Με μεγάλη επιτυχία το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά κυπριακά επαγγέλματα

Screenshot 10 3 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, exclusive, Προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμοφώσεως

Με μεγάλη επιτυχία και στη παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, διεξήχθη χθες βράδυ
2 Ιουλίου 2024, το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δημοτικού Διαμερίσματος Σωτήρας, Δήμου Αγίας Νάπας.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο Προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμοφώσεως του Σωτήρος και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά κυπριακά επαγγέλματα που ξαναζωντάνεψαν μπροστά τους όπως τη Κατασκευή σκαρκάς, την Απόσταξη Ζιβανίας, τη Ξυλογλυπτική, τη Καλαθοπλαστική, τη Αγγειοπλαστική και τη Ψαθοπλεκτική.

Screenshot 8 2 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, exclusive, Προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμοφώσεως

Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο για να κρατήσει ζωντανές τις αξίες και τα ιδανικά του παραδοσιακού μας πολιτισμού και σε αυτό ενίσχυσε αργαλιός, με ζωντανή παρουσίαση στον τρόπο λειτουργίας του.

Screenshot 9 2 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, exclusive, Προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμοφώσεως

Τα οργανωμένα σύνολα του Δημοτικού Διαμερίσματος Σωτήρας ετοίμασαν με μεράκι και αγάπη φαγητά και γλυκά, χωρίς να λείπει και το τοπικό προϊόν της Σωτήρας, το Κολοκάσι Σωτήρας.

Στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοούμενων Σωτήρας δημιουργήθηκε ειδικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια Τουρκικής Εισβολής και κατοχής με έργα και κατασκευές από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Λυκείου Ειρήνης και Ελευθερίας, Δερύνειας Σωτήρας, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ – 1974.

Screenshot 11 2 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, exclusive, Προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμοφώσεως

Το Φεστιβάλ εμπλούτιζαν με τη παρουσίαση τους, έργα με θέμα την παράδοση και το Κολοκάσι Σωτήρας από ομάδα μαθητών του Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού Σωτήρας και του Γυμνασίου – Λυκείου Ειρήνης και Ελευθερίας, Δερύνειας – Σωτήρας.

Παρουσιάστηκε αναπαράσταση Κυπριακού Παραδοσιακού Γάμου από τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Σωτήρας Ενηλίκων και Παιδιών. Μοναδική ήταν η στιγμή που στο κρεβάτι του γάμου, τοποθετήθηκε βρέφος για την καλή τεκνοποίηση του νεόνυμφων.

Screenshot 10 2 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, exclusive, Προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμοφώσεως

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας κ. Αντώνης Κουμή, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και επισήμανε τη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης της Κυπριακής Παράδοσης, με τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων παραδοσιακού χαρακτήρα.

Την δική του ομιλία προέβη ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου ο οποίος
αναφέρθηκε ότι με το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ εγκαινιάζεται πλέον και επίσημα, η πρώτη από κοινού εκδήλωση ως νέα οντότητα, μετά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι, μαζί με τα πέντε (5) Δημοτικά Συμβούλια θα πορευθούν με γνώμονα έναν υγιή Δήμο στον οποίο, οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας θα είναι το επίκεντρο του κάθε σχεδιασμού.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμή , συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πραγματοποίηση της παραδοσιακής βραδιάς. Αναφέρθηκε ότι ένιωθε ιδιαίτερα συγκινημένος όταν αντίκρυσε επί σκηνής γιαγιά και εγγονό στο χορευτικό πρόγραμμα. Αυτό τόνισε, δείχνει τη διατήρηση και μετάδοση της παράδοσης από γενιά σε γενιά.

Το Φεστιβάλ διανθίστηκε με την ιδιαίτερη παρουσία των Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Στέφανο Πελεκανή και της πολυμελούς ορχήστρας τους, όπου παρουσιάστηκε παραδοσιακό πρόγραμμα αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Συμμετοχή είχε και η φιλανθρωπική ομάδα «Έτους Πάλε» οι οποίοι με τα τσιατιστά τους, ενθουσίασε τους επισκέπτες. Τέλος ανέφεραν ότι, με τη συμμετοχή τους στο 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ θα συνεισφέρουν οικονομικά, σε παιδιά της Σωτήρας που έχουν ανάγκη.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή.