Υπ.Εσωτερικών: Μελέτη μέτρων για πρόσθετη στήριξη των κατοίκων των Στροβιλιών

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών για τις δηλώσεις του Δημάρχου Δερύνειας αναφορικά με τα Στροβίλια

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 28T194302.912 Στροβίλια

Η διατήρηση της παρουσίας των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή των Στροβιλιών, αλλά και η παραχώρηση κινήτρων για εγκατάσταση νέων οικογενειών, αποτελεί για την Κυβέρνηση ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Πέραν της διαχρονικής στήριξης των μόνιμα διαμενόντων στα Στροβίλια, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα σχέδια οικονομικής στήριξης του συνόλου των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Στροβίλια.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ετοιμαστεί τα σχετικά σχέδια και θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Εσωτερικών τις προσεχείς ημέρες με το ποσό της στήριξης για αγορά ή ανέγερση κατοικίας να ανέρχεται μέχρι και τις 55,000 ευρώ αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας. Παράλληλα, δύναται να παραχωρηθεί πρόσθετη βοήθεια ύψους 15,000 ευρώ σε περίπτωση ύπαρξης ειδικών κατασκευών.

Διαβάστε εδώ: Δήμος Δερύνειας: Προσπάθειες για εγκατάσταση νέων ατόμων στα Στροβίλια

Του ίδιου σχεδίου μπορούν να επωφεληθούν και πολίτες οι οποίοι θα αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία, νέα ή υφιστάμενη, για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Το σχέδιο καλύπτει, επίσης, και το ενδεχόμενο η κατοικία να αποκτηθεί είτε μέσω κληρονομικής παραχώρησης είτε δωρεάς.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρείται στους μόνιμους κατοίκους των Στροβιλιών ποσό 5000 ευρώ για συντήρηση και επιδιόρθωση των κατοικιών τους κάθε 7 χρόνια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα κατά χάριν οικονομικής βοήθειας που παραχωρεί ο Υπουργός Εσωτερικών για την κάλυψη έκτακτων επιδιορθώσεων και αναγκών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ήδη μελετούν μέτρα πρόσθετης στήριξης των κατοίκων των Στροβιλιών, πρωτοβουλία για την οποία είναι ενήμερος ο Δήμαρχος Δερύνειας