Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες που πλήγηκαν από τις χθεσινές καταστροφικές βροχές και το χαλάζι, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη σε περιοχές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου που πλήγηκαν από τις χθεσινές καταστροφικές βροχές και το χαλάζι, ο Υπουργός ανέφερε ότι “όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς οι ζημιές είναι εκτεταμένες, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ολοκληρωτικές. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι το Κράτος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες μας και θα προσπαθήσουμε με διαδικασίες οι οποίες θα είναι σύντομες, να δώσουμε μια πρώτη προκαταβολή προς τους πληγέντες αγρότες που θα είναι και μια ανάσα στη προσπάθεια που κάνουν να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους”.
Πρόσθεσε ότι “με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχουν πληγεί γύρω στις δύο χιλιάδες δεκάρια πατατοκαλλιέργειας, γύρω στα 1100 δεκάρια ανοικτές καλλιέργειες και γύρω στα 35 δεκάρια θερμοκήπια και μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες. Θέλουμε να καλέσουμε τους αγρότες μας τις αμέσως επόμενες μέρες να συνεργαστούν με το Τμήμα Γεωργίας και να υποβάλουν τα αιτήματα για τις ζημιές τους”.
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι “επειδή περνάμε σε ένα σύστημα γεωργικής ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων – και μερικοί αγρότες δεν έχουν ακόμα υποβάλει τις δηλώσεις για τις καλλιέργειες τους, θα πρέπει ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος για τις ζημιές, να υποβάλουν και τη δήλωση της καλλιέργειας τους. Εμείς αμέσως μετά, το πρώτο 10ημερο – 15νθημερο που θα πάρουμε τις αιτήσεις, θα κάνουμε μια προκαταρκτική αξιολόγηση ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να παραχωρηθεί τουλάχιστον, μια σημαντική προκαταβολή προς τους πληγέντες αγρότες για σκοπούς ανακούφισης τους”.
Αφού ανέφερε ότι “αυτή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε” ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση πως “τα πράγματα είναι βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα γεωργικής ασφάλισης, υπό την έννοια ότι οι καλλιέργειες που δεν καλύπτονταν προηγουμένως σήμερα καλύπτονται. Αυτή η προσαρμογή έγινε ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους ακραία καιρικά φαινόμενα που, θα πρέπει δυστυχώς να τα συνηθίσουμε με την κλιματική αλλαγή, αφού οι επιστήμονες λένε ότι τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά”.
Θεωρώ συνέχισε ο Υπουργός ότι “αυτή η προσαρμογή που έγινε με το νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνων, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, βελτιώνει τη κατάσταση και ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τις αποζημιώσεις που θα δώσουν ανάσα στήριξης προς τους αγρότες μας”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι “υπάρχουν αγρότες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να γραφούν στο σύστημα ακριβώς επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος και προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος που δίνεται στους αγρότες η ευκαιρία να δηλώσουν ακόμα και τώρα τις καλλιέργειες τους. Αυτό βέβαια θα ισχύει μόνο γι’ αυτή τη χρονιά και ας μην θεωρηθεί ότι θα είναι δεδομένο και τις υπόλοιπες χρονιές” είπε και εξήγησε πως από τώρα και στο εξής “όποιος θα δηλώνει τις καλλιέργειες του θα παίρνει τις αποζημιώσεις”.
Σε ερώτηση πόσοι αγρότες έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα ο Υπουργός απάντησε πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και πρόσθεσε πως “σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ότι δεν μένει κανείς έξω. Ακόμα και σήμερα και τις επόμενες μέρες μπορούν να υποβάλουν και τις καλλιέργειες τους και το αίτημα τους για αποζημιώσεις”.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είναι εφικτό να δοθούν αποζημιώσεις το Νοέμβριο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δεν είναι κάτι που είναι πολύ εκτός των δυνατοτήτων μας. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένη ημερομηνία, θεωρώ όμως ότι σίγουρα εντός του έτους θα δοθεί η προκαταβολή”.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι “φαίνεται πως οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην περιοχή των Κοκκινοχωριών είναι τεράστιες, αφού αρκετές εκτάσεις από κολοκάσι, λαχανικά, πατάτες και όχι μόνο ακόμα και τα θερμοκήπια έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς”.
Πρόσθεσε ότι η ΠΕΚ “σε συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους είναι να πιέσουμε όσο γίνεται ούτως ώστε η κυβέρνηση και ο Οργανισμός που αντικατέστησε τον ΟΓΑ, που είναι διαχείριση κινδύνων να έρθει το συντομότερο δυνατόν, να γίνουν οι εκτιμήσεις για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι γεωργοί. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, η κυβέρνηση να δώσει μια ουσιαστική προκαταβολή για να μπορέσουν οι γεωργοί να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους” είπε και κάλεσε τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων που έμειναν εκτός της ασφάλισης “τώρα που είδαν τις ζημιές να πειστούν να μπουν στο σύστημα και να ασφαλιστούν”.
Ο Πανίκος Χάμπας Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ ανέφερε ότι “τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ζούμε, φανερώνουν πόσο δίκαιο είχε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα όταν αγωνίστηκε να μην διαλυθεί ο ΟΓΑ και σε συνεργασία με τον νυν Υπουργό έχουμε καταφέρει ένα νέο πιο προοδευτικό σύστημα ασφάλισης των γεωργών που είναι όλοι σχεδόν καλυμμένοι”.
Αναφερόμενος στην απόφαση των θερμοκηπιούχων να μην εισαχθούν στο συγκεκριμένο σύστημα, είπε ότι σήμερα “οι ίδιοι οι παραγωγοί κλαίνε και οδύρονται και ζητούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Θα πρέπει να υπάρξει καθολική ασφάλιση όλων των προϊόντων ακόμα και της κτηνοτροφίας, γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν στο εξωτερικό, θα τα ζούμε και εμείς στην Κύπρο και χρειάζεται ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος να είναι καλυμμένος”.
Ο Τάσος Γιαπάνης Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού αναφέρθηκε στην επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, του Προέδρου του ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό” το νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνου, αφού, όπως είπε, καλύπτει όλες τις καλλιέργειες και σημείωσε την “αναγκαιότητα όλοι να ασφαλιστούν, μέσα από καιρικά φαινόμενα τα οποία ζούμε καθημερινώς και τα βλέπουμε” με το χαλάζι να έχει “μέγεθος αυγού και να επιφέρει τρομερές καταστροφές στους κόπους και τους μόχθους των γεωργών”.
Παράλληλα κάλεσε “όλους τους γεωργούς και ειδικά τους θερμοκηπιούχους να επανεξετάσουν τη θέση τους και να εγγραφούν στο νέο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου αλλά και τους γεωργούς μας να συμπληρώσουν αιτήσεις για να πάρουν αποζημιώσεις”.
Ο Τάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης είπε ότι “ζητούμε από τους παραγωγούς να δηλώσουν άμεσα τις ζημιές, ενώ όσοι δεν έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνου, να το πράξουν άμεσα γιατί τα καιρικά φαινόμενα στην Κύπρο πλέον έχουν διαφοροποιηθεί” αφού όπως εξήγησε “σήμερα είδαμε θερμοκήπιο με αρκετές χιλιάδες ευρώ κόστος να έχει διαλυθεί”.
Απηύθυνε μάλιστα “παράκληση” σε όλους τους παραγωγούς “να δηλώσουν παρών στο νέο σχήμα, το οποίο να στηρίξουμε γιατί” όπως εξήγησε “από τα Κοκκινοχώρια είχαμε δυστυχώς αρνητικές παρεμβάσεις για το νέο σχέδιο του ΟΓΑ. Χάσαμε αρκετό χρονικό διάστημα μέχρις ότου πειστούν οι παραγωγοί της περιοχής, επειδή” υποστήριζαν ότι “δεν επηρεάζονται ούτε από παγετώνα ούτε από χαλάζι”.
Ανέφερε επίσης ότι “δυστυχώς σήμερα είδαμε ολόκληρες φυτείες να είναι κατεστραμμένες από το χαλάζι και γι’αυτό καλούμε όλους τους παραγωγούς και όλους τους κτηνοτρόφους να εγγραφούν στο νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνου”.
Famagusta.News / ΚΥΠΕ