Συζήτηση για τις ξαπλώστρες στη Βουλή – Τί ανέφερε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Fig Tree Bay Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου, Παραλίες, Παραλίες Πρωταρά

Tην εφαρμογή του περί προστασίας της Παραλίας Νόμου εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, μετά από πρόταση των βουλευτών Μιχάλη Γιωργάλλα, Κωστή Ευσταθίου, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, Χρίστου Ορφανίδη, Παύλου Μυλωνά και Λίνου Παπαγιάννη.

Η συζήτηση στο αρμόδιο σώμα της Βουλής διαρκεί εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν βρέθηκε λύση στα θέματα για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες των ξενοδοχείων και τα θαλάσσια αθλήματα.

Στη σημερινή συζήτηση παρέστη ο Υπουργός Εσωτερικών, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Ελεγκτική Υπηρεσία, η Κεντρική Επιτροπή Παραλιώ, η Ένωση Δήμων, ο ΠΑΣΥΞΕ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων-Ψυχαγωγίας και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Προσφοράς Υπηρεσιών στην Παραλία (Ομπρέλες-Κρεβατάκια).

Στη σημερινή συνεδρίαση, που κατέληξε στην παράταση της προκήρυξης προσφορών, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης κατέδειξε τα προβλήματα, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δικαιοδοσία στις παραλίες όλων των επαρχιών πλην της Αμμοχώστου, όπου ευθύνη έχουν οι δήμοι και οι κοινότητες.

Τόνισε δε ότι η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, που “κακώς έγινε”, επισημαίνοντας και την ευθύνη της Ένωσης Δήμων για όσα γίνονται στις παραλίες τους.

Η πεμπτουσία, όμως, της όλης συζήτησης είναι ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Προσφοράς Υπηρεσιών στην Παραλία (Ομπρέλες-Κρεβατάκια), οι Δήμοι δεν προκηρύσσουν προσφορές ούτε για τα θαλάσσια αθλήματα ούτε για την τοποθέτηση ομπρελών ή κρεβατιών και δίνουν απευθείας άδειες σε ξενοδόχους ή άλλους ευνοούμενούς τους.

Και προφανώς, εκεί που παραχωρούνται άδειες για 200 κρεβατάκια, ξαφνικά εμφανίζονται 500 και ως εκ τούτου δεν υπάρχει χώρος ούτε για τους άλλους λουόμενους ούτε για την καλή λειτουργία των θαλάσσιων αθλημάτων και την ασφάλεια τελικά όλων των ανθρώπων.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Άκης Κίκας, ο οποίος τόνισε ότι η παράνομη παραχώρηση αδειών συμπεριλήφθηκε και στην έκθεση της Υπηρεσίας, ωστόσο “δεν υπάρχει μηχανισμός” που να υποχρεώνει το Υπουργείο Εσωτερικών να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για καταγγελίες που έγιναν για παράνομες επεμβάσεις σε παραλίες, οι οποίες είναι εδώ και 2-3 χρόνια στην Αστυνομία και στη Νομική Υπηρεσία.

Επί της ουσίας, όπως καταδείχθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών, οι παραλίες είναι έρμαιο σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, ακόμα και αν είναι δημόσιο αγαθό. Τα κρεβατάκια διπλασιάζονται, τα θαλάσσια αθλήματα δεν διατηρούν δικλείδες ασφαλείας, οι παρεμβάσεις εδραιώνονται και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κανένας.

Πυρίλλης: Ο δήμος Παραλιμνίου είναι συμμορφωμένος με τη νομοθεσία

Για το επίμαχο θέμα μίλησε νωρίτερα στην εκπομπή “Ενημέρωση Τώρα” του Omega, ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.

Ο κ. Πυρίλλης εξήγησε ότι το θέμα των παραλιών χειρίζεται ο Δήμος Παραλιμνίου, καταδεικνύοντας ότι δεν δικαιούται κανένας να υπερχρεώνει για ομπρέλες και κρεβατάκια. “Θα είμαστε αυστηρότατοι”, είπε, σ’ ότι αφορά συγκεκριμένες καταγγελίες.

Σημείωσε ότι με βάση τη νομοθεσία, τα κρεβατάκια τοποθετούνται σε απόσταση έξι με οκτώ μέτρα από τη θάλασσα, ώστε να δίνεται χώρος στους πολίτες που δεν επιθυμούν ομπρέλες.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου δήλωσε άγνοια για συγκεκριμένες φωτογραφίες, δηλώνοντας ότι το θέμα θα διερευνηθεί αλλά επιμένοντας στην άποψη ότι οι αποστάσεις τηρούνται.

“Ο δήμος Παραλιμνίου είναι συμμορφωμένος με τη νομοθεσία” κατέδειξε.

Πηγή: Φιλελεύθερος