15 Ιουλίου 1974 – 43 χρόνια από το πραξικόπημα

CEB1 53 Ειδήσεις, Κυπριακό
CEB1 192 Ειδήσεις, Κυπριακό

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Πραξικόπημα της Χούντας, η ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου υπήρξε η αφορμή για τη τουρκική εισβολή λίγες μόλις μέρες αργότερα.

Στις 8:20, ακριβώς την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, οι σειρήνες θα ηχήσουν για άλλη μια χρονιά, σε ανάμνηση της τραγικής εκείνης μέρας.

Λαός και πολιτεία με εκδηλώσεις τιμούν τη μνήμη όσων έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για προάσπιση της δημοκρατίας και της πατρίδας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη θα τελεστεί το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων.

Επιμνημόσυνο λόγο θα πει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.Στις 11:00 θα αρχίσει η έκτακτη συνεδρία της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων του Πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Η 15η Ιουλίου αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές επετείους στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού τονίζουν σε ανακοινώσεις τους κόμματα και οργανώσεις.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν ακόμη τις τραγικές συνέπειες της. Καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και αποτίνουν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών αξιών.