Άρθρο της εφημερίδας “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” της Κυριακής 5/5/2019
Τα μεγαλεπήβολα έργα που δημιουργούνται γειτονικά αλλά και η “ευοίωνη” πολιτική της τοπικής Αρχής δημιούργησαν στη Σωτήρα το πρόσφορο έδαφος για τουριστική αλλά και οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, ο μικρός παραλιακός Δήμος της Αμμοχώστου προσελκύει έντονο και αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή, γεγονός, όμως, που γεννά μεγάλες προκλήσεις για το είδος της αναπτυξιακής πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την έναρξη κατασκευής της Μαρίνας Αγίας Νάπας, η οποία το προσεχές καλοκαίρι θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα πρώτα σκάφη, τέθηκαν, συνάμα, και οι βάσεις μίας ραγδαίας ανάπτυξης, την οποία υποδέχεται η περιοχή. Τρεις μήνες μετά την κατάθεση θεμελίου λίθου στη Μαρίνα Αγίας Νάπας κατατέθηκε και ο θεμέλιος λίθος του Sun City Spa Resorts and Residences, ενός πολυτελούς ξενοδοχείου από τον κινεζικό όμιλο JimChang Global και τον κατασκευαστικό όμιλο Giovani, το οποίο σε μία έκταση 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, περίπου, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και την πρώτη στον Δήμο Σωτήρας.
Το έργο, του οποίου οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο χειμώνα, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει πέραν των 200 δωματίων, πολυτελή διαμερίσματα αλλά και κατοικίες, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Από την ανάπτυξη αυτή επωφελείται η περιοχή με την τουριστική ανάπτυξη, κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο για την τοπική Αρχή.
https://youtu.be/VbjTmVQKElE
“Συνένωση” με Αγία Νάπα
Αφενός η Μαρίνα Αγίας Νάπας, το μεγαλεπήβολο έργο των 250, περίπου, εκατομμυρίων και αφετέρου το γειτονικό Sun City θέτουν τα θεμέλια της υλοποίησης του οράματος της Σωτήρας για συνένωση της τουριστικής προόδου της Αγίας Νάπας με την παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας. Και για τον λόγο αυτό η τοπική Αρχή, προσπαθώντας να προλάβει τη συνέχιση της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης, υλοποιεί τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της με επικεντρωμένους στη βιώσιμη ανάπτυξη σχεδιασμούς ανάπλασης του παραλιακού της μετώπου.
Όπως αναφέρει στη “Σημερινή” ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, το ενδιαφέρον από επενδυτές είναι έντονο. Έχουν υποβληθεί ακόμη δύο αιτήσεις για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή, μία εκ των οποίων αφορά ξενοδοχείο που να εξειδικεύεται στον ιατρικό τουρισμό. Το ενδιαφέρον για την ανέγερση της εν λόγω τουριστικής μονάδας, σημείωσε ο κ. Τάκκας, προέκυψε από τη φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και την πολιτική του Δήμου, η οποία επικεντρώνεται στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό με την αδειοδότηση πολυτελών τουριστικών μονάδων. Αίτηση έχει κατατεθεί και για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας τεσσάρων αστέρων.
Οι προτάσεις που έρχονται στον Δήμο, τόνισε ο Δήμαρχος Σωτήρας, μελετώνται διεξοδικά, καθώς η μετατροπή της παραλιακής περιοχής από μία περιοχή η οποία αποτελείται αποκλειστικά από οικιστικές μονάδες σε τουριστική, πρέπει να επέλθει ομαλά αλλά και με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στον χαρακτήρα της περιοχής που η τοπική Αρχή επιθυμεί να διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα.
Εστιατόριο εντός της θάλασσας
Πρόσφατα ο Δήμος Σωτήρας παρουσίασε τα σχέδια τα οποία έχει εκπονήσει σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο Αρχιτεκτόνων-Πολιτικών Μηχανικών “Γιώργος Καρράς & Συνεργάτες” και αφορούν την ανάπλαση και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου του Δήμου.
Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σωτήρας, μπαίνουν οι βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου και του παραλιακού του μετώπου. Το σχέδιο στόχο έχει, όπως ανέφερε, να συνενώσει την ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας στα ανατολικά με τον ποταμό Λιοπετρίου στα δυτικά σε ένα παραλιακό μέτωπο μήκους τριών χιλιομέτρων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο κατά μήκος ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, διαδραστική αίθουσα μάθησης για θαλάσσια και παράκτια ζωή και πάρκο φυτών και πουλιών, αφού η περιοχή είναι ενταγμένη ως Ζώνη Ειδική Προστασίας στο σχέδιο Natura 2000. Περιλαμβάνει, επίσης, πάρκο εξειδικευμένο για άτομα με αναπηρία, χώρους εκγύμνασης και ανάπαυσης και υπαίθρια όργανα γυμναστικής.
Υπάρχει, επίσης, πρόνοια στους σχεδιασμούς να προστατευτεί με βελτιωτικά μέτρα το περίφημο νησί της Αγίας Θέκλας, το οποίο κινδυνεύει από διάβρωση, ενώ προτείνεται να δημιουργηθούν κυματοθραύστες. Επίσης, προτείνεται η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου “Τάφοι των Ελλήνων”, η δημιουργία υποδομών για θαλάσσια αθλήματα και η δημιουργία εστιατορίων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η καινοτόμος πρόταση δημιουργίας εστιατορίου εντός της θάλασσας, το οποίο θα αποτελέσει μοναδικό σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Ο Δήμαρχος Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο, το οποίο θέτει τις βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Σωτήρας και συμβάλλει στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στην παρουσίαση ήταν παρόντες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή.
Ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000
Γενικότερη φιλοσοφία του έργου, ανέφερε ο Δήμαρχος Σωτήρας, είναι η δημιουργία ενός σχεδίου ώστε η οποιαδήποτε ανάπτυξη γίνεται στην παραλιακή περιοχή της Σωτήρας να είναι συγκροτημένη και να στηρίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική, για να περιοριστεί η άναρχη οικιστική ανάπτυξη, η οποία παρουσιάστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες και με την οποία επιβαρύνθηκε η περιοχή.
Από την άλλη, τόνισε, αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της περιοχής ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Μέσω των σχεδιασμών αυτών, ανέφερε ο κ. Τάκκας, προτείνεται η δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης, η οποία όχι μόνο θα σέβεται απόλυτα τα κύρια χαρακτηριστικά χλωρίδας και πανίδας, αλλά θα τα αναδεικνύει με στόχο τη γνωριμία ντόπιων και ξένων με την αξία της παραλιακής περιοχής της Αγίας Θέκλας και κύριο γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Με τον σχεδιασμό αυτό, συνέχισε ο Δήμαρχος Σωτήρας, δημιουργούνται οι βάσεις ώστε η περιοχή να γίνει προσβάσιμη από ντόπιους και ξένους αλλά και από άτομα με αναπηρία.
Ανάπλαση και του κεντρικού πυρήνα
Παρ’ όλα αυτά οι σχεδιασμοί της Σωτήρας δεν μένουν μόνο στο παραλιακό μέτωπο, αλλά επικεντρώνονται και στον πυρήνα του Δήμου με στόχο την προσέλκυση τουρισμού στο κέντρο αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Σωτήρας.
Θέτοντας ως βάση του οράματος του Δήμου την ενδυνάμωση της ταυτότητας ως ενός προορισμού με κύρια χαρακτηριστικά την παραδοσιακή κουλτούρα, τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία αλλά και τη γαστρονομία, το σχέδιο ανάπλασης του πυρήνα διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο που να προβλέπει ακόμη και την ανάπλαση των όψεων των κτηρίων στο κέντρο, ώστε να διαμορφωθεί μία καθ’ όλα παραδοσιακή μορφή που να συνθέτει ένα ξεχωριστό branding στους επισκέπτες. Προβλέπεται, επίσης, βάσει του σχεδίου η δημιουργία πλατείας στοχεύοντας στην ενθάρρυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων εστίασης, ενώ ο όλος σχεδιασμός επικεντρώνεται στην προσβασιμότητα από ΑμεΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, ολόκληρος ο σχεδιασμός του κεντρικού πυρήνα της Σωτήρας έλαβε υπόψη το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο σκοπό έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών αλλά και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα ανθρώπων και μεταφορά αγαθών, βάσει στοχευμένης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Κινητικότητας και Ανάπτυξης.
Πηγή: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 5/5/2019
Discussion about this post