Κυριάκος Αττούνη: Παγκόσμια διάκριση για τον φοιτητή από τη Σωτήρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο φοιτητής μοριακής γενετικής του Kings College του Λονδίνου κατέκτησε χρυσή διάκριση για ιατρική καινοτομία θεραπείας σπονδυλικής στήλης

Στιγμιότυπο 2020 12 07 21.30.54 exclusive, Επιστήμη, Κυριάκος Αττούνη

Την εφεύρεση ιατρικής πατέντας με τη χρήση Βιοαρχιτεκτονικής κατάφεραν να πετύχουν κύπριοι φοιτητές του Kings College στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων και ο τριτοετής φοιτητής μοριακής γενετικής, Κυριάκος Αττούνη από τη Σωτήρα, ο οποίος σκοπεύει να ακολουθήσει το μεταπτυχιακό του στη Βιοπληροφορική.

Ο Κυριάκος, μαζί με την ομάδα του, συμμετείχε, μάλιστα, πρόσφατα στο iGem (International Genetically Engineered Machine) 2020, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας στον κόσμο, όπου κατάφεραν να διακριθούν λαμβάνοντας το Χρυσό Μετάλλιο και το βραβείο καλύτερης θεραπείας της χρονιάς.

Μίλησε αποκλειστικά στο Famagusta.News περιγράφοντας την επιτυχία αλλά και την καινοτόμα εφεύρεσή τους.
Η ομάδα, στην οποία συμμετείχε ως student leader και η επίσης κύπρια φοιτήτρια Στέφανη Αβρααμίδη, βρίσκεται σε στάδιο εργαστηριακών δοκιμών για την προώθηση θεραπείας η οποία δίνει ελπίδα σε ασθενείς που τραυματίζονται στην σπονδυλική στήλη και κινδυνεύουν με αναπηρία.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου στο Famagusta.News εδώ:

Συγκεκριμένα, το βραβευμένο έργο τους, “Renervate” επικεντρώνεται στη βελτίωση της θεραπείας για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού μέσω του σχεδιασμού και της μοντελοποίησης ενός ικριώματος βασισμένου σε τρισδιάστατα βιογραφικά πολυκαπρολακτόνη, το οποίο περιέχει μια νέα βιο-κολλητική επίστρωση με βάση πρωτεΐνη μυδιών. Η δεύτερη φάση θα αποτελείται από την υγρή εργαστηριακή επικύρωση και σχηματισμό του ικριώματος και του πρωτεϊνικού πολυμερούς.

Ο στόχος αυτού του έργου είναι να περιγράψει μια ολιστική, λιγότερο επεμβατική θεραπεία που μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Πέρα από το επιστημονικό στοιχείο της δουλειάς τους, ανέπτυξαν επίσης Ανθρώπινες Πρακτικές και Σχέδιο Επιστημονικής Επικοινωνίας.

Το ρεπορτάζ στις Τομές στα Γεγονότα του Σίγμα:

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η ομάδα είναι προπτυχιακοί φοιτητές, αγωνίστηκαν στην κατηγορία των αποφοίτων για όλα τα βραβεία.

Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες και για υλοποίηση της θεραπευτικής πατέντας, ενώ η ομάδα έχει αναρτήσει και διαδικτυακή σελίδα εισφορών για χρηματοδότηση της εφεύρεσής της.

Η ομάδα “Renervate” έχει αναρτήσει και διαδικτυακό fundraiser για τη συλλογή εισφορών ώστε να ολοκληρωθεί η πατέντα το οποίο μπορεί κανείς να βρει εδώ: https://www.gofundme.com/f/renervate?

Περισσότερες πληροφορίες για το project εδώ: https://www.kcl.ac.uk/news/students-from-faculty-of-life-sciences-medicine-win-big-in-igem-2020-competition 

Famagusta.News