ΣΩΤΗΡΑ / Ξένια Γεωργίου: “Όλα όσα μου έδωσε το ποδόσφαιρο δεν θα τα αντάλλαζα με τίποτα στον κόσμο”

Συνέντευξη στην Ελευθερία Χρ. Κωμοδρόμου

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 1300 × 700 px 60 Ποδόσφαιρο
Συνέντευξη στην Ελευθερία Χρ. Κωμοδρόμου

Η Ξένια Γεωργίου γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1988  και κατάγεται  από την Ελεύθερη Επαρχία  Αμμοχώστου. Ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο από την παιδική της ηλικία. Αγωνίστηκε  στην  AEK Kοκκινοχωρίων από το 2005-2009  κερδίζοντας  3 συνεχόμενα πρωταθλήματα  (2006-2009) και δύο  DOUBLE. Έλαβε μέρος  3 φορές  σε προκριματικά CHAMPIONS LEAGUE,Πολωνία, Ουκρανία και Ισραήλ.

Από το 2009 μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Λευκοθέα Λατσιών.

Ενεργό μέλος της Εθνικής Γυναικών από το 2006 μέχρι το 2019. Το  2014-2019  για πέντε φορές  ψηφίστηκε από αντίπαλες ποδοσφαιρίστριες  ως η καλύτερη  αμυντικός  στις 11 καλύτερες ποδοσφαιρίστριες.

Το  2018-2019 βραβεύτηκε  ως πολυτιμότερη Ποδοσφαιρίστρια Εθνικής Γυναικών.

εικόνα Viber 2022 08 04 19 27 50 851 Ποδόσφαιρο

Ξένια μου, πότε  η πρώτη σου επαφή με το ποδόσφαιρο;

Μεγάλωσα όπως και κάθε άλλο παιδί μέσα στις αλάνες με μια μπάλα στα πόδια παίζοντας με τα αγόρια της γειτονιάς  μου. Στην  οικογένεια ,ο μεγάλος μου αδελφός έπαιζε επαγγελματικά φτάνοντας στη Β΄ κατηγορία ,και γενικά παρακολουθούσα ποδοσφαιρικούς αγώνες μιας και  μεγάλωσα  με την ιδέα της Ανόρθωσης.

Αντιλαμβάνεσαι ότι  ήταν αναπόφευκτο να μην ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο μιας και έκανα απόπειρα όταν ήμουν 12 χρονών  να ενταχτώ σε γυναικεία ομάδα όμως εδώ βρήκα εμπόδιο τον πατέρα μου που ήταν εναντίον με την κλασική ακόμη  και μέχρι σήμερα  την φράση: ” ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ”. Επίσημα όμως  η πρώτη μου επαφή με το ποδόσφαιρο ήταν σε ηλικία 16 χρονών όπου και εντάχτηκα στη Γυναικεία Ποδοσφαιρική Ομάδα ΑΕΚ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ το 2005.

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στο ποδόσφαιρο και σε έκανε να το ακολουθήσεις μέχρι σήμερα;

Πριν να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο, ήμουν στο Στίβο συγκεκριμένα σε μακρινές αποστάσεις όπως τα 3000m και 5000m.Σε κάποια στιγμή είχα μια παρότρυνση από κάποιες φίλες στο Λύκειο να δοκιμάσω και το ποδόσφαιρο.

Όμως ,έπρεπε να αποφασίσω  ανάμεσα στα δύο αθλήματα. Ποιο από τα  δύο; Τελικά  με κέρδισε το ποδόσφαιρο ,ένα ομαδικό άθλημα που μέχρι και σήμερα μου έχει δώσει πάρα πολλά που δεν εκφράζονται με λόγια.

εικόνα Viber 2022 08 04 19 27 51 072 Ποδόσφαιρο

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σε έναν αγώνα που θυμάσαι ακόμα;

Μου βάζεις δύσκολα. Θα απαντήσω με το γεγονός ότι η  “κάθε” μου χειρότερη στιγμή σε κάθε αγώνα με έχει κάνει να είμαι αυτή που είμαι σήμερα.

Η καλύτερη; Όσα έζησα από το 2006 μέχρι  και σήμερα. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους αποτέλεσαν και αποτελούν  μέρος της ποδοσφαιρικής μου καριέρας  μέχρι και σήμερα.

Στην Κύπρο το γυναικείο πρωτάθλημα δεν έχει την ίδια προβολή με τους αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών. Πιστεύεις ότι έφτασε πλέον ο καιρός η προβολή να είναι το ίδιο;

Πιστεύεις ότι έφτασε ο καιρός να μην κοροϊδευόμαστε πλέον μεταξύ μας; Η προβολή δεν είναι μια τηλεοπτική κάλυψη από ένα συνδρομητικό κανάλι και τέλος.

Πασχίζουμε να πάρουμε τα αυτονόητα. Δεν λέω ,ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όσο αφορά το Γυναικείο Ποδόσφαιρο στη Κύπρο αλλά βήματα ενός μικρού παιδιού, και η χειρότερη δικαιολογία; Δεν θα πάμε από το ένα στο δέκα σε χρόνο ρεκόρ. Ας πάμε όμως  μετά και από 10 χρόνια.

Τι θα ήθελες να άλλαζες στο γυναικείο πρωτάθλημα;

Τα πάντα! Όλα! θα ήθελα κάποιος αρμόδιος να μπορούσε να δει μέσα από τα δικά μας μάτια τι είναι για εμάς το Ποδόσφαιρο. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ .ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ .

Ο χώρος  του ποδοσφαίρου δεν είναι εύκολος. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να παίζει ποδόσφαιρο και πόσο σε επηρεάζουν τα θετικά ή τα αρνητικά σχόλια που δέχεσαι;

Καθόλου δύσκολο. Οποιοδήποτε άθλημα είτε ομαδικό είτε ατομικό  απαιτεί θυσίες, αγώνα, στερήσεις ,την καθημερινότητα σου, την οικογένεια σου. Το θέμα είναι ποσό πολύ το θέλεις  και το αγαπάς. Αν το πάθος σου γι αυτό που κάνεις είναι ο οδηγός σου τότε όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Φέτος αγωνιζόσουν στην Λευκοθέα. Είσαι ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας σου;

Από το 2009 αγωνίζομαι στη Λευκοθέα μέχρι σήμερα. Θα είναι και ο επίλογος της ποδοσφαιρικής μου καριέρας με την καινούρια σεζόν που ξεκινάμε.

Ξεκινάς πάντα μια ποδοσφαιρική σεζόν με φιλοδοξίες και στόχους  σίγουρα .Από εκεί και πέρα σίγουρα η πορεία που είχαμε φέτος μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση γιατί τερματίζοντας στη 5η θέση δεν μας αντικατοπτρίζει σαν  ομάδα .Αυτό όμως μας πεισμώνει  ακόμη περισσότερο να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πως μέσα από μια δύσκολη σεζόν όπως ήταν η περσινή ότι μπορούμε να έχουμε όλα όσα ονειρευόμαστε.εικόνα Viber 2022 08 04 19 27 51 303 Ποδόσφαιρο

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Ξένιας;

Να είμαι υγιής πάνω από όλα , για να μπορώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό σε κάθε αγώνα.

Θα παρότρυνες τα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και τι θα συμβούλευες;

Εννοείται ότι θα παρότρυνα τα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, και ακόμη περισσότερο τους γονείς ,να ξεπεράσουν τα οποιαδήποτε ταμπού που ακόμα υπάρχουν το ότι μια γυναίκα δεν κάνει να παίζει ποδόσφαιρο.

Συμβουλή μου αν κάποιο κορίτσι θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και της αρέσει, SKY IS HER LIMIT!!!