Περισσότεροι κατά 8% οι τουρίστες για το 2018

α 1 Νέα Αμμοχώστου

Αύξηση στις συνολικές αφίξεις τουρισμού, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 7-8% (περίπου 250 χιλιάδες άτομα), αναμένεται για το 2018. Αυτό είναι και το «ταβάνι» για φέτος, καθώς η διαθεσιμότητα στις κλίνες, αν και αυξημένη, εντούτοις δεν θα μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση τη ζήτηση που παρατηρείται τους πιο θερμούς μήνες της σεζόν. Συγκεκριμένα, με βάση τις νέες κλίνες, των οποίων ο αριθμός θα είναι αυξημένος κατά 15 περίπου χιλιάδες, ο ΚΟΤ αναμένει για την καλοκαιρινή περίοδο αύξηση της τάξεως του 3-4% περίπου.

Το «παιχνίδι» θα παιχτεί στις αφίξεις εκτός περιόδου αιχμής, με τον Οργανισμό να στοχεύει σε συνέχιση της αύξησης, με ποσοστά ανά μήνα της τάξης του 10%. Ήδη, όπως πληροφορείται η «Σ», οι κρατήσεις του τελευταίου διαστήματος εμφανίζονται σε πολύ καλό σημείο -ακόμα καλύτερα και από την περσινή αντίστοιχη περίοδο- γεγονός που σκορπά αισιοδοξία στις τάξεις του τομέα.

Πάνε καλά οι κρατήσεις

Μιλώντας στη «Σ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΟΤ, Μαρίνος Μενελάου, ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν ανοδικά για την ώρα. «Τα δεδομένα εστιάζονται κατά κύριο λόγο στα στατιστικά στοιχεία κρατήσεων μεγάλων αγορών-πηγών τουρισμού, στις επιμέρους εκθέσεις των γραφείων εξωτερικού του Οργανισμού, στις επαφές με εταίρους, τόσο της τουριστικής μας βιομηχανίας (συμβόλαια με καταλύματα διαμονής), όσο και με τους Οργανωτές Ταξιδίων του Ηνωμένου Βασιλείου, από επαφές στην πρόσφατη μεγάλη τουριστική Έκθεση WTM (Λονδίνο), της μεγαλύτερης μας αγοράς εξωτερικού. Την πιο πάνω θετική εκτίμηση ενισχύουν και τα στοιχεία αιτήσεων/προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων και πτήσεων από αερομεταφορείς για το 2018, που έχουν υποβληθεί προς τη διαχειρίστρια εταιρεία αεροδρομίων και την πολιτική αεροπορία, τα οποία και είναι αυξητικά», ανέφερε ο κ. Μενελάου.

Πληρέστερη εικόνα τις επόμενες εβδομάδες

Απαντώντας για τις άλλες αγορές, ο κ. Μενελάου χαρακτήρισε θετικά και αυτά τα μηνύματα που εκπέμπονται. «Ο Οργανισμός πραγματοποίησε πρόσφατα κύκλο επαφών με τους κυριότερους Οργανωτές ταξιδίων στη Ρωσία, ενώ είχε την ευκαιρία αλληλοενημέρωσης και με άλλους εταίρους, τους οποίους και φιλοξένησε στην Κύπρο σε ειδική εκδήλωση ευχαριστιών, για την χρονιά ιστορικού ρεκόρ αφίξεων εσόδων 2017 που είχαμε», σημείωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πληρέστερη εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και από τη συμμετοχή του Οργανισμού και της τουριστικής μας βιομηχανίας στις δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, σε Γερμανία και Ρωσία.

Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία…

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του ΚΟΤ, σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, είναι η ανάγκη βελτίωσης της κατανομής τουρισμού (spread), εντός και των υπολοίπων μηνών εκτός του καλοκαιριού (επιμήκυνση), μέσα από τη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του εκάστοτε εγκεκριμένου του προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός έχει σταδιακά περιορίσει και στοχεύσει τις ενέργειες που αφορούν προσέλκυση τουριστών, από την περίοδο αιχμής, σε αγορές οι οποίες παρουσιάζουν προοπτικές βελτίωσης και δυναμική, εκτός περιόδου αιχμής, όπως π.χ. το Η.Β., Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες, Ουκρανία, Πολωνία, Γερμανία κ.λπ.

Σε αγορές που δεν παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης εκτός περιόδου αιχμής, εξακολουθούν να επιδιώκονται συνεργασίες και για καλοκαιρινά προγράμματα, ούτως ώστε αυτές να διατηρηθούν και να αμβλύνουν το ενδεχόμενο υπέρμετρης εξάρτησης από κάποιες αγορές. «Στο ίδιο πνεύμα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει στον Οργανισμό η σχετική νομοθεσία, επιδιώκεται η βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με γεωγραφικές περιοχές με τις οποίες είτε δεν υπάρχει αεροπορική συνδεσιμότητα είτε η όποια σύνδεση περιορίζεται στην περίοδο καλοκαιρινής αιχμής», αναφέρει ο κ. Μενελάου.

Βελτίωση προσβασιμότητας

Όπως μας τόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, για το 2017 σημειώνεται η αξιοσημείωτη βελτίωση προσβασιμότητας από χώρες όπως η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση προσβασιμότητας από χώρες όπως, μεταξύ άλλων, η Δανία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουκρανία. Παράλληλα, ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαφές και για δρομολόγηση πτητικών προγραμμάτων και από άλλες αγορές.

Προγραμματισμός για Κίνα

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι αγορές για τις οποίες γίνονται στοχευμένες ενέργειες πέραν των δύο μεγαλύτερων, δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, ο κ. Μενελάου ανέφερε ότι αποδίδεται ιδιαίτερο βάρος σε αγορές οι οποίες μπορούν δυνητικά να αποδώσουν και επιφέρουν αποτελέσματα, είτε λόγω πλεονεκτήματος γειτνίασης (Ισραήλ, Αραβικός Κόλπος), ειδικών σχέσεων/συνθηκών (Ελλάδα), μεγεθών εξερχόμενου τουρισμού (Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Γαλλία). Παράλληλα, καταρτίζεται ο προγραμματισμός και η μελλοντική επένδυσή μας σε χώρες με δυναμική προοπτική ανάπτυξης σε βάθος χρόνου (Κίνα, Άπω Ανατολή).

Εκστρατείες σε Ισραήλ και Ιταλία

Σε σχέση με τις εκστρατείες του ΚΟΤ, ο κ. Μενελάου σημείωσε ότι τον Ιανουάριο ολοκληρώνεται η εκστρατεία προβολής της Κύπρου στο Ισραήλ και τον Μάρτιο η σχετική εκστρατεία στην Ιταλία. Προγραμματίζεται επίσης διαφημιστική εκστρατεία στη Γερμανία το 2018 με στόχο να διατηρηθεί η σημαντική δυναμική που ανέπτυξε η αγορά το 2017 με αύξηση 54%, 184.000 αφίξεις 1-11/2017.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται διαδικτυακές εκστρατείες online σε διάφορες αγορές, ενώ αξιολογούνται τα αποτελέσματα των ανάλογων διαφημιστικών εκστρατειών online που έγιναν στις Σκανδιναβικές Χώρες, Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αραβικές Χώρες, ώστε να καθοριστεί ο προγραμματισμός νέων εκστρατειών online το 2018. Τέλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ ανέφερε ότι επιβάλλεται η έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για το 2018, ώστε να τροχοδρομηθούν έγκαιρα και αποδοτικά οι προγραμματισμένες ενέργειες προβολής και δημοσιότητας της Κύπρου στο εξωτερικό.

Οι αριθμοί

Οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. στην Κύπρο το εντεκάμηνο του 2017 καταγράφοντας αύξηση 14,7%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους έντεκα μήνες του έτους. Απομένουν τα στοιχεία του Δεκέμβρη για να ολοκληρωθούν τα στατιστικά δεδομένα για το 2017. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε ένας από τους μήνες του 2017 παρουσίασε διψήφια αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2016.

Το 2016 ξεπέρασε την προηγούμενη χρονιά πέραν του μισού εκατομμυρίου αφίξεων περιηγητών, σημειώνοντας αύξηση περίπου 20%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις ανήλθαν σε 3.186.531 σε σύγκριση με 2.659.405 το 2015, ενώ η ετήσια επίδοση για το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τις 3,6 εκατ. αφίξεις καθώς για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.553.149 σε σύγκριση με 3.098.604 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Τα νέα ξενοδοχεία

Την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, πραγματοποιούνται εργασίες σε πολλά ξενοδοχεία, νέα και υφιστάμενα, τα οποία και εκσυγχρονίζονται, στις Επαρχίες Ελεύθερης Αμμοχώστου, Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ», σε Πρωταρά και Αγία Νάπα θα λειτουργήσουν πέντε νέα ξενοδοχεία. Τα τρία στην Αγία Νάπα, το Nissi Blu Hotel, το οποίο θα διαθέτει 600 κλίνες, το Amethyst Hotel με 170 κλίνες και το Eleana Hotel με 160 κλίνες. Τα άλλα δύο στον Πρωταρά, είναι το Eva Hotel με 190 κλίνες και το Blue Ivy Hotel με 260 κλίνες.

Στην επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν τρία νέα ξενοδοχεία. Αυτά είναι το Louis Paphos Breeze, το οποίο θα διαθέτει 400 κλίνες, το Amade Hotel με 310 κλίνες και το Golden Beach με 160 κλίνες. Όσον αφορά τη Λεμεσό, θα λειτουργήσει πριν από το Πάσχα το ξενοδοχείο Amara Hotel, το οποίο θα διαθέτει 200 κλίνες και το Parklane Resort & Spa με 275 δωμάτια, εκ των οποίων τα 52 είναι σουίτες. Στη Λάρνακα σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το Radisson Blu με 212 κλίνες, ενώ αρκετές κλίνες ετοιμάζονται σε ορεινά κυρίως χωριά και αφορούν τον τουρισμό υπαίθρου.

Οι συνολικές κλίνες για φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες. «Με την ένταξη και των εν λόγω μονάδων στο δυναμικό της, η τουριστική μας βιομηχανία θα ενισχυθεί, γεγονός που αναμένεται να αμβλύνει τα προβλήματα ικανοποίησης της μεγάλης ζήτησης δωματίων/κλινών που αναμένεται για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο αιχμής 2018», σημείωσε ο κ. Μενελάου.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ / Παναγιώτης Γρηγορίου