Αχερίτου/Βρυσούλλες: Ασβεστος ο πόθος για επιστροφή, είπε ο Υπ. Γεωργίας στο Φεστιβάλ Θέρους

Το Φεστιβάλ τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ωστόσο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί

78244051 B18A 4529 B84A 37D260670AF8 exclusive

Ο πόθος για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες παραμένει άσβεστος, παρά το ότι διανύουμε το πεντηκοστό έτος από την προσφυγοποίηση, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, προσθέτοντας ότι ο πόθος αυτός ενισχύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για λύση του Κυπριακού, επανένωση του τόπου και επιστροφή του προσφυγικού κόσμου στις εστίες του.

Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο 1ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αχερίτου, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι το Φεστιβάλ τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ωστόσο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.

Πρόσθεσε ότι «η Αχερίτου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της πεδιάδας της Μεσαορίας και η «Μεσαρκά» δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο σιτοβολώνας της Κύπρου, ένεκα της καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων σιτηρών σε αυτή. Το θέρος στη Μεσαορία δεν αποτελούσε απλά μια συνηθισμένη γεωργική εργασία, ήταν μια γιορτή, ένα σημαντικό γεγονός για τις σιτοπαραγωγικές κοινότητες, ένας ξεσηκωμός όλων των κατοίκων των κοινοτήτων της Μεσαορίας που πρόσβλεπαν από αυτόν την αμοιβή για τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς».

Δυστυχώς, συνέχισε ο Υπουργός «το πρώτο αυτό Φεστιβάλ Θέρους πραγματοποιείται όχι στην Αχερίτου, αλλά στην προσφυγιά, στον Άγιο Γεώργιο Βρυσούλλων, σε μια περιοχή, γη της Αχερίτου, από την οποία καθημερινά» οι κάτοικοι αντικρύζουν τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Όπως είπε ο κ. Ξενοφώντος «παρά το ότι διανύουμε το πεντηκοστό έτος από την προσφυγοποίηση, ο πόθος για την επιστροφή παραμένει άσβεστος. Πόθος που ενισχύει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για λύση του Κυπριακού και οδηγεί σε εντατικοποίηση των ενεργειών μας, οι οποίες ευελπιστούμε να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της επανένωσης του τόπου μας και την επιστροφή του προσφυγικού κόσμου στις πατρογονικές του εστίες».

Χαρακτήρισε επίσης “σημαντικές” τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Δήμους και τις Κοινότητες και αναδεικνύουν τον λαϊκό πολιτισμό και σημείωσε πως “τέτοιες εκδηλώσεις συντηρούν την ιστορική μνήμη και την παράδοση, ενώ ρίχνουν φως στις πατροπαράδοτες ασχολίες και τέχνες που είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε τείνουν να εγκαταλειφθούν, αναπαριστούν τον κόσμο του χθες και τον προβάλλουν δημιουργικά μέσα στο παρόν, φιλοδοξώντας να τον διατηρήσουν αναλλοίωτο στον χρόνο. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν αναμφίβολα μια μορφή αντίστασης στη σημερινή εποχή της αποξένωσης και του ατομικισμού».

Με το Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους, κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας «η Κοινότητα Αχερίτου ξαναφέρνει στη μνήμη τις ρίζες και τις πολιτιστικές μας καταβολές. Το Φεστιβάλ παρέχει το μέσο για τη διάσωση και τη μεταφορά της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις νέες γενιές».

Ταυτόχρονα συνεχάρη το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και ευχήθηκε το Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους να καταστεί θεσμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ