Τοπικό Σχέδιο: Εξαώροφα – πενταώροφα – τετραώροφα σε Δερύνεια και Παραλίμνι – Ο Πυρίλλης τα κατάφερε

Ιστορική πράξη χαρακτηρίζεται η δημοσίευση του τοπικού σχεδίου το οποίο δημοσιεύθηκε στις 31/05/2024, αφού αλλάζει πλήρως τον Πολεοδομικό σχεδιασμό Παραλιμνίου και Δερύνειας.

photo 4 exclusive, Θεόδωρος Πυρίλλης, Τοπικό Σχέδιο, Τοπικό Σχέδιο Δερύνειας, Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου

Παραλίμνι και Δερύνεια, πόλεις, πλέον, με εξαώροφα κτήρια

Πριν τη Τουρκική Εισβολή, η Αμμόχωστος ήταν το Αστικό Κέντρο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Γι’ αυτό άλλωστε προ εισβολής στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο υπήρχαν υψηλά κτήρια με αρκετούς ορόφους. Μετά την εισβολή και την κατάληψη της Πόλης της Αμμοχώστου, η υπόλοιπη Επαρχία (ελεύθερη) ήταν μέχρι και την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρισμένη πολεοδομικά ως Αγροτική Περιοχή. Για τούτο και οι συντελεστές δόμησης σε οικιστικά ακίνητα δεν υπερέβαιναν το 90% και το ύψος δεν υπερέβαινε τους 2 ορόφους. Γι’ αυτούς τους λόγους μέχρι σήμερα, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, έδιναν έμφαση στη κατασκευή κατοικιών και όχι διαμερισμάτων, υπήρχε έλλειψη επαγγελματικών χώρων και γραφείων.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο Θεόδωρος Πυρίλλης άσκησε δριμεία κριτική προς τους κυβερνώντες και ιδιαιτέρως στη Κυβέρνηση Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι ο Πυρίλλης προερχόταν από τον χώρο της δεξιάς και ήταν προηγουμένως πρόεδρος της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Παραλιμνίου.

dff exclusive, Θεόδωρος Πυρίλλης, Τοπικό Σχέδιο, Τοπικό Σχέδιο Δερύνειας, Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου

Η στρατηγική του Πυρίλλη έφερε αποτέλεσμα

Ο Πυρίλλης αντέγραψε πλήρως τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Πάφου. Δηλαδή, πήρε τους χάρτες της Πάφου και προσάρμοσε ο ίδιος με τους Πολεοδόμους του Δήμου Παραλιμνίου τα δεδομένα αυτά στη γεωγραφική έκταση Παραλιμνίου και Δερύνειας. Το επιχείρημά του ήταν «ο,τι έχει η Πάφος το θέλουμε και εμείς» αφού τα πληθυσμιακά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με την επαρχία Αμμοχώστου.

Κατάθεσε πλήρες κείμενο τοπικού σχεδίου 356 σελίδων μαζί με πλήρεις χάρτες οι οποίοι είναι δημοσιευμένοι στην ιστοσελίδα του Δήμου Παραλιμνίου από τον Νοέμβριο του 2017. Η φιλοσοφία και τα επιχειρήματά του έγιναν αποδεκτά από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε το Τοπικό Σχέδιο στις 29.07.2021 και έπρεπε να προωθηθεί για Περιβαλλοντική Μελέτη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο ίδιος ο Θεόδωρος Πυρίλλης συχνά, «αυτό παρέμενε καθηλωμένο χωρίς καμία ενέργεια για δυόμισι χρόνια επειδή κάποιοι ήθελαν να το θάψουν για να κρατούν καθηλωμένο το Παραλίμνι και τη Δερύνεια ως αγροτικές περιοχές».

Μάλιστα, τον προηγούμενο Ιούνιο σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην παρουσία των βουλευτών της επαρχίας Αμμοχώστου και του Δημάρχου Δερύνειας (ο Δήμος Αγίας Νάπας καλέσθηκε και δεν παρευρέθηκε), προωθήθηκε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα η ολοκλήρωση και ετοιμασία του Τοπικού Σχεδίου για δημοσίευση. Αυτό δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου 2024.

“Έκρηξη” Συντελεστών

Με βάση το δημοσιευμένο πλέον σχέδιο, τόσο το Παραλίμνι όσο και η Δερύνεια παίρνουν τα πάνω τους. Στο Παραλίμνι και στη Δερύνεια  πλέον υπάρχουν συντελεστές δόμησης που αγγίζουν το 160% με δυνατότητα ανέγερσης μέχρι 6 ορόφων. Πλείστα από τα ακίνητα πλέον της οικιστικής περιοχής ξεκινούν με ελάχιστο συντελεστή δόμησης το 100% και ύψος 3 ορόφων.

Πιο κάτω είναι ο σύνδεσμος με το επίσημο πλέον δημοσιευμένο τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου – Δερύνειας – Αγίας Νάπας:

https://www.paralimni.org.cy/index.php/el/municipality-2/news/1293-20240531