Ξεκινά αποπληρωμή χρέους €12 εκατ. η Αγία Νάπα

a 57 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3849 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στην υλοποίηση μιας από τις δυσκολότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του που έκανε τον περασμένο Μάρτιο, προχωρεί ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, σε συνεννόηση με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την αποπληρωμή χρέους €12 εκατ. περίπου προς το Τμήμα Υδάτων, για νερό που χρησιμοποίησε ο δήμος τα τελευταία 8-9 χρόνια και για το οποίο δυστυχώς δεν καταβάλλονταν δόσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, μέσα από πρόγραμμα περισυλλογής, λιτότητας και νοικοκυρέματος στα οικονομικά του δήμου, ήδη η Αγία Νάπα έχει εξοφλήσει τις οφειλές της στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για το 2012, σύντομα θα εξοφλήσει και το 2013, ενώ από το 2014 ο δήμος, εκτός από την ετήσια κατανάλωση νερού, θα καταβάλλει και ποσό 700.000 ευρώ επιπρόσθετα, μέχρι που να απαλλαγεί από το χρέος του.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αγίας Νάπας διευκρίνισε πως πριν από τρία χρόνια ο αείμνηστος προκάτοχος του, Αντώνης Τσόκκος, είχε διευθετήσει να καταβάλλει δόση για το δάνειο.

Ωστόσο, τα τέλη του ΧΥΤΑ Λυμπιών, που όπως και για άλλους δήμους ήταν δυσβάστακτα, δεν επέτρεψαν στον αείμνηστο Τσόκκο να μπορέσει να ανταποκριθεί, παρόλο που το επιθυμούσε διακαώς.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα νοικοκυρέματος που εδώ και μήνες εφαρμόζει αυστηρά ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως έχουν μειωθεί δραστικά όλα ανεξαιρέτως τα λειτουργικά έξοδα, καθώς και ο αριθμός των εκτάκτων υπαλλήλων που απασχολούνται στο δήμο.

Ακόμη, ελαχιστοποιήθηκαν μόνο για επάναγκες περιπτώσεις οι υπερωρίες και έγιναν αναθεωρήσεις σε μια σειρά επαναλαμβανόμενων εξόδων, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των σκυβάλων του δήμου στην Κόση.

Επίσης, ο Δήμος Αγίας Νάπας προχώρησε στη δραστική περικοπή της δαπάνης για το ετήσιο φεστιβάλ του, του οποίου ο προϋπολογισμός δεν θα υπερβεί φέτος τις 75.000 ευρώ από τις 130.000-135.000 ευρώ που ήταν πέρσι. Για τους σκοπούς του φεστιβάλ θα αξιοποιηθούν τα πολιτιστικά τμήματα ενοποιημένων δήμων στο εξωτερικό και φίλων δήμων στην Κύπρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν πρόγραμμα στο φεστιβάλ, απαλλάσσοντας το δήμο από την εκμίσθωση τέτοιου προγράμματος.

Αναφερόμενος και στις αλλαγές που φέτος έγιναν στον τρόπο διαχείρισης των παραλιών της Αγίας Νάπας και για τις οποίες δέχθηκε και κάποιες επικρίσεις, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι στον δήμο από παλιά εφαρμόζεται μικτό σύστημα διαχείρισης τους. Δηλαδή, κάποιες διαχειρίζονται απευθείας από το δήμο και κάποιες εκμισθώνονται σε ιδιώτες.

Συνολικά, ο δήμος διαχειρίζεται απευθείας ο ίδιος 1.750 κρεββατάκια. Ο δήμος, συνέχισε ο κ. Καρούσος, προχώρησε σε αύξηση των τελών που καταβάλλουν οι ιδιώτες διαχειριστές, κατά 18%.

Επίσης, με σωστό μάρκετινγκ, ενίσχυση των κρεβατιών και κάποια άλλα μέτρα, μέχρι τώρα ο δήμος κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα του από τις παραλίες που διαχειρίζεται ο ίδιος κατά 150.000 ευρώ και υπολείπονται ακόμη δέκα μέρες από τον Αύγουστο και οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.

Ακόμη, ο δήμος προχώρησε και σε κάποια μέτρα για τέσσερεις παραλίες στα όρια του, που μέχρι σήμερα ήταν ζημιογόνες. Στις δυο από αυτές, τοποθετούσαν κρεβατάκια ιδιώτες και ποτέ τους δεν είχαν πληρώσει τέλος στο Δημαρχείο.

Η μια παραλία παραχωρήθηκε έναντι προσφοράς σε ιδιώτη για το ποσό των 4.500 ευρώ, ενώ για την άλλη, αυτή στην Αγία Θέκλα, τοποθετήθηκαν κρεβατάκια τα οποία ελέγχει υπάλληλος που επιτηρεί άλλη παρακείμενη παραλία.

Με τον τρόπο αυτό ο δήμος φιλοδοξεί να έχει ένα μικρό όφελος 4.000-5.000 ευρώ και από αυτή την παραλία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει μηδενικό όφελος, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ