ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Καθάρισαν τον αρχαίο «τάφο της Βασίλισσας» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σύμφωνα με τον θρύλο εκεί έθαψαν τη Βασίλισσα της Σαλαμίνας με τον χρυσό θρόνο και τη χρυσή άμαξα

photo 2 exclusive, Αρχαιολογία, Ιστορία, Πρωταράς

Σε εργασίες καθαρισμού στον τάφο Ελληνιστικής – Ρωμαϊκής περιόδου (3ος αιώνας π.Χ. περίπου) στην παραλία Fig Tree Bay προχώρησε σήμερα η υπηρεσία του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

IMG 2241 exclusive, Αρχαιολογία, Ιστορία, Πρωταράς

Κατά τις εργασίες αφαιρέθηκε μεγάλος όγκος άγριας βλάστησης στο εσωτερικό του τάφου, ενώ η υπηρεσία του Δήμου προχωρεί με καθαρισμό του γυάλινου δαπέδου και τοποθέτηση μηχανισμού εξαερισμού για να αποφεύγεται η δημιουργία υγρασίας στο εσωτερικό καθώς και στην τοποθέτηση ειδικού φωτισμού.

IMG 2236 exclusive, Αρχαιολογία, Ιστορία, Πρωταράς

Σε δηλώσεις το ο Δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος, ο οποίος ήταν παρών στις εργασίες καθαρισμού, ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα του Δήμου είναι η ανάδειξη και η προβολή όλων των χώρων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

IMG 2238 exclusive, Αρχαιολογία, Ιστορία, Πρωταράς

Κυρίως όμως για τον συγκεκριμένο τάφο, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλης σημασίας σημείο αναφοράς στην περιοχή καθώς αποτελεί έναν από τους ελάχιστους που βρέθηκαν ασύλητοι από την αρχαιολογική σκαπάνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 2010 κατά τις εργασίες του παραλιακού πεζοδρόμου και μέσα εντοπίστηκαν τέσσερεις σαρκοφάγοι, μία εκ των οποίων έχει μελανόμορφα σχήματα καθώς και οστά, γυάλινα και πήλινα αγγεία. Ανέφερε ότι σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή είναι θαμμένη η Βασίλισσα της Σαλαμίνας, αφού όπως αναφέρει ο θρύλος, όταν πέθανε η κόρη του Βασιλιά της Σαλαμίνας αυτός διέταξε μόλις έδυσε ο ήλιος να ξεκινήσει πορεία και να πηγαίνει προς ανατολάς δίπλα από το νερό και εκεί όπου θα ανέτελλε ο ήλιος εκεί να θάψουν τη Βασίλισσα με το χρυσό θρόνο και τη χρυσή άμαξα.

IMG 2237 exclusive, Αρχαιολογία, Ιστορία, Πρωταράς

Παράλληλα, ο κ. Νικολέττος ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε ο Νεολιθικός Οικισμός στην περιοχή “Νησσιά” στον Πρωταρά να ανοίξει το ερχόμενο καλοκαίρι για το κοινό, καθώς και με το Τμήμα Αλιείας για δημιουργία ενός Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας και Θαλάσσιας Ιστορίας στην περιοχή της μαρίνας Παραλιμνίου.