ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Μετρούν πληγές οι πατατοπαραγωγοί – «Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές»

«Aπό τις πλημμύρες και το χαλάζι, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές ,οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ»

Screenshot 11 6 exclusive, Ξυλοφάγου

Αρκετές ζημιές σε χωράφια με πατάτες και σιτηρά προκάλεσε η καταιγίδα που ξέσπασε για μία περίπου ώρα χθες βράδυ, σε κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και ειδικά στην Ξυλοφάγου, όπου επλήγη και από χαλάζι.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών, «οι καταρρακτώδεις βροχές ξεκίνησαν γύρω στις 9 χθες το βράδυ και διήρκησαν μία περίπου ώρα, ειδικά στην περιοχή Ξυλοφάγου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια με πατατοκαλλιέργειες. Μέχρι τη μία σήμερα το μεσημέρι, σε περιοχές των κοινοτήτων Ξυλοφάγου, Φρενάρους, Λιοπετρίου και Αυγόρου υπήρχε χαλάζι», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κάρυος είπε ότι «από τις πλημμύρες και το χαλάζι, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές ,οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε μερικές μέρες να δούμε κατά πόσον θα υπάρχει καταστροφή πατατών, ώστε να αξιολογηθούν οι ζημιές», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «η μία εσοδεία των πρώιμων πατατών, στην Ξυλοφάγου και στο Λιοπέτρι, στην πλειοψηφία τους, δηλαδή το 80% έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε θερμοκήπια και άλλες ανοικτές καλλιέργειες με διάφορα προϊόντα», είπε, και σημείωσε πως «λόγω της ανομβρίας τα σιτηρά στην περιοχή δεν έχουν μεγαλώσει αρκετά, αλλά σε περιοχές όπου έπεσε παρά πολλή βροχή αυτά θα καταστραφούν».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κάρυος είπε ότι λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας μετέβησαν από νωρίς το πρωί στα πλημμυρισμένα χωράφια για να δουν από κοντά και να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν. “Οι λειτουργοί του Τμήματος μας ανέφεραν ότι μετά την καταγραφή θα αποφασιστεί κατά πόσον θα ανακοινωθεί στους επηρεαζόμενους παραγωγούς, να προβούν σε δηλώσεις ζημιάς», είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «από μόνοι τους οι λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας γνώριζαν ότι υπήρχαν πλημμυρισμένα χωράφια και μετέβησαν από νωρίς το πρωί στις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή σε Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Λιοπέτρι και Φρέναρος, για να προβούν σε εκτιμήσεις ζημιάς».