Αγροτικές επιδοτήσεις 100 εκ. ευρώ το 2016

a 7 Γεωργία, Ειδήσεις
Αγροτικές επιδοτήσεις ύψους περί τα €100 εκατομμύρια θα παραχωρηθούν το 2016 σε περίπου 40.000 γεωργοκτηνοτρόφους, δήλωσε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, τονίζοντας παράλληλα ότι κανένα ευρώ δεν πρέπει να απολεσθεί από τους κοινοτικούς πόρους και ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΚΟΑΠ, η οποία θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια, ώστε ούτε ένα ευρώ να μην καταλήγει σε τσέπες κάποιου που δεν το δικαιούται.

a 972 Γεωργία, Ειδήσεις

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο Οργανισμός από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα έχει παραχωρήσει ποσά που ξεπερνούν τα 1 δισεκατομμύριο 318 εκατομμύρια και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια οι επιδοτήσεις που έχει παραχωρήσει ξεπερνούν τα 175 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι με την ανάληψη της προεδρίας από τη νέα Κυβέρνηση το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης επανήλθε σε κατάσταση λειτουργίας και τα ποσά που έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα από την 1η Μαρτίου του 2013 έχουν ξεπεράσει τα €220 εκατομμύρια.

Σημείωσε ότι στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Κύπρος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει περίπου το ποσό των €245 εκατομμυρίων για σκοπούς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα τύχει εφαρμογής από το έτος 2015 μέχρι και το έτος 2020.

Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι για την ίδια περίοδο η Κύπρος έχει εξασφαλίσει, υπό μορφή Άμεσων Ενισχύσεων, ποσό πέραν των €300 εκατομμυρίων, ενώ συνολικά μέχρι το έτος 2020 θα παραχωρηθούν ποσά προς τον αγροτικό κόσμο ύψους που θα ξεπεράσουν τα €545 εκατομμύρια.

Ανέφερε επίσης ότι η παραχώρηση των εκταρικών επιδοτήσεων θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2016 και θα συνεχιστεί η καταβολή τους μέχρι και το Μάρτιο του 2016, με την παραχώρηση περίπου €50 εκατομμυρίων σε περίπου 34.000 αγρότες.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, θα παραχωρηθούν οι επιδοτήσεις μειονεκτικών περιοχών που όπως ανάφερα πιο πάνω αφορά περί τις 28,000 αγρότες που θα λάβουν περίπου €8,5 εκατομμύρια.

Ο πιο πάνω προγραμματισμός, συνέχισε, αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια θα τύχει βελτίωσης και ο λόγος που φέτος ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει πιο νωρίς τις επιδοτήσεις είναι το γεγονός της αναμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που επέφερε σωρεία αλλαγών στο κεφάλαιο των Άμεσων Πληρωμών.

Όσον αφορά τις κεφαλικές επιδοτήσεις δηλαδή τις επιδοτήσεις για την αιγοπροβατροτροφία και την παραγωγή αιγοπρόβιου γάλακτος, που αφορούν περίπου 3.000 κτηνοτρόφους, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο ΚΟΑΠ μελετά κάποια θέματα που έχουν προκύψει και από την πρόσφατη διμερή συνάντηση του Οργανισμού με τις Ελεγκτικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει η παραχώρηση τους περί τα τέλη αυτού του μήνα και θα καταβληθούν σε όλους εντός του Ιανουαρίου 2016, με το συνολικό ποσό που θα παραχωρηθεί να ανέρχεται περίπου στα €3,5 εκατομμύρια.

Σε σχέση με τη συζήτηση για την ανεξαρτησία ή μη του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης (αλλά και όλων των κομμάτων του τόπου), είναι όπως ο Οργανισμός παραμείνει ανεξάρτητος, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες ή αγκυλώσεις και επιτελέσει το έργο του ανεπηρέαστος από παρεμβάσεις όποιας φύσεως και πρόσθεσε ότι σχετικά με την άρση των αναδοχών, ο Οργανισμός βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλους τους αναδόχους και έχει προγραμματιστεί η άρση αριθμού αναδοχών, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ενώ έχει ήδη αρθεί η αναδοχή σε περίπου 20 μέτρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ