ότι και αυτός είναι ο λόγος που πλήθος κορδελών έχουν μαζευτεί στα δέντρα γύρω από τον προφήτη Ηλία. Η ομάδα του FamagustaNews προσπάθησε να λύσει το «μυστήριο» γύρω από το πλήθος κορδελών στο εξωκλήσι και έτσι επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, ο οποίος είχε όλες τις απαντήσεις.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 77 exclusive, Πρωταράς

Πρόκειται για μια λαϊκή ευσέβεια σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο FamagustaNews o Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς.

«Κάνει κανείς μια προσευχή, ένα τάμα στον Άγιο, και το δένει στο δέντρο για να δέσει την ευχή. Δεν είναι τόσο χριστιανικό και ορθόδοξο, είναι λαϊκή ευσέβεια το οποίο συναντούμε και αλλού. Στον Κύκκο, πάνω στο Θρονί για παράδειγμα. Κυρίως οι Ρώσοι είναι που έχουν αυτή την λαϊκή ευσέβεια και οι ξένοι και άλλοι χριστιανοί, ακόμα και αλλόδοξοι. Είναι σαν κοινό έθιμο των θρησκειών. Εγώ συνάντησα και μη χριστιανούς να εφαρμόζουν το έθιμο αυτό».

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 78 exclusive, Πρωταράς

Ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς είπε ότι αυτή είναι η έννοια αυτής της λαικής ευσέβειας και ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι βαθύτερο.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 81 exclusive, Πρωταράς

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 76 exclusive, Πρωταράς Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 79 exclusive, Πρωταράς

Ερωτηθείς αν η εκκλησία και οι πατέρες προτρέπουν τους πιστούς να «δέσουν την ευχή τους», ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς είπε ότι μπορεί η εκκλησία να μην αντιδρά σε αυτό αλλά δεν το συστήνει. Με κάποιο τρόπο προσπαθούν μάλιστα να το σταματήσουν γιατί δημιουργείται αταξία και βρωμιά στον χώρο. Ένα παράδειγμα που μας έδωσε ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς είναι τα δέντρα που ξεραίνονται.

«Ένα δέντρο πνίγεται στις κορδέλες και μετά ξεραίνει. Στον προφήτη Ηλία ο μισός ευκάλυπτος ξέρανε για αυτό τον λόγο. Ο κόσμος τα έδενε σφιχτά με αποτέλεσμα τα κλαδιά του να μην μπορούν να ανασάνουν και έτσι χάσαμε το μισό δέντρο.

Δεν το συστήνουμε. Δεν το προτρέπουμε. Μπορεί να μην συστήνεται από χριστιανικής πίστης να γίνεται αυτό το πράγμα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Προκαλεί ζημιά και στα δέντρα.»

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 82 exclusive, Πρωταράς

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 80 exclusive, Πρωταράς

Τα βράδια ο λόφος φωταγωγείται και το θέαμα που δημιουργείται είναι εξαίσιο.

Την μνήμη του Αγίου τιμούμε στις 20 Ιουλίου. Κάθε χρόνο τελείται λαμπρή πανήγυρη με τη συρροή χιλιάδων πιστών.

*Ο προφήτης Ηλίας ήταν θαλασσινός, αλλά βαρέθηκε τη θάλασσα και αποφάσισε να ανεβεί στα βουνά. Γι’ αυτό έγινε Άγιος των βουνοκορφών. Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι κτισμένο σε ύψωμα, σε μια τοποθεσία με υπέροχη θέα. Πρόκειται για ένα νεότερο χτίσμα του 1984 το οποίο κτίστηκε στην θέση ενός άλλου μικρότερου βυζαντινού ξωκλησιού Προς τιμήν του Προφήτη Ηλία. Ο παλαιός ναός που κατεδαφίστηκε, χτίστηκε από τους προγόνους μας γύρω στο ’40.

FamagustaNews