Μόνο 12 κρατούμενοι στην πτέρυγα του Ρίκκου – Μαζί κι ο Νεοκλέους

t Ειδήσεις, Ρίκκος Ερωτοκρίτου
t Ειδήσεις, Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Στην πτέρυγα 4Α των Κεντρικών Φυλακών στην οποία κρατούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις, τοποθετήθηκαν χθες μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου να τους καταδικάσει σε φυλάκιση, οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Παναγιώτης Νεοκλέους.

Οι δύο οδηγήθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι στις Κεντρικές Φυλακές και ως είθισται για κάθε κρατούμενο, υποβλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Όπως δήλωσε στον «Φ» η διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, στους δύο δόθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν, τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις και αφού αξιολογήθηκαν οι δύο περιπτώσεις, αποφασίστηκε όπως σταλούν στη μικρή πτέρυγα 4Α. Στην πτέρυγα αυτή χωρητικότητας 12 ατόμων υπάρχουν άλλοι δέκα κρατούμενοι αυτή τη στιγμή, ενώ δίπλα βρίσκεται και η πτέρυγα 4, η οποία είναι χωρητικότητας 10 ατόμων.

Οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Παναγιώτης Νεοκλέους δεν ήγειραν κάποιο αίτημα ούτε και ζήτησαν οτιδήποτε. «Είναι η πρώτη μέρα», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους «και οι δύο θα πρέπει να προσαρμοστούν στο κλίμα της φυλακής».

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η τοποθέτηση των δύο σε μεγάλες πτέρυγες των 100 και πλέον προσώπων αποφεύχθηκε ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από άτομα που ενδεχομένως με αποφάσεις του κ. Ερωτοκρίτου όταν ήταν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κατέληξαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στο κελί.

 Τέτοιες περιπτώσεις είναι του Βενιζέλου Ζαννέττου, του Στάθη Κιττή για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, του Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαληκκίδη για την υπόθεση του ΣΑΠΑ Πάφου. Στους δύο αναμένεται ότι θα παρέχονται διευκολύνσεις ώστε να έχουν επαφή με τους δικηγόρους τους για να ετοιμάσουν την έφεσή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα στρέφεται κατά της καταδίκης τους και κατά της ποινής.

 
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Και από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων θα περάσουν οι τρεις δικηγόροι που καταδικάστηκαν χθες από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Το Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη τη χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου με τις καταδίκες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Παναγιώτη Νεοκλέους και του Ανδρέα Κυπρίζογλου. Ωστόσο από τη σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα με δύο μέλη του. Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας.

 Όμως στην περίπτωση αυτή, ο Κώστας Κληρίδης ήταν και το πρόσωπο που αποφάσισε την ποινική δίωξη των τριών δικηγόρων και συμμετείχε ενεργά στην υπόθεση μέχρι αυτή να παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από αρμόδια πηγή, αναμένεται ότι ο κ. Κληρίδης θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία και την προεδρία του Πειθαρχικού, θα αναλάβει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Φαίνεται ωστόσο να προκύπτει και δεύτερο πρόβλημα με το μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, τη Μαρία Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου είναι αδελφή της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των τριών δικηγόρων. Είναι άγνωστο κατά πόσον η σχέση αυτή θα επηρεάσει μελλοντική πειθαρχική διαδικασία εναντίον των τριών καταδικασθέντων. Όπως δηλώθηκε στον «Φ», το θέμα αυτό θα εγερθεί κατά την ώρα της εξέτασης του ζητήματος, αφού ακόμα η απόφαση δεν έχει διαβιβαστεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων απαρτίζεται από τους εξής: Κώστα Κληρίδη, Δώρο Ιωαννίδη, Γιώργο Μηχανικό, Φοίβο Ζωμενή, Μαρία Χαραλαμπίδου και Ίκαρο Τυπογράφο.

 Πηγή: Ο Φιλελεύθερος