Υπογράφηκαν χθες στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέα Γρηγορίου, οι συμβάσεις με τις τέσσερις Ομάδες Τοπικής Δράσης, για την υλοποίηση των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Παρέμβασης «LEADER» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.
Καλωσορίζοντας τις τέσσερις Ομάδες Τοπικής Δράσης: τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Κοινοτήτων Τροόδους, Λάρνακας και Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου «Αφροδίτη», οι οποίες θα λάβουν συνολικά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, ο κ. Ξενοφώντος είπε πως η καλή δουλειά των Ομάδων Τοπικής Δράσης αντανακλάται στις τοπικές κοινωνίες.
«Είστε οι βραχίονες του Υπουργείου για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και μέσα από αυτή τη συμφωνία θα δούμε πιο στοχευμένα έργα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των κατοίκων», σημείωσε ο κ. Ξενοφώντος.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης υπέβαλαν αιτήσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από εξαμελή Επιτροπή και κατατάχθηκαν ανάλογα με τη βαθμολογία που έλαβαν.
Πρώτη, κατατάχθηκε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδους, η οποία θα λάβει το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, η οποία θα λάβει 3 εκατ. ευρώ, τρίτη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, η οποία θα λάβει το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ και τέταρτη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου «Αφροδίτη», η οποία θα λάβει 2,8 εκατ. ευρώ.
«Με έναν ορίζοντα πενταετίας θα αναμένεται η υλοποίηση έργων, τα οποία θα στηρίξουν τις κοινότητες και τις ομάδες των τοπικών πληθυσμών» πρόσθεσε ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος ακολούθως ζήτησε από τους εκπροσώπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης να αναφέρουν τις εμπειρίες τους από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, αλλά και τους στόχους που έχουν θέσει.
Έργα βελτίωσης της ζωής της τοπικής κοινωνίας
Αρχικά, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Τοπικών Δράσεων εξήγησαν πως η στρατηγική που ακολουθούν για τα αναπτυξιακά τους έργα είναι «από κάτω προς τα πάνω», δηλαδή αρχίζουν από την τοπική κοινωνία.
Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοινοτήτων Τροόδους κ. Πέτρος Χατζηκώστας ανέφερε πως στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους είχαν υλοποιήσει έργα αγροτουρισμού και έργα υποδομής, ιδιωτικά και δημόσια.
«Στοχεύουμε να εισάγουμε και άλλες δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα δράσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για μικρές επενδύσεις, όπως είναι τα φροντιστήρια, τα οδοντιατρεία, τα κτήρια για φυσιοθεραπείες και γενικά έργα που χρειάζεται η περιοχή μας», είπε ο κ. Χατζηκώστας.
Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου κ. Βασίλης Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν, οι οποίες βοήθησαν να εισακουστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των αγροτικών περιοχών. Έκανε αναφορά και σε ένα συγκεκριμένο έργο που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο στον Άγιο Θεόδωρο, στο οποίο η συμβολή της Αναπτυξιακής ήταν καθοριστικής σημασίας γεγονός που ικανοποίησε την κοινότητα.
Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού μίλησε ο Διευθυντής της κ. Ράκης Πιερίδης, ο οποίος και εξήγησε πως η προηγούμενη προγραμματική διεξήχθη κάτω από αρκετές δυσκολίες, τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και λόγω του κορωνοϊού.
«Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε συμπεριλάβει έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ έχουμε προσθέσει και έργα τα οποία αφορούν νέους, πρόκειται δηλαδή για στοχευμένες δράσεις. Κατά τη γνώμη μου θεωρώ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα εφαρμοστούν με μεγάλη επιτυχία οι Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης LEADER», είπε ο κ. Πιερίδης.
Επίσης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου «Αφροδίτη» κ. Μάριος Ιωάννου, είπε πως η εφαρμογή της Στρατηγικής του εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ζήτησε, ωστόσο, περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά την απορρόφηση. Δηλαδή, είπε, όταν εγκρίνεται το έργο ενός ιδιώτη ή της Επαρχιακής Διοίκησης, να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσει ή να υλοποιηθεί το έργο. Αυτό θα βοηθήσει τις Αναπτυξιακές Εταιρείες να μην χάνουν κονδύλια.