Ημέρα μνήμης της κατεχόμενης Αχερίτου – Με δάκρυα στα μάτια οι πρόσφυγες

Με δάκρυα στα μάτια οι Αχεριώτες… αναπολούν μνήμες

1 exclusive

Με δάκρυα στα μάτια και μοναδική επιθυμία τους την επιστροφή, δεκάδες πρόσφυγες παρευρέθηκαν στην ημέρα μνήμης της κατεχόμενης Αχερίτου που καταλήφθηκε τόσο άδικα από τους Τούρκους εισβολείς στις 31 Αυγούστου 1974.

Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο των πεσόντων και εκτελεσθέντων Αχεριωτών και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων ενώ παράλληλα τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και Αγνοουμένων στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου.

Σε λόγο της η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, ανέφερε  «Εκ μέρους της Πολιτείας, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε συνετά τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, για μια δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Με δάκρυα στα μάτια οι Αχεριώτες… αναπολούν μνήμες

Οι πεσόντες Γιαννάκης Ιωάννου, Γιαννάκης Τζιοβάνης, Κώστας Ηλία, Κενδέας Κασσιανός, Αντώνης Ριαλάς, Παναγιώτης Μαρίνου, Βάσος Σεργίου, Ανδρέας Μάντολες, Ανδρέας Κάρουλλας, Πασχάλης Μοσφίλη, Χριστάκης Παπαλλής, ο Ανδρέας Δημητρίου με τις αχεριώτικες ρίζες, καθώς και οι βάρβαρα εκτελεσθέντες, Χριστοφής Προδρόμου, Γρηγορού Γεωργίου και Γιασουμής Τσιουρούτης.
Άγνωστη παραμένει η τύχη και του μέχρι και σήμερα αγνοούμενού Σωτήρη Σωτηρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελεύθερη Αχερίτου κ.Γιάννης Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αχερίτου κ. Μιχάλης Καούνας, Βουλευτές, εκπροσώποι κομμάτων , Αστυνομίας, Εθνικής Φρουράς, οικογένειες των ηρώων , οργανωμένα σύνολα , φίλοι και συγγενείς.

Δείτε το απόσπασμα: