Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 και ώρα 10:30 π.μ, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Σωτήρας – Δερύνειας, το 10ο ενδοσχολικό συνέδριο των μαθητών της Γ’ τάξης.
Μικρά Ασία 1922 – Κύπρος 1974: Μια ιστορική και πολιτισμική αναδρομή
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη και του Δημάρχου Σωτήρας, Γεώργιου Τάκκα.
Πραγματοποιήθηκε, ομιλία με τίτλο “Η δοκιμασία της ελευθερίας και τηε δημοκρατίασ από το ’22 στο ’74, από τον Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας, Γιώργου Γιωργή, Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και πρώην Πρέσβηη της Κύπρου στην Ελλάδα.
Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, συνεργάστηκαν και συνέλεξαν υλικό που αφορά τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα, τις συνέπειες τους αλλά και στις πολιτισμικές επιδράσεις, της Μικράς Ασίας στην Κυπριακή παράδοση.
Δείτε το βίντεο από το συνέδριο:
Οι μαθητές μετά από την συλλογή υλικού κατέληξαν σε πορίσματα κάτω από διαφορετικούς άξονες το κάθε τμήμα.
- «Μικρασιατική καταστροφή 1922 – Τούρκικη εισβολή 1974: Μια ιστορική αναδρομή»
- «Οι πρόσφυγες από τη Μ.Ασία στην Κύπρο: έλευση και εγκατάσταση»
- Ερωτηματολόγιο με θέμα: «Συσχέτιση της καταγωγής των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου με τη Μικρά Ασία και την κατεχόμενη Κύπρο»
- «Πολιτισμικές επιρροές από τη Μ.Ασία»
- «Η προσφυγιά στην Κύπρο – Αμμόχωστος Βασιλεύουσα»
Οι μαθητές μέσα από τις παρουσιάσεις τους κατάφεραν να αναδείξουν το ιστορικό και πολιτισμικό σύμπλεγμα της Μ.Ασίας και της Κύπρου.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Χρύσω Πέτρου, Κλεόπας Σαλαμιώτης, Άννα Βαρναβίδη, Παναγιώτης Γεωργίου, Λευτέρης Γιασεμή, Αντριάνα Γεωργή, Σέργια Ρούσου, Χρίστος Σάββα, Γεωργία Κουμάση, Μαρία Γιαννακίδου, Δέσποινα Ρούσου, Αντριάνα Θεοδώρου, Γεωργία Χατζηκωνσταντή, Αντριανή Γιασεμή, Μαρία Δημητρίου, Ιωάννης Ζαχαρίου, Κωνσταντίνος Μάρκου, Λυσάνδρα Καμηλάρη, Μαρία Κρυπίδου, Λουϊζα Μαυρομμάτη, Μαρία Πέτρου, Νικόλας Χατζηγεωργίου, Μαριάμ Σώζου, Κωνσταντίνα Παπαβασιλείου, Μαρίνα Ιακωβίδου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι μαθητές Σμάγα Μαριάνα, Ιωάννου Ιάκωβος, Πέτρου Αρτέμης και Σμάγα Ανδρέας, από το Μουσικό σχολείο Αμμοχώσου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Χριστόδωρου Μνάσωνος.
Δείτε τις εικόνες:
Σήμερα, 100 χρόνια μετά από την Μικρασιατική καταστροφή και 48 χρόνια μετά από την εισβολή της Κύπρου, μαθαίνουν και έχουν χρέος να ξέρουν για την ιστορία και τον πολιτισμό που άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοι τους.
«Μέσα από τις καμένες στάχτες μια σπίθα ας κρατήσει άσβεστη την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον πανανθρώπινα, χωρίς πολέμους.»
FamagustaNews