Συνεργατισμός: Αποκαλύψεις από τον Γραμματέα της ΣΠΕ Παραλιμνίου

spe paralimniou ΣΠΕ, Συνεργατισμός
©Famagusta.News

Ο Συνεργατισμός λειτουργούσε για χρόνια «στην τύχη, στα τυφλά, του κουτουρού», όπως ανέφερε την Παρασκευή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής το πρώην μέλος της Επιτροπείας και πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου, Γιαννάκης Γιαννάκη. Όπως είπε, στον Συνεργατισμό για χρόνια δεν υπήρχε εγχειρίδιο για το πώς παραχωρούνται τα δάνεια.

Η πρώτη φορά που ετοιμάστηκε εγχειρίδιο, πρόσθεσε, ήταν το 2012. Ωστόσο, συνέχισε, ακόμη και τότε το εγχειρίδιο ήταν προαιρετικό με αποτέλεσμα το κάθε ΣΠΙ να συνεχίσει να ενεργεί κατά το δοκούν. Μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν και τραγελαφικές καταστάσεις, αφού τα ΣΠΙ δεν αντάλλασσαν στοιχεία μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να παίρνουν δάνεια από δύο ή/και περισσότερες ΣΠΙ. Μάλιστα είπε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ΣΠΙ επιχειρούσαν να βάλουν μέμο σε ακίνητο δανειολήπτη, αλλά ανακάλυπταν ότι ήταν σε μέμο από άλλη ΣΠΙ.

Ο Γ. Γιαννάκη ανέφερε ότι τα Συνεργατικά δεν είχαν τα όπλα για να κυνηγήσουν αυτούς οι οποίοι δεν πλήρωναν, αφού δεν προχωρούσαν οι εκποιήσεις. Επίσης, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις επίτροποι έκαναν παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να σταματούν και οι διαδικασίες παραπομπής των δανειοληπτών σε επιδιαιτησία. Ακόμη, ανέφερε ότι δεν υπήρξε η αναγκαία συμβολή από πλευράς της πολιτείας. Μάλιστα ο Γ. Γιαννάκη είπε ότι σε μία περίπτωση απέστειλε επιστολή προς τον Έφορο και τους βουλευτές Αμμοχώστου εκφράζοντας ανησυχίες για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρχε στην προώθηση των υποθέσεων εκποίησης ακινήτων από το Κτηματολόγιο, ωστόσο, όπως ανέφερε, ένας βουλευτής, τον οποίο δεν κατονόμασε, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε: «Τον σκύλο που κοιμάται μην τον ταράσσεις». Επίσης είπε ότι σε άλλη περίπτωση κατέθεσε εισήγηση για μετατροπή των ΣΠΙ από «απεριόριστης ευθύνης των μελών τους» σε «περιορισμένης ευθύνης» και να εκδώσουν μετοχικό κεφάλαιο, ωστόσο τον πήραν τηλέφωνο από τη Συνεργατική και του είπαν να «μην ταράσσει τα χώματα».

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσιάζονται στο όνομά του

Εν τω μεταξύ, ο Γ. Γιαννάκη παρουσιάζεται στα βιβλία του Συνεργατισμού ότι έχει πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα κατά την ακροαματική διαδικασία ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη επεσήμανε το πιο πάνω γεγονός, ωστόσο ο πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου αρνήθηκε ότι ο ίδιος έχει υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λέγοντας ότι έχει έξι αδέλφια και τέσσερα παιδιά και ότι ενδεχομένως τα δάνεια αυτά να παρουσιάζονται στο όνομά του. Επίσης ο Γ. Αρέστη κάλεσε τον Γ. Γιαννάκη να δώσει εξηγήσεις γιατί σε πρακτικά της Επιτροπείας αναφέρεται ότι ήταν παρών κατά την εξέταση δικού του αιτήματος για παραχώρηση δανείου, αλλά το διέψευσε λέγοντας ότι κάθε φορά που συζητείτο θέμα το οποίο τον αφορούσε προσωπικά, αποχωρούσε από τη συνεδρία.

«Μας ξεπέρασε η εποχή»

Από την Ερευνητική Επιτροπή πέρασε χθες και το πρώην μέλος της Συνεργατικής Δημήτρης Χρίστου, ο οποίος είπε ότι ο Συνεργατισμός μεγάλωσε απότομα χωρίς να έχει τα απαραίτητα κεφάλαια. «Μας ξεπέρασε η εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν τα ΜΕΔ και το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου.

Πηγή: Dialogos.com.cy