Συνάντηση αγροτών – ΚΟΑΠ: Μέχρι τέλος του χρόνου οι εκταρικές επιδοτήσεις – «Η αγροτιά χρειάζεται στήριξη»

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού διαβεβαίωσε τις αγροτικές οργανώσεις ότι όλες οι πληρωμές θα γίνουν έγκυρα και έγκαιρα

trakter1 770x578 1 exclusive, Αγρότες, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Είδαν το πρωί της Πέμπτης τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων μετά την χθεσινή διαβούλευση με τον Υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον αρμόδιο Υπουργό έφεραν ικανοποίηση.
Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού σε δηλώσεις διαβεβαίωσε τις αγροτικές οργανώσεις ότι όλες οι πληρωμές θα γίνουν έγκυρα και έγκαιρα.

Ο κύριος Κυπριανού δεσμεύτηκε ότι πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν οι εκταρικές επιδοτήσεις, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν καταβληθεί οι πληρωμές για τους αιγοπροβατοτρόφους, για την ενιαία συνδεδεμένη στήριξη, ενώ πρόκειται να πληρωθούν και τα 7 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής χορηγίας για το γάλα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η αγροτιά χρειάζεται στήριξη και αυτή η στήριξη θα δοθεί τώρα, που ξεκινούν και οι μεγάλες τους υποχρεώσεις».

«Θα πληρώσουμε και για πολλά άλλα ακόμη, συνεχίζονται οι πληρωμές για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, για τους νέους γεωργούς, και τα επενδυτικά ανάλογα με τα τιμολόγια που παρουσιάζουν, θα πληρωθεί και ο αραβόσιτος, τα εσπεριδοειδή της δυτικής Λευκωσίας και πολλά άλλα».

Απέρριψε παράλληλα, τους ισχυρισμούς περί καθυστερήσεων στις καταβολές των εκταρικών επιδοτήσεων, λέγοντας πως δεν καθυστέρησαν καθόλου φέτος.

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών σημείωσε ότι «πάντα ξεκινούσε την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, είναι η πρώτη εβδομάδα που δικαιούμαστε με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες να πληρώσουμε. Η περίοδος πληρωμών που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και όπως και τις άλλες χρονιές είχαν ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη και συνεχίζονται κανονικά όπως πάντοτε. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, αντίθετα φέτος πληρώνουμε και πολλά αλλά μέτρα που είναι μέσα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Συμπλήρωσε ακόμη πως εξ όσων αντιλαμβάνεται οι διαμαρτυρίες των αγροτικών οργανώσεων αφορούσαν θέματα πολιτικής, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, αλλά αφορούν τις κρατικές χορηγίες. Εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πατατοκαλλιεργητών και των σιτοπαραγωγών.

«Χρειάζεται ειρήνη στην αγροτική οικονομία για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα» τόνισε.