Τροφές με λιγότερο από 100 θερμίδες

a 169
a 3958

Της Άντρης Βασιλείου:

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που μανιωδώς κοιτάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για να συγκρίνουν τη θερμιδική τους αξία ρίξτε μια ματιά στη παρακάτω λίστα τροφών και σίγουρα θα αποκτήσετε περισσότερο υγιεινές συνήθεις.

• 1 κούπα blueberries – 85 θερμίδες
Μικρά, γευστικά και ιδιαίτερα διαιτητικά, έχουν σημαντική διατροφική αξία. Έχουν λίγες θερμίδες είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

• 1 μεγάλο αυγό – 70 με 80 θερμίδες
Τα αυγά περιέχουν 12% καθαρή πρωτεΐνη, 0.25% λίπος, 0.7 υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών B και ενζύμων. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

• Ψητό κοτόπουλο μπούτι (χωρίς τη πέτσα) – 75 θερμίδες
Το κοτόπουλο θεωρείται περισσότερο υγιεινό και διαιτητικό σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Ως προς τη θερμιδική του αξία το άσπρο κρέας περιέχει 0.9mg σίδηρο ενώ το πιο σκούρο 1.1mg.

• 1 μικρή ψημένη πατάτα – 85 θερμίδες
Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο,1.5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

• 1 μεσαίο μήλο – 70 θερμίδες
Ένα μέτριο μήλο εφοδιάζει τον οργανισμό με σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών. Οι φυτικές ίνες του μήλου βοηθούν στη πέψη και στη καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα έχουν ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

• 13 αμύγδαλα – 90 θερμίδες
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη E και φυλλικό οξύ. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθώς και φλαβονοειδών.

• 3 κουταλιές της κούπας αποξηραμένα κεράσια – 75 θερμίδες
Τα αποξηραμένα κεράσια είναι πλούσια σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά καθώς και φλαβονοειδή.

• 2 ακτινίδια μεσαίου μεγέθους – 95 θερμίδες
Μια ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό δράση. Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 2 ακτινίδια την ημέρα χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

• ½ κούπα άπαχο γιαούρτι( με φρούτα) – 85 θερμίδες
Εύκολο γρήγορο και υγιεινό σνακ, το γιαούρτι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη B και D.

Άντρη Βασιλείου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.cyprusdietcy.com