Πυρίλλης για μετανάστες: “Να φιλοξενηθούν στο Παραλίμνι αντί στον Πρωταρά” (ΒΙΝΤΕΟ)

"Στόχος να διαφυλάξουμε την εικόνα του τουρισμού μας" προειδοποιεί ο Δήμαρχος Παραλιμνίου - Καταγγέλλει ξενοδόχους οι οποίοι πιέζουν να φιλοξενούν μετανάστες με επιχορήγηση της Κυβέρνησης

photo 2 exclusive, Θεόδωρος Πυρίλλης

Καλεσμένος στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” της τηλεόρασης του Σίγμα ήταν σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα περί μεταφοράς των ασυνόδευτων παιδιών του Πουρνάρα σε ξενοδοχειακό κατάλυμα σε Αγία Νάπα ή Πρωταρά.

Διαβάστε επίσης: Πυρίλλης:”Ο Πρωταράς και η επ. Αμμοχώστου δεν θα γίνουν Πουρνάρα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Πυρίλλης η δήλωσή του σκοπό είχε να προβληματίσει όλους τους φορείς, εκφράζοντας και την κατανόηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με τη μετανάστευση και το προσφυγικό λόγω Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι όλοι πρέπει να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο.

Την ίδια ώρα ο τουρισμός προσφέρει το 15-20% του ΑΕΠ και ότι είναι ένας ευαίσθητος τομέας τον οποίο πρέπει να προσέξουμε. Υπάρχει ο κίνδυνος ώστε αυτά που έχτισε η χώρα μας τόσα χρόνια με το να προσελκύσει τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης και μεγάλου αριθμού τουρισμού με δημιουργία θέσεων εργασίας και αναβάθμισης των μισθών, να χαθούν. Όλα αυτά πρέπει να διαφυλαχθούν, ανέφερε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Διαβάστε επίσης: Επ. Αμμοχώστου: Διαγωνισμός για εξασφάλιση υπηρεσιών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία σε ξενοδοχεία της επ. Αμμοχώστου

Όσον αφορά τη φετινή τουριστική χρονιά δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του, καθώς όπως είπε, κανείς δε γνωρίζει τί θα γίνει στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα, υπάρχει παγκόσμια οικονομική ύφεση η οποία αναμένεται να επηρεάσει τον τουρισμό. Την ίδια ώρα, όμως, όπως ανέφερε, από την στιγμή που ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, πρέπει να διαφυλαχθεί.

Αναφερόμενος στις προσφορές που προκήρυξε το Υφυπουργείο Τουρισμού για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία, αυτό, όπως είπε, έχει γίνει μόνο για την επαρχία Αμμοχώστου και όχι για άλλες περιοχές και ότι δεν θα ήταν σωστό να φιλοξενηθούν πρόσφυγες σε μία μόνο περιοχή. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, θα πρέπει να διαμένουν εντός της οικιστικής περιοχής, ώστε να γίνουν μέρος της τοπικής κοινωνίας και να έχουν δικαίωμα να εργαστούν, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο Παραλίμνι αντί στον Πρωταρά.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, αναφέρθηκε στα Κέντρα Φιλοξενίας και στις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση καθώς και το πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος με τις ροές μεταναστών.

Ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις για να φιλοξενούν μετανάστες

Όπως είπε, όταν έρθουν τουρίστες και δουν ανάμεσά τους να ζουν πολλοί πρόσφυγες, τότε αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στη χώρα τους, με τον κίνδυνο να αλλάξει την εικόνα του κυπριακού τουρισμού. Έστειλε, παράλληλα, μήνυμα και στους ίδιους τους ξενοδόχους οι οποίοι, όπως είπε, ασκούν πιέσεις ώστε να φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες στα ξενοδοχεία τους, προειδοποιώντας τους ότι πρέπει να προσέξουν για το τί μέλλει γενέσθαι με τον κυπριακό τουρισμό.

Επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί χώροι πέραν της τουριστικής περιοχής που μπορούν να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, οι τουριστικές κλίνες στον Πρωταρά έχουν αυξηθεί κατά 40% ενώ έχουν αυξηθεί και τα εισοδήματα από τον τουρισμό και ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να κρατηθούν ξενοδοχεία ανοικτά και κατά την χειμερινή περίοδο ώστε να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και σε νέους και να μπορούν να επιλέγουν αυτό το επάγγελμα και να τους χαρίζει 12μηνη απασχόληση.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει και το μεγάλο πρόβλημα αστυφιλίας που αντιμετωπίζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με πολλούς νέους να φεύγουν για να βρουν δουλειά εκτός της επαρχίας τους.

Δείτε το βίντεο: