Σε “καραντίνα” οι παπουτσοσυκιές της επαρχίας Αμμοχώστου (ΒΙΝΤΕΟ)

DSC 2809 Γεωργία, Παπουτσοσυκιά, Φραγκοσυκιά

Σε “καραντίνα” έχει θέσει το Τμήμα Γεωργίας τις φυτείες φραγκοσυκιών στην επαρχία Αμμοχώστου. Η έξαρση του εντόμου “ψευδόκοκκος της φραγκοσυκιάς” έχει πλήξει κυρίως τα φυτά της επαρχίας Αμμοχώστου ενώ έχει πρόσφατα εξαπλωθεί και στην επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Ξυλοφάγου.

Πρόκειται για έντομο το οποίο προσβάλλει κυρίως τα κακτοειδή και ειδικότερα τις παπουτσοσυκιές που αρχικά καλύπτονται με βαμβακάδα με επακόλουθο την ξήρανση.

Με αφορμή τα εκατοντάδες περιστατικά, το Τμήμα Γεωργίας ενημέρωσε πρόσφατα το κοινό ότι έχει εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της Επαρχίας Αμμοχώστου και σε περιοχές της κοινότητας Ξυλοφάγου, ο ψευδόκοκκος της φραγκοσυκιάς (Dactylopius opuntiae).

Το θηλυκό έντομο έχει ωοειδές προς στρογγυλό σχήμα, φέρει έντονο κόκκινο χρώμα και καλύπτεται με βαμβακάδα. Το έντομο προσβάλλει φυτά της οικογένειας των κακτοειδών, με ιδιαίτερη προτίμηση σε είδη κάκτων του γένους Opuntia spp. (κοινό όνομα φραγκοσυκιά, γνωστή στην Κύπρο ως παπουτσοσυκιά).

Όταν υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου, τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των καρπών, καλύπτονται με βαμβακάδα με επακόλουθο τη νέκρωση και ξήρανση.

Τί συστήνει το Τμήμα Γεωργίας

Το Τμήμα Γεωργίας καλεί το κοινό όπως αποφεύγει τη μεταφορά φυτικού υλικού και καρπών από τις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το έντομο στις υπόλοιπες περιοχές καθώς επίσης και να επικοινωνεί με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία και τον Κλάδο Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών σε περιοχές εκτός της Επαρχίας Αμμοχώστου και της περιοχής Ξυλοφάγου.

Μέτρα προς τους γεωργούς

Το Τμήμα Γεωργίας ενημερώνει το κοινό για τα μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς.

  1. Καλή γεωργική πρακτική: Τα φυτά φραγκοσυκιάς θα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να κλαδεύονται συχνά προκειμένου να περιορίζεται η υγρασία και να εξασφαλίζεται επαρκή φωτισμό. Τα προσβεβλημένα μέρη θα πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται άμεσα. Η καταστροφή των προσβεβλημένων μερών συστήνεται να γίνει με βαθύ θάψιμο στο έδαφος.
  2. Ξέπλυμα (κατάβρεξη) των προσβεβλημένων φυτών με νερό υψηλής πίεσης. Η πρακτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση σημαντικού μέρους του πληθυσμού των εντόμων και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται επανεμφάνιση του πληθυσμού σε υψηλό βαθμό. Συστήνεται το ξέπλυμα (κατάβρεξη) να γίνεται με προσθήκη σαπουνιού ή/και αλκοόλης στο νερό.
  3. Αποφυγή μεταφοράς φυτικού υλικού και φρούτων. Η εξάπλωση του εντόμου είναι πολύ εύκολη και ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να συμβάλει στα μέγιστα για τη μετακίνηση του σε μεγάλες αποστάσεις. Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό (καταναλωτές και έμποροι) να αποφεύγει τη μεταφορά φυτικού υλικού (βλαστών και φρούτων) από τις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το έντομο (Επαρχία Αμμοχώστου και περιοχές της Ξυλοφάγου της Επαρχίας Λάρνακας) στις υπόλοιπες περιοχές για αποφυγή εξάπλωσης του εντόμου.

Famagusta.News