Το 12% των μελών της Ε.Φ. έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών

a 154 Ειδήσεις
a 3265 Ειδήσεις

Ανησυχία για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από μέλη της Εθνικής Φρουράς εκφράζουν οι βουλευτές, καθώς «ένα 12% και πλέον από τους φαντάρους μας, μέσα από ένα δειγματοληπτικό επιστημονικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών», ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Γεωργίου, που συνήλθε σήμερα και εξέτασε διάφορα θέματα.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι το θέμα χρήζει συλλογικής διευθέτησης και είπε ότι ένα μέτρο είναι ενδεχόμενα και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικό» την «παραδοχή του Αρχηγού (της Ε.Φ.) ότι σήμερα ένα 12% όσων υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά κάνουν χρήση ναρκωτικών». Θεωρώ, ανέφερε, «πολύ υψηλό το ποσοστό και πρέπει ως Πολιτεία να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε και όχι μόνο στο στρατό, αλλά ευρύτερα».

Σε αναφορά της στο θέμα της μείωσης της θητείας είπε ότι ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «για να γίνει εφικτή θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της Ε.Φ. και παραδέχθηκε ότι τα 2 χρόνια θητείας είναι υπερβολικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όχι μόνο κοινωνικά αλλά και άλλου είδους».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας, είπε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών από κληρωτούς στρατιώτες αποτελεί το «μεγάλο εφιάλτη» για την Ε.Φ., καθώς «12% των κληρωτών στρατιωτών φαίνεται να είναι χρήστες ναρκωτικών».

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και μόνιμα στελέχη φαίνεται ότι είναι χρήστες, ενώ πρόσθεσε ότι με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δεν μπορούν να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα.

Είπε ότι η ΕΔΕΚ κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση όλα τα αναγκαία μέτρα, σε συνεργασία με άλλε κρατικές υπηρεσίες και ΜΚΟ, ώστε η μάστιγα των ναρκωτικών να αντιμετωπιστεί.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις δαπάνες για στέγαση των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σε 52,7%. Εξήγησε ότι «η μεγάλη αύξηση οφείλεται στη μεταστέγαση της ΛΑΕΦ Λευκωσίας».

Ζητήσαμε από το Υπουργείο Άμυνας, είπε, «να επαναδιαπραγματευτεί τα ενοίκια σε μια προσπάθεια να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες σε άλλα κτίρια με πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο».

Ανέφερε παράλληλα ότι «ήδη αποφασίστηκε να καταργηθούν τα κατά επαρχία στρατολογικά γραφεία και οι υπηρεσίες αυτές να μεταφερθούν στα γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη».

Αναφερόμενος στο θέμα της αντικατάστασης αμιαντολαμαρίνων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός του Υπουργείου Άμυνας για την πιο έγκαιρη αντικατάστασή τους «καλά κρατεί για χρόνια». Προειδοποίησε ότι «οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των στρατιωτών είναι τεράστιοι».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη δαπάνη 2,5 εκατ. ευρώ «για την ανέγερση υπόστεγου συντήρησης ελικοπτέρων στην Αεροπορική Βάση Λακατάμιας».

Τρεις και μόνο μήνες μετά την τελική ολοκλήρωση του έργου, είπε, «στις 22 Ιανουαρίου 2010 δόθηκαν διαταγές για τη διάλυση αυτής της μονάδας με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων να μην αξιοποιείται από την Εθνική Φρουρά».
Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε «από τον υπουργό Άμυνας να διορίσει πάραυτα ερευνών λειτουργό και συνεννόηση και συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία αυτή η υπόθεση να προχωρήσει».

Για ακραίες περιπτώσεις στο στράτευμα έκανε εξάλλου λόγο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφερόμενη σε συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία είχε ζητήσει να γίνει διερεύνηση.
«Σήμερα, τόσο ο υπουργός Άμυνας, όσο ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και οι τρεις συμφώνησαν ότι υπάρχει μείζον θέμα για συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία είχαμε ζητήσει να γίνει διερεύνηση», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με την βουλευτή «ο κ. υπουργός είπε ότι “συμφωνώ μαζί σας, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, ούτε είναι δυνατόν να υπηρετούν τέτοιοι αξιωματικοί στην Εθνική Φρουροί’, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, είπε ότι “με προσβάλλει το θέμα της ανοχής αυτών των ανθρώπων στο Στρατό”».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ανθυπύλαρχο που υπηρετεί στην Ε.Φ. και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ