ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ: Τελέστηκε ο εσπερινός στο παραλιακό εξωκλήσι

Σήμερα η εορτή της Αγίας Θέκλης

sotira7 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη

Τελέστηκε χθες βραδυ 23/09 ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Θέκλας στο παραθαλάσσιο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας στην Σωτήρα. Της θείας λειτουργίας προέστει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αμμοχώστου Αυγουστίνος Κκαρά.

sotira1 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη

Πολλοί πιστοί κατέκλυσαν το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Θέκλης. Παρέστησαν ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου και αντιδήμαρχος Σωτήρας Αντώνης Κουμή.

sotira2 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη

Καθιερωμένο είναι το έθιμο των κατοίκων της Σωτήρας, το προηγούμενο βράδυ της εορτής, να διανυκτερεύουν στα χωράφια τους και την επόμενη μέρα, παρευρίσκονται στη Θεία Λειτουργία. Σήμερα τελείται η καθιερωμένη θεία λειτουργία και το απόγευμα η παράκληση στην Αγία.

sotira3 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη

Η Αγία Θέκλα έχει φόντο την θάλασσα και είναι χτισμένη δίπλα στα ερείπια του παλιού αρχικού ναού που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.

sotira4 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη

Πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο στο μέρος αυτό. Στα δυτικά του παρεκκλησίου υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν λατομεία. Εκεί υπάρχει και κατακόμβη της Αγίας Θέκλης είναι μια σπηλιά ή τάφος λαξεμένος σε πέτρα.

sotira5 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη

Πιστεύεται πως το 1571 ο Τούρκος Στρατηγός Πιελέ Πασάς αποβιβάστηκε εκεί με στρατό και βάδισε εναντίον της Αμμοχώστου όπου βοήθησε τον Στρατηγό Μουσταφά στην πολιορκία της πόλης.

sotira9 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη sotira10 exclusive, Sotira, Αγία Θέκλη