ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου: Ανησυχία για την Thomas Cook

Thomas Cook

Κοκτέιλ προκλήσεων αντιμετωπίζει φέτος ο τουριστικός τομέας στην Κύπρο αφού από την μια ο ισχυρός και εντεινόμενος ανταγωνισμός από γειτονικές μας χώρες και από την άλλη οι οικονομικές ζημιές των εταιρειών που διοργανώνουν ταξίδια οδηγούν στην μείωση των αφίξεων αλλά και στην προς τα κάτω πίεση των τιμών για πακέτα διακοπών.

Τα τελευταία αποτελέσματα της βρετανικής Thomas Cook έδειξαν ζημιές οι οποίες υπολογίστηκαν σε 1,7 δις ευρώ προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους ενώ την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία είδε τις απώλειες της μετοχής της να προσεγγίζουν το 40%. Η Thomas Cook διακινεί παγκοσμίως 21 εκατ. πελάτες τον χρόνο, ωστόσο, αρμόδιοι της εταιρείας καθησυχάζουν με τις δηλώσεις τους όσο αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Με βάση πληροφορίες, η εταιρεία στην Κύπρο για το 2018 είχε μερίδιο αγοράς 7% που αναλογεί σε περίπου 280.000 τουρίστες. Να σημειωθεί πως η Thomas Cook μαζί με την TUI αποτελούν τους μεγαλύτερους διοργανωτές ταξιδιών φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και στην Κύπρο κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Είναι ενδεικτικό πως το ξενοδοχείο Sunwing που ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι πλήρως μισθωμένο στη σκανδιναβική θυγατρική του διεθνούς κολοσσού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης ανέφερε πως υπάρχει γενικότερα μια πίεση προς τα κάτω για τα πακέτα προσφορών η οποία δεν εμφανίζεται τώρα και λόγω των ζημιών που ανακοίνωσε η Thomas Cook, αλλά είναι και λόγω του έντονου ανταγωνισμού από γειτονικές μας χώρες οι οποίες προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου κ. Τάκκας σημείωσε πως προς το παρόν δεν μας έχει επηρεάσει η πορεία της Thomas Cook αλλά εάν αληθεύουν όσα διαβάζουμε τότε σίγουρα θα επηρεαστούμε αφού η συγκεκριμένη εταιρεία δεν φέρνει μόνο τουρίστες από Ηνωμένο Βασίλειο όπως η TUI UK, αλλά και από άλλες αγορές όπως την σκανδιναβική αγορά.

Σε σχέση με τις προκρατήσεις, ο κ. Τάκκας σημείωσε πως υπάρχει μια μείωση στην επαρχία Αμμοχώστου της τάξεως του 5% με 10%. “Σίγουρα δεν είναι όπως τις χρονιές του 2017 και 2018”, υπέδειξε.

Ο κ. Τάκκας έστειλε παράλληλα μήνυμα πως λόγω των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών συνθηκών θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να διατηρηθούν τα νούμερα και να μην μειωθούν οι τουριστικές ροές έστω και αν υπάρξει πιο μικρή κερδοφορία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου κ. Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε πως προς το παρόν δεν έχουν διαφανεί σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία αφού όπως σημείωσε λόγω της γενικότερης πτώσης από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου πολλοί ξενοδόχοι στην επαρχία Πάφου έχουν δώσει μειωμένες τιμές σε μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων πελατών.

Περδίος: Όχι πανικός, παρακολουθούμε την κατάσταση

Οι εξελίξεις γύρω από την Thomas Cook δεν αφήνουν αδιάφορο το υφυπουργείο Τουρισμού. Ήδη, οι παράγοντες του τουρισμού δηλώνουν προβληματισμένοι καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία μεταφέρει στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού, σχολιάζει ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας ευαίσθητος κλάδος σε κλυδωνισμούς και αυτό που θα επιφέρει τη σταθερότητα είναι η επένδυση σε πολλές αγορές και η απεξάρτησή μας από το δίπολο Βρετανία και Ρωσία.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το Υφυπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την Thomas Cook. “Προσπαθούμε να αντλήσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε σχετικά με την πορεία της εταιρείας, ωστόσο, δεν είναι ένα ζήτημα που μας πανικοβάλλει”, ανέφερε ο κ. Περδίος. “Δεν γίνεται να λέμε συνέχεια ότι το Brexit μας πανικοβάλλει, η Thomas cook μας πανικοβάλλει… Δεν γίνεται να τελούμε συνέχεια υπό κατάσταση πανικού. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε άλλες αγορές και να διευρύνουμε την γκάμα των τουριστών μας.

Στον τουρισμό γίνονται αναποδιές. Γι’ αυτό και το υφυπουργείο Τουρισμό κάνει προσπάθειες ώστε να διευρύνει την πίτα του τουρισμού και να μην εξαρτόμαστε μόνο από δυο-τρεις αγορές”, υπογράμμισε ο Υφυπουργός. Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση κλεισίματος της εταιρείας, ο κ. Περδίος σημείωσε ότι η εταιρεία κάνει προσπάθειες να μετριάσει τις ζημιές της, στοχεύοντας στην πώληση των αεροσκαφών της. “Το κλείσιμο μιας τέτοιας εταιρείες επηρεάζει τον τουρισμό γενικότερα, όχι μόνο την Κύπρο”, κατέληξε ο Υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αυξημένες προωθητικές ενέργειες προς τη γερμανική αγορά, σε μια προσπάθεια μετριασμού της απώλειας θέσεων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, προ τριμήνου, έβαλε λουκέτο η αεροπορική εταιρεία Germania.

Πηγή: Φιλελεύθερος