Σ.Ιωάννου: «Οι προσπάθειες του (ΕΒΕΑ) για ανάπτυξη της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι τεράστιας σημασίας για την Κύπρο»

Η σημασία ανάπτυξης της επαρχίας Αμμοχώστου τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση

Untitled design 16 exclusive, Αμμόχωστος, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο

Οι προσπάθειες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) για την ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, μέσα από το προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2024 – 2029 είναι τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για τους κατοίκους της ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά και για την Κύπρο συνολικά, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/11 στην Αγία Νάπα.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση ανέφερε ότι «οι στόχοι ανάπτυξης πέρα από το επιχειρηματικό τομέα προωθούν αθλητικές, ακαδημαϊκές και πολιτιστικές υποδομές που θα είναι πολύτιμος πόρος για την νεολαία της περιοχής και την περαιτέρω άνθιση της. Παράλληλα η ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών της επαρχίας μπορούν να αποτελέσουν γερές βάσεις για το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της πόλης μας κατά την ευλογημένη μέρα της επιστροφής».

Ο κύριος Ιωάννου δήλωσε ότι «οι Αμμοχωστιανοί δεν περιμέναμε την Πύλα για να συνειδητοποιήσουμε πως το στάτους κβο είναι η ψευδαίσθηση μιας κατάστασης δήθεν στατικής. Κάθε άλλο. Νέα τετελεσμένα δημιουργούνται καθημερινά και αυτό το ζούμε πολύ πιο έντονα στην Αμμόχωστο τα τελευταία τρία χρόνια. Και μιλάω φυσικά για την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών στην περίκλειστη πόλη μας».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου πρόσθεσε ότι «δεν πάει πολύς καιρός που κάποιοι, ορισμένοι καλή τη πίστει, εξέφραζαν φόβους πως το ζήτημα της Αμμοχώστου θα επισκίαζε το Κυπριακό πρόβλημα στο σύνολο του. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε πως συμβαίνει το ανάποδο. Πως η νέα τουρκική επιθετικότητα που στοχεύει πρώτιστα την Αμμόχωστο, έρχεται ως υλοποίηση της βούλησης της τουρκικής ηγεσίας να επισφραγίσει την de facto διχοτόμηση του νησιού. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων τετελεσμένων επί του εδάφους που να ενισχύουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις για λύση δύο κρατών».

DSC 4701 3 scaled exclusive, Αμμόχωστος, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο

Ο κύριος Ιωάννου ανέφερε ότι ο Δήμος Αμμοχώστου συνέχισε να ασκεί πιέσεις στο Διεθνή παράγοντα και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τους ενώπιον τους το πρόβλημα της Αμμοχώστου ως μέρος του συνολικού προβλήματος του Κυπριακού αφού έχουν επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ξανασυναντήσαν την Πρόεδρο του Ρομπέρτα Μέτσολα. Στην Κύπρο επίσης έχουν υποδεχθεί την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντολόρς Μονστεράτ , την πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλι Φίσερ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου τόνισε ότι ως Αμμοχωστιανοί δεν μπορούν να αποδεχθούν καμία άλλη λύση πέρα από την συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.