Τελέστηκε στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας η κηδεία του εγκλωβισμένου Σάββα Λιασή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

LIASIS7 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Χρέος όλων είναι η συνέχιση της προσπάθειας για διαρκή και λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου προσθέτοντας πως αυτό το χρέος πρέπει να εκπληρωθεί θέτοντας πιο ψηλά απ’ όλα το κοινό συμφέρον.

LIASIS3 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του Σάββα Λιασή που τελέστηκε στην κατεχόμενη εκκλησία της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο εκλιπών “υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές μεταξύ των εγκλωβισμένων μας, συγκλονιστικά αξιοπρεπής, κύριος καθ’ όλα, ηρωική μορφή, πατριώτης. Οι λέξεις δεν είναι πάντα αρκετές για να περιγράψουν το μέγεθος της προσφοράς ενός συνανθρώπου μας” είπε και σημείωσε ότι “στην περίπτωση του Σάββα Λιασή θα πρέπει να προσμετρήσει κανείς το γεγονός ότι αρνήθηκε επανειλημμένα και πεισματικά να εγκαταλείψει την πατρώα γη. Και έμεινε για 45 χρόνια εγκλωβισμένος, σε όλως αντίξοες και σκληρές συνθήκες”.

LIASIS1 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Πρόσθεσε ότι ερωτηθείς τελευταίως γιατί δεν έφυγε ποτέ από την Αγία Τριάδα, ο εκλιπών απάντησε πως “εδώ είναι η γη μας, θέλω να αναπνέω τον αέρα της Γιαλούσας και της Καρπασίας και οπουδήποτε αλλού δεν θα άντεχα”.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 ο Σάββας Λιασής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκατέλειπε το σπίτι του για να πάει στο νότο και να ζητεί από εκεί να του επιτρέψουν να πάει στο βορρά, μένοντας έτσι ριζωμένος στον τόπο του.

LIASIS8 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Όπως είπε ο κ. Φωτίου “με τους αγώνες του υπέρ των εγκλωβισμένων και τη μεγάλη και βαθιά αγάπη του για την Καρπασία ολόκληρη, αναδείχθηκε σε πραγματικό σύμβολό της. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ φρόντιζε, σε όλα αυτά τα χρόνια, τις εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και του Άγιου Θέρισου” είπε και σημείωσε πως “στην Αγία Τριάδα ήταν ο ψάλτης της, ακόμα και όταν οι ασθένειες και η γενικότερη ταλαιπωρία του μακρού του βίου, λες και συμμαχούσαν να τον απαλλάξουν από το χρέος του αυτό για να ξεκουραστεί”.

LIASIS2 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας ο Σάββας Λιασής “δεν έχαιρε μόνο της εκτίμησης και της αγάπης των εγκλωβισμένων” αλλά οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι της περιοχής τον προσφωνούσαν “Θκιέ Σαββή” “για την προσφορά και τη βοήθειά του προς όλους, για την μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό του, ενώ μπορούσε και επικοινωνούσε με όλους και ήταν σε θέση να κάνει συνεννοήσεις με τις κατοχικές αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη για θέματα που αφορούσαν το σύνολο των κατοίκων. Ο Σάββας Λιασής υπηρετούσε την Καρπασία ολόκληρη, πάντα με αξιοπρέπεια και παραδειγματική αγάπη για τον τόπο του”.

LIASIS Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Σημείωσε ακόμα ότι ο εκλιπών “στο 87ο έτος της ηλικίας του, υποστήριξε τη σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού, με στόχο τη διαφύλαξη, προβολή και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Καρπασίας. Η επωνυμία του οργανισμού είναι “Αχαιών Ακτή” που παραπέμπει στην Αχαιών Ακτή της αρχαιότητας, κοντά στο ακρωτήριο Πλακωτή, βόρεια της Γιαλούσας” όπου αρχαίοι ιστορικοί όπως ο Στράβων καθόρισαν ως χώρο αποβίβασης των πρώτων Αχαιών μετά τη λήξη του Τρωϊκού πολέμου”.

Στον επικήδειο λόγο του ο Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε και στις πολλές συναντήσεις που είχε με τον Σάββα Λιασή σημειώνοντας πως “ήταν από τις σπουδαίες εκείνες μορφές που εμπνέουν και παραδειγματίζουν τους άλλους” και ότι θα τον θυμάται για πάντα για τις συμβουλές του.

LIASIS6 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Πρόσθεσε ότι “τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε και τη μοναδική του αγάπη για την πατρίδα του, ο Σάββας Λιασής φρόντισε να τις μεταλαμπαδεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο στη θυγατέρα του Τούλα” η οποία φροντίζει ως συγγραφέας και εκπαιδευτικός τέχνης να μεταδίδει στους νεότερους όλα όσα επιβάλλεται να γνωρίζουν για το δράμα που πέρασε και συνεχίζει να βιώνει η πατρίδα μας, και όσα επιβάλλεται να γνωρίζουν προκειμένου να ενδυναμώσουν τη θέληση και τις προσδοκίες τους για τερματισμό των δεινών της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου “σε όλους τους συμπατριώτες μας που φεύγουν με το όνειρό τους αυτό να παραμένει ανεκπλήρωτο, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης που θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του καθενός μας και θα υπόσχεται περισσότερα για όλους. Αυτό το χρέος θα πρέπει να το εκπληρώσουμε όλοι μαζί, θέτοντας πιο ψηλά απ’ όλα το κοινό συμφέρον”.

LIASIS4 Γιαλούσα, Εγκλωβισμένοι, Νέα Αμμοχώστου

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε “ειλικρινή συλλυπητήρια” στην οικογένεια και τους συγγενείς, πρόσθεσε πως “η μνήμη του Σάββα Λιασή θα παραμείνει για πάντα δυνατή και αιώνια” και σημείωσε ότι είναι βαθιά η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση όλων προς το πρόσωπό και την όλη προσφορά του.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ