Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού, επιδιώκει να στηρίξει ουσιαστικά το έργο των οργανωμένων ξενοδόχων, πρωτίστως μέσα από τον διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, την υιοθέτηση κοινά αποδεκτών προτάσεων και με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων για αναβάθμιση του τουριστικού τομέα, ανέφερε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας στην ετήσια χοροεσπερίδα του ΠΑΣΥΞΕ, Αμμοχώστου.
Ο κ. Τσιόλας πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη για λήψη στοχευμένων και αποτελεσματικών μέτρων προχώρησε στη δημιουργία μεγάλων έργων και υποδομών, που εκσυγχρονίζουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων και ανάκαμψη της αναπτυξιακής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή Αμμοχώστου ειδικότερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης που αφορούν στις εργασίες της μαρίνας Αγίας Νάπας, εκτιμώμενης δαπάνης 250 εκατομμυρίων ευρώ και δυναμικότητας εξακοσίων σκαφών, συμπεριλαμβανομένων οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.
Περαιτέρω είπε ότι κανονικά προχωρούν επίσης οι σχεδιασμοί για τη μαρίνα Παραλιμνίου, η δαπάνη της οποίας θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ με δυναμικότητα τριακοσίων περίπου σκαφών και πως εξίσου σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην άμβλυνση της εποχικότητας και στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού είναι η δημιουργία του πρώτου γηπέδου γκολφ στην περιοχή.
Ανέφερε επίσης ότι μία σειρά μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η παροχή πολεοδομικών κινήτρων, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση κλινών σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου καθώς και τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα ικανοποιώντας νέες τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς.
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό Νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη διαχείριση του τουριστικού τομέα της Κύπρου με χρονικό ορίζοντα το έτος 2030.
Αναφορά έκανε και στη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο, διατυπώνοντας τη θέση ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και στον σχεδιασμό άμεσων αποτελεσματικών παρεμβάσεων προς ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου μας.
Ο κ. Τσιόλας σημείωσε ότι αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο τουρισμός αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα της οικονομίας του τόπου και πως «όλοι αναγνωρίζουμε ότι επενδύοντας στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε μια δυναμική προοπτική για τη συνέχεια».
Σημείωσε πως η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε συνδυασμό με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της περιοχής, την ιστορία και τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναδεικνύουν τον αυθεντικό και φιλόξενο χαρακτήρα της και την καθιστούν κάθε χρόνο πόλο έλξης χιλιάδων ντόπιων και ξένων επισκεπτών, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή και συνεργασία με τον Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος επιτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός μελετημένου και καλά δομημένου σχεδίου δράσης.
Famagusta.News / ΚΥΠΕ
Discussion about this post