Θεοδώρα Κυριάκου: Από τη δημοσιογραφία και τον εθελοντισμό στην πολιτική (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Η υποψήφια με τη ΔΗΠΑ στην επαρχία Αμμοχώστου για τις βουλευτικές εκλογές αναλύει στο Famagusta.News το όραμά της

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 05 07T213219.919 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Θεοδώρα Κυριάκου

Συνέντευξη παραχώρησε στο Famagusta.News, η υποψήφια Βουλεύτρια με την ΔΗΠΑ στην Αμμόχωστο, Θεοδώρα Κυριάκου.

Μέσα από τη συνέντευξη μπορείτε να την γνωρίσετε και να δείτε το όραμα της, καθώς και τους λόγους που αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφια στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές.

Αρχικά πείτε μας λίγα λόγια για σας για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και για την ευκαιρία  που μου δίνετε να με γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα. Κατάγομαι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και από το Φρέναρος όπου και διαμένω μόνιμα. Σπούδασα φιλολογία και δημοσιογραφία, ενώ κατέχω δύο μεταπτυχιακά, στα παιδαγωγικά και στη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων. Ως δημοσιογράφος δούλεψα στον ΑΝΤ1 Ελλάδος και στην πρώτη σε κυκλοφορία πανελλαδική εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Συνεργάζομαι με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ πλέον έχω και το δικό μου διαδικτυακό κανάλι, «Συναίσθημα» με κοινωνικά θέματα. Ως φιλόλογος τα τελευταία χρόνια διδάσκω στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και είμαι χαρούμενη που έρχομαι σε επαφή με τα παιδιά. Νιώθω ευλογημένη που μπορώ να συνδυάσω και τις δυο μου σπουδές.

Για πoιο λόγο αποφασίσατε να κατεβείτε στις φετινές βουλευτικές εκλογές;

Έχω έντονη κοινωνική και εθελοντική δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που κατεβαίνω στις εκλογές, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος και η δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας, μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς διακρίσεις με σεβασμό και αλληλεγγύη. Μέσα από ενημερωτικές διαδικτυακές σελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το προσωπικό μου διαδικτυακό κανάλι, προσπαθώ να αναδεικνύω κοινωνικά θέματα, να ευαισθητοποιώ και να προβληματίζω τους συνανθρώπους μου. Αγαπώ το χωριό μου το Φρέναρος αλλά και ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και νιώθω ότι μπορούμε να προσφέρουμε όλοι με το τρόπο μας στην επαρχία μας.

222222222 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Θεοδώρα Κυριάκου

Γιατί αποφασίσατε να κατέρθετε ως υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ);

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μια κεντρώα παράταξη με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η άρση όλων των κοινωνικών ανισοτήτων. Ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε πολλά για να εξαλειφθούν όλων των ειδών οι ανισότητες και να κτίσουμε μια ανθρώπινη κοινωνία. Νιώθω ότι έχουμε τις ίδιους στόχους με τον κ. Μάριο Καρογιάν και τη Δημοκρατική Παράταξη. Μετά από συζητήσεις που έκανα με τον Πρόεδρο αντιλήφθηκα ότι μας ενδιαφέρει και τους δύο πάνω από όλα ο άνθρωπος και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις με σεβασμό για τον κάθε άνθρωπο. Νιώθω ότι η Δημοκρατική Παράταξη μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω πραγματικότητα το κοινωνικό μου όραμα.

Κατά την άποψη σας τι πιστεύετε ότι έχει περισσότερο ανάγκη η επαρχία Αμμοχώστου;

Η επαρχία Αμμοχώστου είναι από τις πιο όμορφες επαρχίες με αξιόλογους ανθρώπους και πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην επαρχία μας από το κράτος. Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι από τη δουλειά μου μέσω των συνεντεύξεων για κοινωνικά θέματα έχω διαπιστώσει ότι η Αμμόχωστος έχει ανάγκη από ένα νέο σύγχρονο κέντρο στήριξης, φιλοξενίας και εκπαίδευσης όλων των ατόμων με αναπηρία ή και κάποιας μορφής σύνδρομο. Αυτή είναι η έγνοια όλων των γονιών και όλες οι μητέρες καταλήγουν στο ίδιο άγχος και αγωνία τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν αυτές φύγουν από τη ζωή ή αδυνατούν να τα στηρίξουν. Θεωρώ ότι το κράτος οφείλει να στηρίξει έμπρακτα όλα τα άτομα με αναπηρίες και ιδιαιτερότητες και να τους προσφέρει όλη την απαραίτητη φροντίδα για να ζήσουν μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή, μια ζωή όπως τους αξίζει.

Πιστεύετε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τόσο την Κύπρο όσο και την Επαρχία Αμμοχώστου στην οποία και είστε υποψήφια;

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες τώρα με τον κορωνοϊό με πολλή άγχος και αγωνία. Η πανδημία που πλήττει τη χώρα μας, έχει αναδείξει τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, το κράτος θα έπρεπε να έχει επίκεντρο τον πολίτη. Δυστυχώς όμως, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες. Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με συμπολίτες μας και δεν υπάρχουν λέξεις να εκφραστεί κανείς. Η Αμμόχωστος και πιο συγκεκριμένα η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς που κατεξοχήν στηρίζονται στον τουρισμό περνούν δύσκολα οικονομικά. Δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα κέντρα αναψυχής δεν δούλεψαν οπότε αντιλαμβάνεστε σε τι άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι άνθρωποι. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο νοσοκομείο Αμμοχώστου που για δύο συνεχόμενες φορές έγινε νοσοκομείο αναφοράς με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Είναι πολύ δύσκολο για όλους τους κάτοικους της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Η αλήθεια έχω ακούσει πολλά περιστατικά αλλά το έχω βιώσει και εγώ με δικό μου άνθρωπο. Η ασθενής κινδύνευε και δεν μπορούσε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και το νοσοκομείο Λάρνακας που είναι το πλησιέστερο μας δεν έδινε προτεραιότητα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να δημιουργηθεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι μόνο εμείς που ζούμε στην Αμμόχωστο αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες που βιώνουμε.

Πιστεύετε ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2021 είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όσον αφορά το κυπριακό;

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή και για το εθνικό μας ζήτημα με την Αμμόχωστο να βρίσκεται στο επίκεντρο του Τούρκου Εισβολέα. Καλούμαστε για άλλη μια φορά, να ορθώσουμε το ανάστημά μας, απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Δεν έχουμε περιθώρια, για περαιτέρω υποχωρήσεις. Το λέω και συγκινούμαι αλλά η γιαγιά μου και ο παππούς μου με μεγάλωσαν με όμορφες ιστορίες για το Βαρώσι μας και έφυγαν και οι δυο με τον ίδιο καημό πότε θα επιστρέψουμε πίσω. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, ειδικά μετά την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, διαπιστώνω ότι το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με μια πολιτικά σκληρή γραμμή. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας πτοεί. Ο αγώνας για απελευθέρωση και επιστροφή είναι συνεχής.

11111111 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Θεοδώρα Κυριάκου

Ποιο είναι το στήριγμα σας; Από που αντλείτε δύναμη;

Στήριγμα μου είναι η οικογένεια μου, τους οποίους υπεραγαπώ. Έχω δύο υπέροχους γονείς που θυσίασαν τα πάντα για μένα. Ο πατέρας μου, ο Ευάγγελος είναι το στήριγμα μου σε αυτή την προεκλογική. Η θεία μου και ο θείος μου που από μικρή είναι δίπλα μου με στηρίζουν πολύ και σε αυτή μου την προσπάθεια. Ο άνδρας μου και η αδερφή μου και τα παιδιά της είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω στη ζωή μου και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Έχω ξαδέρφια, αληθινές φίλες και φίλους που μου κρατούν το χέρι και με συγκινούν. Γνώρισα και ανθρώπους από τη ΔΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής που είναι δίπλα μου και με κάνουν να νιώθω δυνατή. Έχω πίστη στο Θεό και νιώθω ευλογημένη που έχω ανθρώπους κοντά μου που με αγαπούν και με στηρίζουν.

Πως πιστεύετε θα σας βρει η επόμενη μέρα των εκλογών;

Η επόμενη μέρα των εκλογών θα με βρει χαρούμενη γιατί ανεξαρτήτως αποτελέσματος έκανα ένα όμορφο ταξίδι με υπέροχους ανθρώπους, γνώρισα σπάνιους ανθρώπους στη ΔΗΠΑ που θα τους έχω δίπλα μου σε όλη μου τη ζωή. Για μένα έχει σημασία ο προορισμός αλλά και το ταξίδι. Η ευτυχία για μένα είναι οι απλές καθημερινές στιγμές με τους αγαπημένους μου και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή μαζί τους! Επίσης, η προσπάθεια μου για μια ανθρώπινη κοινωνία θα συνεχίσει είτε βρίσκομαι στα έδρανα της Βουλής είτε ως απλός πολίτης με ευαισθησίες. Το σημαντικό είναι να αγωνίζεσαι στη ζωή σου με σεβασμό, αξιοπρέπεια και πάνω από όλα με αγάπη για τον κάθε συνάνθρωπο!