ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Κηδεία ήρωα εισβολής Βασιλείου Γιάννακα (βίντεο+εικόνες)

Τελέστηκε σήμερα, προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, η νεκρώσιμος ακολουθία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου και φονευθέντος από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974, ιεροδιακόνου Βασίλη Γιάννακα από την Επτακώμη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ξυλοφάγου.

Επικήδειο εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφώνησε ο Εκπρόσωπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

DSC 6092 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Στην ομιλία ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο εκλιπών «υπήρξε θύμα της βαρβαρότητας του Αττίλα, αλλά και της έχθρας και του μίσους που διοχέτευσε η Άγκυρα σε σημαντική μερίδα των Τουρκοκυπρίων με στόχο να προωθήσει τα διαιρετικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου».

DSC 6044 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Επεσήμανε πως τα οστά του Γιάννακα και άλλων έξι ατόμων «εντοπίστηκαν το 2017 σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Γαλάτεια. Όλων τα οστά έφεραν τραύματα από σφαίρες, είτε στο κρανίο είτε στα υπόλοιπα οστά, αδιάσειστο στοιχείο της αποτρόπαιης πράξης της εν ψυχρώ δολοφονίας των έξι συλληφθέντων, ανάμεσα τους ο 17χρονος Σολωμής Σολωμού και ο πατέρας του», είπε.

DSC 6045 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Σημείωσε ότι «τελευταία γινόμαστε μάρτυρες της αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου της Άγκυρας σε ό,τι αφορά και στην επίλυση του Κυπριακού. Μάρτυρες της διογκούμενης συνεχώς αλαζονείας της Τουρκίας που προσχηματικά αναφέρεται στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκει την αποδοχή από μέρους μας, όχι απλώς των τετελεσμένων της εισβολής και της παράνομης κατοχής, αλλά την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου υπό τον έλεγχό της».

DSC 6048 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Οι προκλήσεις της ‘Αγκυρας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, είπε, «έχουν δυναμιτίσει το κλίμα μέχρι σημείου να φαίνεται αδύνατη η επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό τις δεδομένες συνθήκες».

DSC 6114 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Δυστυχώς, σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, «στον χορό των προκλήσεων και της έντασης εισήλθαν και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που θέλοντας να είναι αρεστοί στην Άγκυρα προβάλλουν θέσεις και αξιώσεις που είναι εντελώς απαράδεκτες και εκτός οποιασδήποτε συζήτησης. Η δική μας πλευρά επιθυμεί το διάλογο και επιδιώκει την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά σε συνθήκες και με προϋποθέσεις που να το επιτρέπουν και να καθιστούν την διαπραγμάτευση λογική και γόνιμη».

DSC 6122 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Αφού είπε πως «οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι σαφείς», ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «ζητούμε μια λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, μια λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε ένα κανονικό κράτος, τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του, με όλα τα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες διασφαλισμένες, χωρίς αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο».

DSC 6124 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως «είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974 και ποτέ δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Οι ευθύνες της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι τεράστιες», είπε, και πρόσθεσε πως «επιτρέπει μόνο με περιορισμούς και υπό τον έλεγχο πάντα του τουρκικού στρατού τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων, ενώ ταυτόχρονα, αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα οι ερευνητές θα μπορέσουν να βρουν την άκρη για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας».

DSC 6116 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Το χειρότερο, συνέχισε, είναι ότι η Τουρκία «αρνείται να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι, για να αποκρυβούν οι ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας. Οι πάμπολλες μαρτυρίες και τα μέχρι τώρα ευρήματα καταδεικνύουν πως μεγάλος αριθμός αγνοουμένων μας εκτελέστηκαν μαζικά σε διάφορους χώρους», ανέφερε.

DSC 6066 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Σαράντα τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά, είπε ο Φώτης Φωτίου, «η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρύβεται. Είναι απλή και πρέπει να λάμψει. Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου, και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά, δεν υπάρχουν εξηγήσεις παρά μόνο η επικράτηση του παραλογισμού που οδηγεί σε χιλιάδες αναπάντητα γιατί. Στην περίπτωση δε της Κύπρου, το έγκλημα αυτό δεν είναι στιγμιαίο, καθόσον επί σειρά τόσων ετών αποκρύβονται πληροφορίες, προβάλλονται εμπόδια και συγκαλύπτονται ευθύνες».

DSC 6054 exclusive, Αγνοούμενοι, εισβολή, Κηδεία, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Φώτης Φωτίου

Οφείλουμε, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «να έχουμε πλήρη συναίσθηση της τραγωδίας που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το δράμα και την καταστροφή με τους νεκρούς, τους αγνοουμένους, τους αιχμαλώτους, τους εγκλωβισμένους, την καταπάτηση των ιερών και των οσίων μας, την κατάληψη του ενός τρίτου του εδάφους μας και την παράνομη κατοχή του, τη βίαιη εκρίζωση του πληθυσμού μας, τη μαζική μεταφορά εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας για την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την βάναυση, επίσης, προσπάθεια διαγραφής της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν, αιώνες τώρα, με κάθε σπιθαμή της γης μας, από νότο προς βορρά και από ανατολάς ως δυσμάς».

Famagusta.News / ΚΥΠΕ