Εν αναμονή της 1ης κυνηγετικής εξόρμησης λαγού και πέρδικας

a Ειδήσεις
a 3469 Ειδήσεις

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με την ευκαιρία της πρώτης κυνηγετικής εξόρμησης του επιδημητικού θηράματος την ερχόμενη Κυριακή καλεί τους τους κυνηγούς να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που τους φιλοξενούν.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί εποίκιση νέων περιοχών από φραγκολίνες. Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί τους κυνηγούς που θα εντοπίσουν φραγκολίνες σε περιοχές μακριά από τη συνήθη περιοχή εξάπλωσης τους, να μην επιχειρήσουν να τις θηρεύσουν για να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο την τάση επέκτασης του είδους.

Ακόμα στους κυνηγούς επισημαίνονται τα πιο κάτω:
1. Να μην υπερεκτιμούν τις φυσικές τους δυνατότητες. Να κυνηγούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους χωρίς να πιέζουν τον οργανισμό τους για να τους «δώσει» κάτι που πιθανόν να αδυνατεί να τους «δώσει».

2. Να επισκεφθούν τους προσωπικούς τους ιατρούς για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις όπως αναλύσεις αίματος, έλεγχος αρτηριακής πίεσης κ.α, ενώ ανάλογα και με την ηλικία τους θα πρέπει να προβαίνουν και σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις όπως τεστ κοπώσεως, καρδιογράφημα κ.α.

3. Ότι, απαραίτητα πρέπει να φέρουν μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους και την άδεια κατοχής του όπλου τους. Η ανανέωση των αδειών κυνηγίου συνεχίζεται και γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της JCCsmart (www.jccsmart.com), είτε μέσω εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

4. ότι, το ΚΟΤΑ για τους λαγούς είναι 2, για τα περδίκια 5 για τις φραγκολίνες 1 και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα,

5. ότι, το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται,

6. ότι, η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι,

7. να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

Λόγω του μεγάλου αριθμού κυνηγών που αναμένεται να εξορμήσουν την Κυριακή, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα κυνηγετικών ατυχημάτων και προς τούτο πιο κάτω παρατίθενται ορισμένες απλές οδηγίες αποφυγής «συνηθισμένων» κυνηγετικών ατυχημάτων:

1. Να προστατεύετε τα μάτια σας με ειδικά γυαλιά,

2. Nα φέρετε καπέλο χρώματος κυνηγετικό πορτοκαλί ή 30% του σώματος τους σας να είναι καλυμμένο με κυνηγετικό πορτοκαλί όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία,

3. Να αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διότι μειώνετε τις κυνηγετικές σας δυνατότητες και τα αντανακλαστικά σας,

4. Πριν σηκώσετε το όπλο και πατήσετε τη σκανδάλη, βεβαιωθείτε για το ποιος είναι ο στόχος σας και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν,

5. Ποτέ μην πυροβολείτε χαμηλά και αστραπιαία σε κάτι που πήρε η άκρη του ματιού σας,

6. Να γνωρίζετε πάντα που βρίσκονται τα μέλη της παρέας σας και οι πλησιέστεροι σε εσάς κυνηγοί,

7. Ποτέ μην πυροβολείτε έχοντας μοναδικό οδηγό το ένστικτό σας ή την ακοή σας εάν δεν έχετε επιβεβαιώσει οπτικά το στόχο σας,

8. Αποφεύγετε να πυροβολείτε εάν δεν είστε σίγουροι για την ύπαρξη του, θηράματος. Μία απλή ένδειξη δεν είναι αρκετή για να υποθέσουμε ότι βλέπουμε το στόχο μας. Οι καλοί και υπεύθυνοι κυνηγοί πάντα βεβαιώνονται πριν πυροβολήσουν και συνήθως, είναι εύστοχοι, λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτουν,

9. Ποτέ μην προχωρείτε ή στέκεστε έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη,

10. Ποτέ μην περνάτε διάφορα εμπόδια χωρίς ασφάλεια στη σκανδάλη και με φυσίγγιο στη θαλάμη του όπλου,

11. Όταν κυνηγάτε σε άγρια ή ανώμαλα εδάφη με παρέα, να ελέγχετε πάντα την κατεύθυνση που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου σας. Να φοράτε ειδικά υποδήματα που δεν γλιστρούν και ποτέ μην τρέχετε και μην πηδάτε από το ένα σημείο στο άλλο με γεμάτο όπλο. Καλό είναι, όταν θα πρέπει να διαβείτε κάποιο δύσκολο εμπόδιο, να αδειάζετε το όπλο σας και να το αφήνετε με την κάννη στραμμένη μακριά από σας, σε σημείο από το οποίο μπορείτε εύκολα να το ξαναπάρετε.

12. Η μεταφορά των κυνηγετικών όπλων εντός οχημάτων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά είναι αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη.

Τέλος η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί τους κυνηγούς όπως αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πηγή: sigmalive.com