Σ.Ιωάννου: Ζήτησε από τους Γερουσιαστές να μεσολαβήσουν να αποτραπεί η αλλοίωση status quo στην Αμμόχωστο

Οι γερουσιαστές δεσμεύτηκαν ότι θα ετοιμάσουν ειδικό ψήφισμα στα πλαίσια των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974

4 1 exclusive, Δήμαρχος Αμμοχώστου

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών της αποστολής αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου στην Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη μεταξύ 4-8 Δεκεμβρίου 2023 αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου. Η αποστολή αποτελείτο από τον Δήμαρχο, Δρ. Σίμο Ιωάννου, τον Αντιδήμαρχο και εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ κ. Χρύσανθο Ζαννεττου, τον κ. Μιχάλη Βασιλείου, Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ και την κα. Μαριλένα Μανώλη, Δημοτική Γραμματέα του Δήμου Αμμοχώστου. Στην Ουάσιγκτον η αντιπροσωπεία είχε διάφορες επαφές με εκπροσώπους του Κογκρέσου όπως τους κάτωθι:

• Τον Gus Bilirakis (R-FL) Co-chair of the Hellenic Caucus and the Congressional Hellenic Israeli Alliance,

• Την Nicole Malliotakis (R-NY) Member of the Hellenic Caucus,

• Τον Chris Pappas (D-NH) Co-chair of the Hellenic Caucus and the Congressional Hellenic Israeli Alliance ,

• και τον John Sarbanes (D – MD) Member of the Hellenic Caucus.

Ο Δήμαρχος αφού τους ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση στην Αμμόχωστο και την αλλαγή του status quo, ζήτησε στο μέτρο που τους αναλογεί να μεσολαβήσουν ούτως ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του status quo στην Αμμόχωστο, η Αμερικανική κυβέρνηση να εστιάσει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών θέτοντας στο τραπέζι το θέμα της Αμμοχώστου ως κινητήριο μοχλό για την συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Οι γερουσιαστές δεσμεύτηκαν ότι θα ετοιμάσουν ειδικό ψήφισμα στα πλαίσια των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974. Ο Δήμαρχος κάλεσε τους γερουσιαστές να μεταβούν στην Κύπρο και να επισκεφθούν την Αμμόχωστο ούτως ώστε να δουν ιδίοις όμμασι την αλλοίωση του status quo.

Μέσα στα πλαίσια των συναντήσεων διευθετήθηκε γεύμα εργασίας με τους αρμόδιους για την Κύπρο στο State Department και στον Λευκό Οίκο κ. Michael Kidwell, Dep. Director, Office of Southern European Affair, την κα. Eva Helene d’Ambrosio, Unit Chief for Greece, Cyprus, and Malta και την Ms. Brigid J. Ryan, Dir. for Southern Europe and South Caucasus όπως επίσης και με το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), εκπροσώπους οργανώσεων όπως το American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), το American Jewish Committee (AJC) αλλά και άλλους οργανισμούς και «δεξαμενές σκέψης» (Think tanks). Όλες οι συναντήσεις διευθετήθηκαν σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Πρέσβη κ. Ευάγγελο Σάββα.

Στην Νέα Υόρκη η Αντιπροσωπεία του Δήμου είχε την ευκαιρία να έχει για πρώτη φορά συναντήσεις στα Ηνωμένα Έθνη και να μεταφέρει τις θέσεις του Δήμου σε εκπρόσωπους του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουντέρες.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τους πιο κάτω:

• Κ. Stephen Mathias, Βοηθό Γενικό Γραμματέα Νομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ,

• Τον κ. Charles Anyidoho από την Γραμματεία του ΟΗΕ και Διευθυντή της Διεύθυνσης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Στον τελευταίο, ο Δήμαρχος παρέδωσε επιστολή προς τον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών η οποία αναφέρει τις θέσεις του Δ.Σ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), την άμεση επιστροφή στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού μετά το Κράνς Μοντάνα, αλλά και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Διευθετήθηκαν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ σε συντονισμό με την Μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

• Τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κίνας κ. Sun Zhiqiang Πολιτικό Συντονιστή Μόνιμης Αντιπροσωπείας Κίνας,

• Την αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ κα. Anna Evstigneeva.

• Συνάντηση με εκπροσώπους της Μονιμης Αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ. κ.α

Η Αντιπροσωπεία είχε επίσης γεύμα εργασίας με την νέα Αντιπρόσωπο μας στα Ηνωμένα έθνη κα. Μαρία Μιχαήλ.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου η αντιπροσωπεία στη παρουσία του Πρόξενου μας στην Νέα Υόρκη κ. Μιχάλη Φυριλλα είχε την τιμή να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και να τον ενημερώσει για τις ενέργειες του Δ.Σ όσον αφορά την Αμμόχωστο και να λάβει την αμέριστη συμπαράσταση του προς τους δημότες της Αμμοχώστου αλλά και όλο τον κυπριακό λαό.

Οι επαφές του Δήμου ολοκληρώθηκαν με δείπνο το οποίο παρέθεσαν προς τιμή της Αντιπροσωπείας οι οργανώσεις της Παροικίας Κυπρίων το βράδυ της Παρασκευής. Ο Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αλλά και ο κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του Δήμου για την παρουσία του στην Αμερική και μετέφεραν το μήνυμα ότι παραμένουν στο πλευρό τόσο των Αμμοχωστιανών αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

2 exclusive, Δήμαρχος Αμμοχώστου 4 1 exclusive, Δήμαρχος Αμμοχώστου 9 1 exclusive, Δήμαρχος Αμμοχώστου 12 1 exclusive, Δήμαρχος Αμμοχώστου