Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμόχωστου, θα φιλοξενηθεί από τις 10 μέχρι και τις 16 Μάϊου, η διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Διάσκεψη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε), στην οποία μετέχουν γύρω στους 60 αντιπροσώπους των Ορθοδόξων και αρχαίων ανατολικών εκκλησιών.
Η συνάντηση, έχει στόχο την καλύτερη οργάνωση της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου στην πόλη Karlsruhe της Γερμανίας.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος «η Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Ε (στο οποίο η Εκκλησία της Κύπρου μετέχει ως μόνιμο μέλος), πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια. Αποτελεί το ανώτατο όργανο του θεσμού και ακολουθεί η Κεντρική Επιτροπή στην οποία η Εκκλησία Κύπρου εκπροσωπείται από επτά άτομα, τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες κληρικούς και λαϊκούς υπό την προεδρία του Μητροπολίτη.
Πρόσθεσε ότι «πριν από κάθε Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μία προπαρασκευαστική συνάντηση στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι μέλη του Π.Σ.Ε, εκτός από τη Γεωργία και τη Βουλγαρία, που αποχώρησαν, λόγω εσωτερικών τους προβλημάτων.
Εκτός από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου, στη διορθόδοξη προπαρασκευαστική διάσκεψη, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας και Ρουμανίας και οι Εκκλησίες Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας και Φινλανδίας».
Συμμετοχή επίσης θα υπάρχει από αντιπροσωπείες των αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, δηλαδή της Αρμενικής, Κοπτικής Αιγύπτου, Αιθιοπικής και Συριακής.
Οι συγκεκριμένες Εκκλησίες όπως και η Ερυθραία, συνέχισε “οι λεγόμενες Μονοφυσιτικές Εκκλησίες, είναι αυτές που απέρριψαν τις αποφάσεις της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στη Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ και την ορθόδοξη δογματική διδασκαλία ότι στον Ιησού Χριστό υπάρχουν δύο φύσεις, η ανθρώπινη και η θεία οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους «ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως».
Εξήγησε επίσης ότι «οι συγκεκριμένες εκκλησίες φοβούντο πως, όταν λέγαμε δύο φύσεις για τον Χριστό, εννοούσαμε δύο πρόσωπα και ονομάστηκαν Μονοφυσιτικές γιατί υποστήριζαν ότι στον Χριστό έχουμε μόνο μία φύση. Ωστόσο στον διάλογο που έγινε στη σύγχρονη περίοδο, υπάρχουν κείμενα στα οποία οι Μονοφυσιτικές Εκκλησίες αποδέχθηκαν ότι στον Χριστό έχουμε δύο φύσεις».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η προπαρασκευαστική διάσκεψη θα ετοιμάσει ένα κοινό κείμενο των Ορθοδόξων και Ανατολικών Εκκλησιών αναφορικά με τη θέση των δύο Εκκλησιών στο θέμα της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και γενικότερα για το θέμα που θα συζητηθεί και θα φέρει τίτλο «Η αγάπη του Χριστού προάγει τον κόσμο στην ενότητα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσον τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων, ο Μητροπολίτης Βασίλειος δεν απέκρυψε πως «από τότε που το Πατριαρχείο Μόσχας ανέπτυξε πολεμική εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επειδή προέβη στον απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, οι Πανορθόδοξες συναντήσεις έχουν καταβαραθρωθεί. Ωστόσο φέτος θα είναι η πρώτη φορά, που θα συναντηθούν στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι μέλη του Π.Σ.Ε». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ενδεχομένως «η συγκεκριμένη προπαρασκευαστική διάσκεψη να διαδραματίσει κάποιο καθοριστικό ρόλο ούτως ώστε να ξεκινήσουν και σε πιο ψηλό επίπεδο, διαβουλεύσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει».
Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στην προπαρασκευαστική διάσκεψη ανέφερε πως «προκαλεί εντύπωση η μεγάλη ζήτηση προσέλευσης, αφού παρά την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, περίπου 60 εκπρόσωποι θα παρευρεθούν στις 9 Μαΐου, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την σημαντικότητα της προπαρασκευαστικής διάσκεψης».
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «τιμητικό για την Κύπρο και την Εκκλησία μας το γεγονός ότι, η προπαρασκευαστική διάσκεψη πραγματοποιείται πάντοτε στο νησί και διοργανώνεται από την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι, η Εκκλησία της Κύπρου είναι σε επαφή με την ευρύτερη κοινωνία και η Εκκλησία μας πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών».
Οι καταστάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ανέφερε ο Μητροπολίτης “είναι οι κατάλληλες για να επιτευχθεί η παρουσία στο νησί μας των Ορθοδόξων και των άλλων Εκκλησιών. Εύχομαι πρόσθεσε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, για την εφαρμογή του συνοδικού συστήματος λόγω του ουκρανικού ζητήματος και του πολέμου στην Ουκρανία, να ξεπεραστούν και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» Το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει το συνοδικό σύστημα όπως έχει εφαρμοστεί από την αρχή, εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα προς όλες τις Εκκλησίες», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ