Στο Παραλίμνι από τη μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου

Μετά από 34 χρόνια στην Κύπρο η Αγία Ζώνη της Παναγίας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους - Για προσκύνημα στο Παραλίμνι από 5 μέχρι και 11 Φεβρουαρίου - Πλήρες Πρόγραμμα

photo exclusive, Αγία Ζώνη, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου

Στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μεταφέρεται η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η Αγία Ζώνη της Παναγίας θα βρίσκεται για προσκύνηση και ευλογία των πιστών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου από τις 5 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2024.

Την Τιμία Ζώνη θα προσκομίσει στην Κύπρο ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, μετά από πρόσκληση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου.

Μετά από προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Η επίσκεψη της Αγίας Ζώνης στην επαρχία Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά από 34 χρόνια χάρη στις προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο επίσημη αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό της Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη και τους Τάσο Σπύρου, Ανδρέα Φλοκκά, Ρόη Ηροδότου, Τάσο Αριστοτέλους και Αναστάση Πυρίλλη, επισκέφθηκε την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου για τη διευθέτηση των λεπτομερειών που αφορούν στην επίσημη επίσκεψη της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Ι.Μητρόπολη Κωνσταντίας από τις 5 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2024.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την ευλογία της έλευσης της Αγίας Ζώνης στην Κύπρο μετά από 34 χρόνια.

Υποδοχή αρχηγού κράτους

Η Αγία Ζώνη θα φτάσει στην Κύπρο από το Άγιον Όρος, στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, και θα γίνει υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Το σημείο υποδοχής θα είναι ο χώρος μπροστά από την παλαιά ΣΠΕ Παραλιμνίου. Στη συνέχεια, με πομπή θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, όπου θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της μαύρης επετείου μνήμης των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή

H έλευση της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στην ημικατεχόμενη Μητρόπολη και πατρίδα μας σηματοδοτεί και την έναρξη των δράσεων που πραγματοποιούνται φέτος από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Εναποθέτοντας κάθε ελπίδα μας στην Παναγία και Μητέρα του Θεού και ζητώντας από τη Θεοτόκο να μας διαφυλάξει υπό την προστασία της, στρέφουμε το βλέμμα προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ατενίζουμε την πόλη μας, την οποία κοσμούσαν ναοί σημαντικοί (μεσαιωνικός και νεότερος) αφιερωμένοι στην Αγία Ζώνη, μαρτυρία της τιμής της στην Κύπρο από χρόνους παλαιούς. Η εκκλησία της Αγίας Ζώνης εντός της πόλης των Βαρωσίων από το 1974 μέχρι σήμερα παραμένει απροσπέλαστη, αφημένη, απογυμνωμένη από τα κειμήλιά της, αλειτούργητη. Στήριγμα και ακλόνητο τείχος της σωτηρίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος, της οποίας τη μεσιτεία ζητούμε όλοι, προσκυνώντας την Αγία Ζώνη της.

Η χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους

Η χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας, που βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή της. Η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Κατά τη διάρκεια της αναλήψεώς της έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Ζώνη της. Οι Απόστολοι τότε αφού άνοιξαν τον τάφο «ουχ εύρον το σώμα» της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς, δηλαδή της λεγομένης μεταστάσεώς της.

Η Τιμία Ζώνη κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας. Αρχικά φυλασσόταν στα Ιεροσόλυμα και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη, που τον 12ο αιώνα επί Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε και επίσημος εορτασμός της την 31η Αυγούστου. Η αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος Στ΄ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για θαυματουργική θεραπεία της, κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα, χωρισμένη όμως σε τρία τεμάχια. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς τη Μονή Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, τη δώρισε σ’ αυτή. Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, σε ασημένια θήκη νεότερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής.

Αναρίθμητα θαύματα

Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία γίνονται ως σήμερα με την Τιμία Ζώνη. Η αξία της είναι ανεκτίμητη, διότι συνδέεται με την Παναγία. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει τη στειρότητα των γυναικών και των καρκινοπαθών με κορδέλλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί επ’ αυτής και ακολούθως τη ζώννονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς.

Το πλήρες πρόγραμμα

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

  • 10:30 π.μ. Άφιξη και επίσημη υποδοχή στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας
  • 12:00 μ.μ. Άφιξη και επίσημη υποδοχή στο Παραλίμνι (χώρος παλαιάς ΣΠΕ Παραλιμνίου)

Καθημερινά, 5 – 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

  • 06:30 – 13:00  / 15:30 – 24:30 Προσκύνηση
  • 06:30 – 08:00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία
  • 16:30 – 18:00 Εσπερινός – Παράκληση
  • 21:00 – 24:30 Αγρυπνία

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024

  • 06:30 – 10:00 Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
  • 16:30 Εσπερινός – Παράκληση
  • 18:00 Λιτάνευση Αγίας Ζώνης στους κεντρικούς δρόμους του Παραλιμνίου

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024

  • 06:30 – 10:00 Όρθρος – Αρχιερατικό Συλλείτουργο / Κήρυγμα από τον Καθηγούμενο Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ
  • 12:00 Αναχώρηση Αγίας Ζώνης

Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 6:30-7.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Xenion, στο Παραλίμνι, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Καθηγούμενο Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, με τίτλο «Αγία Ζώνη. Άγιον Όρος – Αμμόχωστος. Η Παναγία προστάτις του έθνους».

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος της Αγίας Ζώνης, θα παρουσιάζεται στον Παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος», έκθεση κειμηλίων και φωτογραφιών με τίτλο «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά».

417457977 768961231924759 2479416600808829702 n exclusive, Αγία Ζώνη, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου 417362699 768961228591426 1007475388848779353 n exclusive, Αγία Ζώνη, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου

Famagusta.News