Διαμαρτυρία κατοίκων Σωτήρας: Έκλεισαν την αερογέφυρα Αγίας Θέκλας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ίση μεταχείριση στην ανάπτυξη ζητούν οι κάτοικοι της Σωτήρας - Τί ανέφεραν οι Δήμαρχοι Σωτήρας και Αγίας Νάπας και ο Πρόεδρος του ΤΕΒΕΑ

photo exclusive, Sun City, Αγία Θέκλα, Δήμος Σωτήρας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κρατώντας πανό με συνθήματα και ζητώντας ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής της Αγίας Θέκλας όπως και άλλες περιοχές του νησιού, οι κάτοικοι της Σωτήρας εξέφρασαν σήμερα τη διαμαρτυρία τους απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανακαλέσει ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφορικά με τη χορήγηση άδειας κατά παρέκκλιση στην πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα του Δήμου, με την ονομασία Sun City.

Δείτε βίντεο και δηλώσεις από την εκδήλωση διαμαρτυρίας:

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν για την προσπάθεια περιθωριοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής, με τον Δήμο Σωτήρας να διαμηνύει πως δεν θα μείνει απαθής να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο αποφάσεις που «λήφθηκαν ερήμην του».

Δήμαρχος Σωτήρας: “Το Τμήμα Περιβάλλοντος εκμηδενίζει την αξία του Τοπικού Σχεδίου”

Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 2020 η τοπική αρχή είχε στα χέρια της το Τοπικό Σχέδιο των Κοκκινοχωρίων, περιλαμβανομένου του Δήμου της Σωτήρας “και μετά από έξι ακριβώς μήνες, το Τμήμα Περιβάλλοντος πήρε κάποιες αποφάσεις οι οποίες εκμηδενίζουν την αξία του Τοπικού Σχεδίου αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την τουριστική περιοχή της Σωτήρας.”

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας εκπροσωπήθηκε η πλειονότητα των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανισμών και τοπικών συνόλων.

Δήμαρχος Αγίας Νάπας: “Περιμένουμε τοπικά σχέδια εδώ και είκοσι χρόνια”

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρήστος Ζαννέτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Σωτήρας να διατρανώσει τη φωνή διαμαρτυρίας του είναι
“μια προσπάθεια η οποία ουσιαστικά δεν αφορά μόνο τον Δήμο Σωτήρας αλλά ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, μια επαρχία στην οποία έχει απομείνει μόνο το 15%, μιαν επαρχία για την οποία αναμένουμε τα τοπικά σχέδια την τελευταία εικοσαετία”.

Πρόεδρος ΤΕΒΕΑ: “Είναι αδιανόητο να κλείνουμε δρόμους για τα αυτονόητα”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) κ. Σάββας Κοσιής ξεκαθάρισε ότι “ως επιχειρηματικός κόσμος της επαρχίας Αμμοχώστου, στηρίζουμε τα αυτονόητα. Είναι αδιανόητο, ανέφερε, στην Κύπρο του 2020-2023 να βγαίνουμε και να κλείνουμε δρόμους και όλα αυτά να μην έχουν λυθεί στα γραφεία, σωστά, νομότυπα”.

ΤΕΒΕΑ: “Καταδικάζεται μια ολόκληρη περιοχή”

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, είναι η ανακοίνωση της Τουριστικής Εμπορικής Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ), σύμφωνα με την οποία, με τη στάση των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων και του Υπουργικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά ζητήματα ανάπτυξης στην περιοχή, «καταδικάζεται μία ολόκληρη περιοχή και επαρχία σε ύφεση και μαρασμό, με αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, οικονομία αλλά και ευημερία των κατοίκων της περιοχής», ενώ αποθαρρύνεται και το οποιοδήποτε ενδιαφέρον δυνητικών επενδυτών στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΒΕΑ: “Δυσμενής διάκριση”

Από την πλευρά του, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕ Αμμοχώστου), κάνει λόγο για δυσμενή διάκριση από πλευράς αρμόδιων Αρχών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο Αγίας Θέκλας-Ποταμού Λιοπετρίου, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένα κίνητρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και υποδομές για περαιτέρω ανάπτυξη, η οποία να μην βασίζεται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό, αλλά να επεκτείνεται και σε τομείς όπως η υγεία, η υψηλή τεχνολογία, η πράσινη οικονομία, η εκπαίδευση, αλλά και η μεταφορά έδρας εταιρειών στην περιοχή. Πρόκειται για τομείς που ταλανίζουν διαχρονικά τη συγκεκριμένη επαρχία, την ώρα που το εργατικό της δυναμικό απασχολείται κυρίως εποχικά σε τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία.

Στην περίπτωση του παραλιακού μετώπου Σωτήρας, αν και επιδεικνύεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στους τομείς αυτούς, εντούτοις όλες οι προσπάθειες, σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, αναχαιτίζονται από τα προσκόμματα που θέτουν οι αρμόδιοι, με «πρόφαση περιβαλλοντικές ανησυχίες». Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται, εδράζονται κυρίως στο γεγονός πως κάποιες προτεινόμενες αναπτύξεις στην περιοχή εφάπτονται σε περιοχή Natura 2000, η οποία χαρακτηρίστηκε ως τέτοια το 2008, λόγω της παρουσίας του πουλιού Βραχοπλουμίδι. Οι Αρχές επικαλούνται την έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), η οποία εκπονήθηκε τον Ιούνιο 2021, έξι μόλις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή, το οποίο ολοκληρώθηκε έπειτα από ουσιώδεις διαβουλεύσεις επτά ετών, μεταξύ όλων των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, επί της ουσίας, το περιεχόμενο της ΕΟΑ ακυρώνει στην πράξη αρκετές από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι πως ο Δήμος Σωτήρας, προτίθεται να την αμφισβητήσει νομικά καθώς, όπως υποστηρίζει, υλοποιήθηκε παράτυπα χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές Αρχές και την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, «για να αποδείξει τις οικολογικές ευαισθησίες του και την ταύτιση λόγων και πράξεων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας έχει αναθέσει την εκπόνηση ανεξάρτητης περιβαλλοντικής μελέτης σε ειδικούς. Ο Δήμος διαμηνύει παράλληλα ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την άναρχη ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως, επιδιώκει εφαρμογή των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, με ταυτόχρονη υιοθέτηση κατάλληλων περιβαλλοντικών όρων που να θωρακίζουν τη ΖΕΠ.

Δυναμική αντίδραση τοπικής κοινωνίας

Η τοπική κοινωνία της Σωτήρας, όπως και ο Δήμος της Σωτήρας, εκφράζουν έντονα την ενόχλησή τους από την ανελαστική στάση των κρατικών τμημάτων και της κυβέρνησης, κάτι που έχει καταγραφεί και στο πλαίσιο πανδημοτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε καθώς και στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ετοιμάζονται και για νέες δυναμικές διαμαρτυρίες.

Πρόκειται άλλωστε για ένα Δήμο, οι πολίτες του οποίου απασχολούνται κυρίως σε καθεστώς εποχικής εργασίας, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Διαχρονική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σωτήρας, κ. Γεώργιο Τάκκα, είναι να σταματήσει η θυματοποίηση της Σωτήρας και να υλοποιηθούν αναπτύξεις στην περιοχή, οι οποίες να οδηγούν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραγκωνίζεται η ανάγκη για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Οι τοπικές Αρχές εγκαλούν τους αρμόδιους για μεροληπτική στάση και τάση για εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων για επενδύσεις στην περιοχή, χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη προτεινόμενες σύγχρονες, επιστημονικά επεξεργασμένες λύσεις που θα μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν και να συνεισφέρουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία η βιώσιμη ανάπτυξη και οι ποιοτικές θέσεις εργασίας αποτελούν βασικό ζητούμενο, οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Famagusta.News