Σε τοποθέτηση του γλυπτού «Ναυμαχία της Λεύκολλας» προχώρησε ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας. Το γλυπτό του Φίλιππου Γιαπάνη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 2019, τοποθετήθηκε στο σιντριβάνι στην ομώνυμη πλατεία «Λεύκολλα» στο κέντρο του Πρωταρά, μετά και από την ανακαίνιση και ανακατασκευή του σιντριβανιού.
Η περίφημη ναυμαχία της Λεύκολλας
Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταξύ των στρατηγών του, ο Πτολεμαίος της Αιγύπτου κατέλαβε την Κύπρο, στην οποία εγκατέστησε ως διοικητή τον αδελφό του Μενέλαο. Το 306 π.Χ. ο Αντίγονος ο «Μονόφθαλμος» ή «Κύκλωπας» έστειλε εναντίον του Πτολεμαίου και του αδελφού του Μενέλαου στην Κύπρο, τον γιο του Δημήτριο, τον επιφανέστερο από τους Επιγόνους, όπως ονομάστηκαν οι γυιοι των Διαδόχων.
Ο Δημήτριος νίκησε κατά κράτος και στη ξηρά και στη θάλασσα τον Μενέλαο και πολιόρκησε τη Σαλαμίνα και ως εκ τούτου του αποδόθηκε η προσωνυμία Πολιορκητής.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σαλαμίνας ο Δημήτριος πληροφορήθηκε ότι μεγάλη ναυτική δύναμη υπό τον ίδιο τον Πτολεμαίο έπλεε εναντίον του και ήδη παράπλεε στις ακτές του Κιτίου. Αφού άφησε λίγα πλοία να επιτηρούν την πολιορκία έπλευσε και απέκρυψε τα πλοία του στο μικρό λιμάνι της Λευκόλλας. Μόλις ο Πτολεμαίος παρέπλευσε το Ακρωτήριο Πηδάλιο (Κάβο Γκρέκο), ο στόλος του Δημητρίου επέπεσε ξαφνικά εναντίον του και συνέτριψε την μεγάλη αιγυπτιακή δύναμη. Τα πλοία του Πτολεμαίου, μαζί με εκείνα του Μενέλαου που είχαν σπεύσει από τη Σαλαμίνα προς βοήθεια των, καταβυθίστηκαν ή διασκορπίστηκαν.
Μετά τη ναυμαχία της Λεύκολλας ο Δημήτριος ο Πολιορκητής έγινε κύριος όλης της Κύπρου.
Προς ανάμνηση της σπουδαίας νίκης του ο Δημήτριος διέταξε τον γλύπτη Ευτυχίδη να φιλοτεχνήσει από παριανό μάρμαρο τη θεά Νίκη σε πλώρη πλοίου. Το γλυπτό βρέθηκε από γαλλική αρχαιολογική αποστολή το 1863 στη Σαμοθράκη, στο ιερό των Καβείρων, που ήσαν θεότητες οι οποίες προστάτευαν τους ναυτικούς και έδιναν δύναμη σε όσους πολεμούσαν.
Η Νίκη της Σαμοθράκης μαζί με την Αφροδίτη της Μήλου αποτελούν τα λαμπρότερα αρχαιοελληνικά εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου.