Καδής: “Από τη Σωτήρα ξεκινά η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία” (βίντεο)

Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία γίνεται πράξη με σειρά προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και έχουν συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του Κράτους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Επαρχίας Αμμοχώστου, στη Σωτήρα, ο Υπουργός είπε πως «η εκδήλωση σηματοδοτεί συμβολικά την έναρξη μιας νέας εποχής μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και στον τομέα της Νεολαίας γενικότερα, συνάδει με τη γενικότερη μας προσπάθεια να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των νέων, αξιοποιώντας με τον πιο αποδοτικό τρόπο τους οικονομικούς μας πόρους και συμπίπτει με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, που για πρώτη φορά αναπτύσσεται στην Κύπρο, και η οποία συντονίζει και αναβαθμίζει ουσιαστικά το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων και των προγραμμάτων που αφορούν στους νέους μας».

Πρόσθεσε πως «διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία με μεθοδικά βήματα και πολλή δουλειά προχωρούμε σταθερά και αποφασιστικά μπροστά», είπε ότι «μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο, πρωτίστως για τους νέους» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία 2017-2022, η οποία σκοπό έχει να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τους νέους από 14 μέχρι 35 ετών. Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης με τους ίδιους τους νέους».

Εξήγησε ότι «βασικός εταίρος στον καταρτισμό της Στρατηγικής υπήρξαν οι ίδιοι οι νέοι» ενώ «η θέρμη και ο ενθουσιασμός με τον οποίο ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, απέδειξαν ότι οι νέοι θέλουν και μπορούν να είναι παράγοντες θετικής αλλαγής στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία λαμβάνονται υπόψη οι πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία στον Ευρωπαϊκό και γενικότερα στον διεθνή χώρο» είπε και σημείωσε πως «η στρατηγική διασυνδέεται με υφιστάμενες πρωτοβουλίες στον ευρύτερο κυβερνητικό τομέα, διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται με ποικίλους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία δεν αποτελεί ένα θεωρητικό κείμενο αλλά ήδη γίνεται πράξη με μια σειρά από προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί από τον ΟΝΕΚ και έχουν συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του κράτους. Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου διαδραματίζει καίριο ρόλο στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναδομείται και επικαιροποιείται η δράση του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των νέων».

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι «η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή, η οποία ευελπιστούμε να θέσει σε πιο στέρεες βάσεις, την ανάπτυξη των νέων της περιοχής. Τόσο ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου όσο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις εισηγήσεις των νέων με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των πολιτικών και των δράσεων που τους αφορούν».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας είπε πως «η  στέγαση του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων στην επαρχία Αμμοχώστου εντάσσεται μέσα στις εξαγγελίες του προέδρου Αναστασιάδη για την ελεύθερη Αμμόχωστο και ιδιαίτερα για τη Σωτήρα, μέσω των οποίων έχουν υλοποιηθεί ή έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων. Μέσα από τα έργα αυτά, αλλά και μέσω της στέγασης επαρχιακών οργανισμών στη Σωτήρα, καθίσταται σαφές ότι ο Δήμος μας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή «για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει μαζί με την Κυβέρνηση για την προώθηση όλων αυτών των αναπτυξιακών υποδομών στον Δήμο της Σωτήρας. Σημαντικά έργα θεωρούνται η ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου Σωτήρας ύψους 1,2 εκατομμυρίων και η εγκατάσταση φωτισμού, κόστους 100 χιλιάδων ευρώ, για τα οποία έχει συμβάλει οικονομικά το Υπουργείο Παιδείας».

Πρόσθεσε ότι «το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας, σε συνδυασμό με το Κέντρο Κοινωνικών Παροχών του Δήμου Σωτήρας για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοποίησης, αποτελούν πραγματοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών του Δημοτικού Συμβουλίου για έμφαση στα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία. Οφείλουμε και το πράττουμε, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μας να συμμετάσχουν στα κοινά και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, να προσφέρουμε ευκαιρίες γνώσης και απασχόλησης αλλά και να προσφέρουμε φωνή στη νέα γενιά».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων στη Σωτήρα θα προσφέρει στους νέους της επαρχίας Αμμοχώστου την πληροφόρηση και τον συμβουλευτικό προσανατολισμό για τα έργα του Οργανισμού Νεολαίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Σωτήρας θα πετύχουμε το κοινό όραμά μας για τη νέα γενιά».

Ροη Ειδησεων

Ξεκινάει η αναβάθμιση του Πάρκου στην Κεντρική Πλατεία στο Παραλίμνι

Υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Παραλιμνίου - Δερύνειας συμφωνία για πλήρη αναβάθμιση του πάρκου…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

ΗΠΑ: Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους μέσα σε τρένο στο Σικάγο

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σήμερα σε ένα τρένο του προαστιακού στο Σικάγο, ανακοίνωσε η…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

7ο Κυπριακό Παραδοσιακό Ζιαφέττι στην Αγία Νάπα

7ο Κυπριακό Παραδοσιακό Ζιαφέττι (γλέντι) Μουσικών στην Πανήγυρι του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας, εις…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Για την απειλή της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα συζητούν οι Υπ. Γεωργίας MED9

Το κρίσιμο ζήτημα της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα στα κράτη της Μεσογείου θα βρίσκεται στο…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Πού και πότε αναμένονται βροχές

Εποχική χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Σήμερα, αρχικά ο καιρός θα…

3 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοφόρου-Παπαπροδρόμου Βέρα Ιφιγενείας 59, Ακρόπολη Στρόβολος 22210303 Γιαννή Αλεξάνδρα Λεωφ. Αρχαγγέλου Μιχαήλ 3 Έγκωμη…

2 Σεπτεμβρίου, 2024