Του Μαρίνου Παυλικκά*
Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Αμμοχώστου. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη Αμμόχωστο διαχωρίζουν τη θέση τους με τους επιχειρηματίες-μέλη του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου και ζητούν τη δημιουργία Περιφερειακού Επιμελητηρίου στην ελεύθερη επαρχία.
Παλιά ιστορία
Η κόντρα μεταξύ επιχειρηματιών ελεύθερης Αμμοχώστου και μελών του ΕΒΕΑ κρατάει χρόνια. Ήδη από το 2012, μέλη του επίσημου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, αποσχίστηκαν ιδρύοντας την Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου ζητώντας ίση μεταχείριση της ελεύθερης Αμμοχώστου.
Η ίδρυση της εταιρείας έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 2012 σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση στο Παραλίμνι, υλοποιώντας, έτσι, την ανάγκη, σύμφωνα με τους εισηγητές της ιδρυτικής συνέλευσης, για ίδρυση ενός οικονομικού οργανισμού που θα εκπροσωπεί την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και την έμπρακτη συμπαράσταση των Δημάρχων και των Κοινοταρχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ σύμφωνα με τη διακήρυξη της δημιουργίας, τέθηκαν οι εξής στόχοι:
- Την απελευθέρωση της πόλης, της Επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.
- Τη μεταφορά στην Επαρχία Αμμοχώστου, όλων των κρατικών υπηρεσιών και φορέων της Αμμοχώστου όπως η Επαρχιακή Διοίκηση, το Δικαστήριο, το Κτηματολόγιο, η Πολεοδομία και όλες γενικά οι κρατικές υπηρεσίες της Επαρχίας μέχρι την απελευθέρωση της Μητρόπολης Αμμοχώστου.
- Την προάσπιση των συμφερόντων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου έναντι της άνισης μεταχείρισης που τυγχάνει συγκριτικά με τις άλλες Επαρχίες.
- Τη διεκδίκηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναπτύξεως κατ’ αναλογία της προσφοράς της Επαρχίας στο ΑΕΠ.
- Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Αμμοχώστου για την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Την προώθηση του Τουρισμού, του Εμπορίου, της Βιομηχανίας, των Υπηρεσιών και γενικά κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Επαρχία Αμμοχώστου που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Παραγκωνισμένη η επαρχία Αμμοχώστου
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου, Πέτρο Πέτρου, ο κυριότερος λόγος απόσχισης μελών του ΕΒΕΑ και της ίδρυσης της νέας εταιρείας ήταν η έδρα και η δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου στη Λεμεσό, παραγνωρίζοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Εξάλλου, συχνές είναι οι φωνές των τοπικών αρχόντων της ελεύθερης Αμμοχώστου για περιθωριοποίηση της επαρχίας, καθώς στερείται ακόμη των βασικών υπηρεσιών, όπως η ενίσχυση των τμημάτων του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου και η μεταφορά τους από τη Λάρνακα στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η πλήρης μεταφορά, επίσης, των Κυβερνητικών Τμημάτων, Κτηματολογίου και Πολεοδομίας, η εκπόνηση ενιαίου τοπικού σχεδίου και ο χαρακτηρισμός ως αστικών κέντρων του Παραλιμνίου και της Αγίας Νάπας, σε μια επαρχία η οποία προσφέρει πέραν του 18% στο ΑΕΠ.
ΕΒΕΑ: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές»
Τόσο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, όσο και ο τέως Πρόεδρος, Γιώργος Μαυρουδής αναφερόμενοι στο γεγονός της σύστασης της ΤΕΒΕΑ στην ελεύθερη Αμμόχωστο σημείωσαν ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου είναι το μόνο επίσημο επαρχιακό Επιμελητήριο το οποίο συστάθηκε και λειτουργεί μετά τη συνένωση του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία το 1963.
Ο κ. Μαυρουδής ανέφερε στη “Σ” πως οι όποιες αντιδράσεις προβάλλονται από διάφορους επιχειρηματίες στόχο έχουν να πλήξουν τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του ίδιου του ζητήματος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Σημείωσε, δε, πως το επί 43 χρόνια πρόβλημα της προσφυγοποίησης των Αμμοχωστιανών, οδήγησε επιβεβλημένα στην προσφυγοποίηση του ίδιου του Επιμελητηρίου το οποίο διατηρεί την προσωρινή του έδρα στη Λεμεσό, με παράρτημα το οποίο λειτουργεί από το 1996 στο Παραλίμνι.
Τα αιτήματα
Σε επιστολή που εστάλη στις 4 Νοεμβρίου στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, τα μέλη της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου ζητούν τη μετατροπή της σε Περιφερειακό Επιμελητήριο.
Το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε ξανά τον Μάιο του 2014, βασιζόμενο στον Περί Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Νόμο Ν.56/68. Το αίτημα, μάλιστα, στηρίζεται όχι με πολιτικά αλλά με νομικά επιχειρήματα:
- Το Άρθρο 3(1) του Νόμου αναφέρει ότι “Ο Υπουργός δια διατάγματος εις την επίσημον εφημερίδα της Δημοκρατίας καθορίζει τας περιφέρειας εν εκάστη των οποίων ιδρύεται και λειτουργεί τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2) του Άρθρου 9 εν επιμελητήριο εν τω παρόντι Νόμω αναφερόμενον ως το τοπικόν επιμελητήριον”.
- Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ανωτέρω Νόμου, η λέξη περιφέρεια ερμηνεύεται ως “Την τοπική περιφέρειαν δια την οποία συνίσταται και λειτουργεί το επιμελητήριο”.
- Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 5(2) αναφέρεται ότι τα μέλη του επιμελητηρίου είναι οι “εντός της περιφέρειας έμποροι και βιομήχανοι” και
- Το άρθρο 4(2) του νόμου αναφέρει ότι κατόπιν αίτησης ο Υπουργός καθορίζει “την επωνυμίαν και την εντός της οριζόμενης περιφέρειας ίδρυσης αυτού”.
Τα νομικά αυτά επιχειρήματα αποτελούν τη βάση του αιτήματος της ΤΕΒΕΑ για μετατροπή της σε περιφερειακό επιμελητήριο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς όπως υποστηρίζεται, σκοπός του επιμελητηρίου είναι η προαγωγή των συμφερόντων των επαγγελματιών συγκεκριμένης περιφέρειας, τοπικά και καμία αναφορά δε γίνεται, ούτε για την εθνική προέλευση των μελών του, ούτε για πολιτικά ή άλλα παρεμφερή ζητήματα, ενώ γίνεται λόγος και για τα καταστατικά των επιμελητηρίων παγκύπρια στα οποία υπάρχει πρόνοια ότι για να εγγραφεί κάποιος ως μέλος πρέπει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά εντός της εδαφικής περιοχής που βρίσκεται το εκάστοτε επιμελητήριο.
Παράλληλα, προβάλλονται και οι συνέπειες στις οποίες υπόκειται, σύμφωνα με τα μέλη της ΤΕΒΕΑ, σήμερα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στα οποία, όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων:
- Η απουσία της εκπροσώπησης των επιχειρηματιών της ζώσας επαρχίας Αμμοχώστου στο ΚΕΒΕ και η μη συμμετοχή τους στις σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης,
- Η συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις που επιβάλλεται αν γίνονται από τις διάφορες διαβουλεύσεις, εκπροσωπούνται από ανθρώπους που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην επαρχία Αμμοχώστου,
- Η έλλειψη μηχανισμού πιστοποίησης των προϊόντων των βιομηχανιών της Επαρχίας με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της ΑΜμοχώστου να αναζητούν λύσεις σε άλλες επαρχίες,
- Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών της επαρχίας Αμμοχώστου (μελών της ΤΕΒΕΑ) από τις επίσημες και τακτικές επιχειρηματικές αποστολές του κράτους στο εξωτερικό, που συγχρηματοδοτούνται από το ίδιο το κράτος,
- Η έλλειψη φορέα προώθησης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών της ελεύθερης επαρχίας, τη μετακίνησε από την τρίτη θέση που κατείχε στο κατά κεφαλήν εισόδημα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας) στην πέμπτη και τελευταία θέση.
Παράλληλα στην επιστολή γίνεται καταγγελία από τα μέλη της ΤΕΒΕΑ ότι στις αποστολές στο εξωτερικό που γίνονται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν προωθείται ή δε διαφημίζεται οποιαδήποτε επένδυση για την επαρχία Αμμοχώστου.
Ετοιμάζουν πανεπαρχιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΤΕΒΕΑ, Πέτρο Πέτρου, έχει γίνει σειρά διαβουλεύσεων από την ΤΕΒΕΑ με στόχο την αναγνώριση των ζητημάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες της ελεύθερης Αμμοχώστου και την ένταξη της εταιρείας στο επίσημο Επιμελητήριο της επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο να λειτουργεί, πλεόν, σε νέα βάση, χωρίς ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει γίνει μέχρι σήμερα κατορθωτό.
Ως εκ τούτου τα μέλη της ΤΕΒΕΑ ετοιμάζουν εντός του Δεκεμβρίου πανεπαρχιακή συγκέντρωση στην οποία θα συμμετέχουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι κάτοικοι της ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια εναντίον της Κυβέρνησης για τον παραγκωνισμό της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και για την αίτηση της αναγνώρισης περιφερειακού επιμελητηρίου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 26/11/2017