Ανοίγουν 100 νέα επαγγέλματα στην Κύπρο για Ευρωπαίους

a 4 Ειδήσεις, Εργασία
a 520 Ειδήσεις, Εργασία

Προ των πυλών βρίσκεται νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει σε Ευρωπαίους πολίτες να εργαστούν στην Κύπρο, σε μόνιμη ή προσωρινή βάση, σε όλα τα επαγγέλματα, που είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα στον τόπο μας.

Βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση άδειας άσκησης εργασίας, η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των ενδιαφερομένων, κάτι που για χρόνια αποτελούσε ”αγκάθι”, καθώς η αναγνώριση των προσόντων από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλη, δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση.

Μέχρι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το 2013 σχετική εναρμονιστική οδηγία, την οποία τα κράτη μέλη καλούνται να υιοθετήσουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εργασίας – σύμφωνα με την εφημερίδα ”Φιλελεύθερος”, διαμόρφωσε σχετικό νομοσχέδιο, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής τροποποιήσεις:

– Εισαγωγή του θεσμού της Ευρωπαϊκής Επαγγελματικής Ταυτότητας.
– Αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης σε άλλο κράτος – μέλος.
– Μηχανισμός προειδοποίησης σε περίπτωση επιβολής ποινών σε επαγγελματίες, στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης ανηλίκων.
– Διαφάνεια μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών – μελών, στα θέματα που αφορούν πρόσβαση σε ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.

Η έγκριση του νομοσχεδίου θα ”ανοίξει” – στην ουσία – ένα μακρύ κατάλογο 100 επιστημονικών, ιατρικών, παραϊατρικών και τεχνικών επαγγελμάτων,
που αφορούν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών, απο γιατρούς, αρχιτέκτονες, μέχρι και κομμωτές.

Σημαντικό βήμα και η εισαγωγή της Ευρωπαϊκής Επαγγελματικής Ταυτότητας, που προσβλέπει στη διευκόλυνση της κινητικότητας των επαγγελματιών εντός της Ένωσης.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο θα αποδεικνύει ότι ο επαγγελματίας πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών σε άλλη χώρα, ενώ η χρήση της είναι ταχύτερη απ’ ότι οι παραδοσιακές διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, αλλά και πιο διαφανής.

Η Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Ταυτότητα, γνωστή ως EPC, χρησιμοποιείται – επι του παρόντος – απο τους επαγγελματίες 5 μόνο επαγγελμάτων, οι οποίοι είναι:

1. Νοσηλευτές γενικής περίθαλψης.
2. Φαρμακοποιοί.
3. Φυσιοθεραπευτές.
4. Οδηγοί ορειβασίας.
5. Κτηματομεσίτες.

Η διαδικασία EPC αναμένεται στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλματα.

Πηγή: SigmaLive