«Συνθήκες Αττικής» στον Κόννο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χιλιοειπωμένο θέμα ασφάλειας στην παραλία του Κόννου την οποία διαχειρίζονται από κοινού οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, έθεσε προχθές επιτακτικά ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης. Μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης για άλλο θέμα στη Μητρόπολη Κωνστάντιας στο Παραλίμνι, ο κ. Πυρίλλης τόνισε ότι εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμές το θέμα της διάνοιξης διαδρόμου διαφυγής από την παραλία του Κόννου, η οποία ως γνωστό είναι κατηφορική, (κάτι σαν χαράδρα) και έχει μια μόνο είσοδο και έξοδο για τα ι.χ. αυτοκίνητα, η οποία είναι αδιέξοδο. Δηλαδή, κάποιος που θα μπει στην παραλία του Κόννου, θα πρέπει και να εξέλθει από τη μια και μοναδική οδό που υπάρχει.

Διαβάστε επίσης: Γιατί φοβούνται για την παραλία Κόννος; – Ίδια χαρακτηριστικά με το Μάτι Αττικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή τα όσα δραματικά συνέβησαν στην Αττική και νοουμένου ότι η παραλία του Κόννου παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τις παραλίες της Αττικής όπου συνέβησαν οι τραγωδίες, τίθεται μείζον θέμα ασφάλειας για την παραλία του Κόννου, υπογράμμισε ο δήμαρχος του Παραλιμνίου. Και πρόσθεσε πως της παραλίας δεσπόζει πευκοδάσος και πυκνή θαμνώδης βλάστηση που σε περίπτωση πυρκαγιάς αυτόματα θα δημιουργούνταν συνθήκες εγκλωβισμού των ανυποψίαστων επισκεπτών. Δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά και τα οχήματά τους.

Ο κ. Πυρίλλης είπε ακόμη ότι το Τμήμα Δασών, το οποίο διαχειρίζεται εξολοκλήρου τη συγκεκριμένη δασώδη παραλία στην ελεύθερη Αμμόχωστο, προέβη σε κάποια μέτρα αλλά όχι στο σημαντικότερο. Τη διάνοιξη δηλαδή και δεύτερης οδικής αρτηρίας στην παραλία αυτή. Και αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Πυρίλλης, «επειδή δεν επιθυμεί να θυσιάσει κάποια πεύκα».

Τη στιγμή, συνέχισε, που η κοινή γνώμη παρακολουθεί με δέος τα τεκταινόμενα στην Αττική, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί το θέμα προς προβληματισμό και κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν προς την πλευρά της δημιουργίας συνθηκών πλήρους ασφάλειας στην παραλία του Κόννου.

Με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Παραλιμνίου η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” επικοινώνησε επανειλημμένα τηλεφωνικώς και με γραπτά μηνύματα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, χωρίς όμως ανταπόκριση από μέρους του. Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε στον «Φ» πως ο ίδιος είναι αναρμόδιος να εκφράσει άποψη για μια παραλία την οποία διαχειρίζεται παραδοσιακά, εξολοκλήρου το Τμήμα Δασών.

Σημαντικές επισημάνσεις για την παραλία

Η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” επισκέφθηκε την παραλία του Κόννου και διαπίστωσε τα ακόλουθα:

* Τα μέτρα που έλαβε το Τμήμα Δασών και στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Πυρίλλης αφορούν στην κατασκευή μιας μικρής πλατείας, στο μέσο περίπου του κατηφορικού δρόμου προς την παραλία. Εκεί υποτίθεται ότι θα καταφύγουν οι άνθρωποι σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς. Παρόλο που το μέτρο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα σε περίπτωση πυρκαγιάς και ανάγκης να διαφύγουν οι επισκέπτες ασφαλείς με τα οχήματά τους, ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και σχεδόν καθημερινά –και πάντα κατά τα Σαββατοκύριακα– είναι πλήρης οχημάτων.

* Δεν φτάνει που ο ένας και μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην κατηφορική παραλία είναι στενός, ουδείς φαίνεται να ασχολείται με το θέμα της στάθμευσης δεξιά και αριστερά του δρόμου, ο οποίος σε πολλά σημεία λόγω αυτής της κατάστασης είναι προσπελάσιμος με πολλή δυσκολία.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια παραλία που κατά μέσο όρο το καλοκαίρι φιλοξενεί ανά πάσα στιγμή γύρω στα χίλια άτομα, (παραλία, καφεστιατόριο αναψυχής και μονοπάτια της φύσης), ενώ το Σαββατοκύριακο ο αριθμός αυτός μπορεί και να φτάνει και τις δυο χιλιάδες ανθρώπους.

Πηγή: Φιλελεύθερος