ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: 35 χρόνια από τον φόνο του Χ. Χαραλάμπους από τον Αττίλα

Πορεία Μνήμης και Τιμής του Αείμνηστου Χαράλαμπου Χαραλάμπους

4F48AA1D 0DF1 4D6C BF65 19BE9E5467DD exclusive

Συμπληρώθηκαν σήμερα 35 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του εθνοφρουρού Χαράλαμπου Χαραλάμπους από Τούρκο στρατιώτη κοντά στο φυλάκιο της Οξούς στην Αθηένου.

Προς τιμή του ήρωα, ο «Σύνδεσμος Εθνοφυλάκων Αθηαίνου» και οι Εθνοφύλακες του 714 ΛΚΤ Ξυλοφάγου, διοργάνωσαν στις 27 Μαΐου 2023 μεταφορά φλόγας από τον χώρο θυσίας του ήρωα (Φυλάκιο Οξού – Αθηένου), στην Ξυλοφάγου, από όπου και κατάγεται.

Ο εθνοφρουρός Χαράλαμπος Χαραλάμπους μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Καλλέσιη και τους άλλους στρατιώτες του φυλακίου όπου υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, στις 28 Μαΐου του 1988, άκουσαν φωνές από ένα σπίτι απέναντι, όπου Τούρκος υπαξιωματικός είχε εισέλθει παράνομα.

Οι Ε/κ εθνοφρουροί έσπευσαν άοπλοι αμέσως να προσφέρουν βοήθεια, ωστόσο ο Τούρκος εισβολέας, εξερχόμενος του σπιτιού, μόλις αντίκρισε τους εθνοφρουρούς άρχισε να πυροβολεί με απανωτές ριπές.

Από τις σφαίρες του Τούρκου στρατιώτη σκοτώθηκε ο άτυχος εθνοφρουρός Πάμπος Χαραλάμπους, ενώ ο Γιάννης Καλλέσιης τραυματίστηκε σοβαρά. Η θυσία του Πάμπου και ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη συγκλόνισαν την Αθηένου και μαζί ολόκληρο το παγκύπριο.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Τάσου και της Παναγιώτας και γεννήθηκε στην Ξυλοφάγου. Καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, ήταν προικισμένος και διακρινόταν από την ευγένεια, την καλοσύνη και την προθυμία του. Αποφοίτησε με άριστα από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό.

Στην κοινότητα της Αθηένου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Πηγή: Sigmalive