Τίποτε γλυκύτερο της Ένωσής μας!

Άρθρο του Μάριου Μακρόνησσου με την ευκαιρία των 85 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

20210217 182644 Ένωση Νέων Παραλιμνίου

“Ουδέν γλύκιον πατρίδος” είχε πει ο Όμηρος, πριν απο σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια! Εμείς λέμε “Ουδέν γλύκιον πατρίδος και Ενώσεως Νέων Παραλιμνίου”, τίποτε δηλαδή γλυκύτερο από την πατρίδα μας κι από την Ένωση μας!

Στις 20 Φεβρουαρίου 1936 ιδρύεται ο Φιλαθλητικός Σύλλογος Ηρακλής Παραλιμνίου! Μέρα σημαντική για την φιλοπρόοδο κοινότητα μας. Μια μέρα η οποία έμελλε να είναι η απαρχή μιας μεγαλειώδους πορείας 85 ολόκληρων χρόνων!

Οκτώ χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 1944 αποφασίζεται η ενοποίηση του Ηρακλή με το άλλο οργανωμένο σύνολο του Παραλιμνίου, του Αναγνωστηρίου “Η Αγάπη του Λαού”, με το δεύτερο να διαλύεται και σε πανηγυρική συνέλευση ο Ηρακλής να μετονομάζεται σε “Ένωσις Νέων Παραλιμνίου”!

Σε τούτα τα 85 ολόκληρα χρόνια, η Ένωση υπήρξε κι είναι ο Φάρος όλων εμάς των Παραλιμνιτών, με το λάβαρο της, τον Τσολιά και τον Παρθενώνα, να κυματίζει αγέρωχα στο ιστό ακόμη και στη χειρότερη καταιγίδα!

Παλέψαμε με νύχια και με δόντια να μας δεχθούν στην ΚΟΠ, αφού κάποιοι δεν μας ήθελαν. Τελικά τα καταφέραμε και το 1969 ως πρωταθλητές Β’ Κατηγορίας, ανεβήκαμε στην Μεγάλη Κατηγορία! Ήμασταν περήφανοι για τη συνεχή μας παρουσία στην Α’ Κατηγορία έστω κι αν δεν αξιωθήκαμε ή μάλλον δεν μας άφησαν να πανηγυρίσουμε έναν τίτλο. Πολλοί και διάφοροι λόγοι μας οδήγησαν στην Β’ Κατηγορία κι από τότε παλεύουμε με θεούς και δαίμονες να επανακτήσουμε την παλιά μας αίγλη.

Η Ένωση όμως παραμένει ιδέα φίλοι και φίλες, ιδέα που έμεινε ανεξίτηλη στον χρόνο, έστω κι αν η ανυπαρξία μεγάλων επιτυχιών έκαμε πολλούς δυστυχώς Παραλιμνίτες να ανακρούσουν πρύμναν.

Όσοι απομείναμε, οφείλουμε να δηλώνουμε καθημερινά πιστή κι αγάπη σ’ αυτό το Σωματείο! Το Σωματείο του πατέρα μας, του παππού μας, των προγόνων μας! Το Σωματείο της ΕΟΚΑ, του Άη Γιώρκη, των δεκάδων τιμημένων νεκρών μας, του μικρού Ιακώβου! Του Σωματείου καμάρι των Παραλιμνιτών! Της Ένωσις των Νέων του Παραλιμνίου!

ΥΓ. Η φωτογραφία αρχές του ’90 κατά την προετοιμασία της ομάδας στην Αυστρία. Από αριστερά ο φροντιστής της ομάδας Ζαννέτος Στάθης, οι ποδοσφαιριστές Άριστος Καράς και Κόκος Σάββας και ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Μάριος Μακρόνησος.

Του Μάριου Μακρόνησου