Κουκουμά: “Κινδυνεύει να χαθεί το κονδύλι 15εκ του Φορέα”

a 82 Ειδήσεις
a 2808 Ειδήσεις

Το κονδύλι του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ύψους 15 εκ που αφορούσαν αιτήσεις που είχαν εγκριθεί μέχρι 31/12/12 κινδυνεύει να χαθεί, όπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Το θέμα που αφορά συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας για την παραχώρηση στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων με κρατική εγγύηση μέσω του Φορέα, συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, όπως αναφέρει η κ. Κουκουμά, η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα έχει ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών της συμφωνίας που ίσχυε μέχρι τώρα για τη παραχώρηση δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών με υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας έχει τροποποιήσει τη υφιστάμενη συμφωνία την οποία όμως η ΣΚΤ δεν αποδέχεται.

“Είναι πραγματικά τραγελαφικό το Υπουργείο Οικονομικών να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τη ΚΣΤ, την ηγεσία της οποίας έχει διορίσει πρόσφατα η κυβέρνηση”.

Είναι φανερό, επισημαινει, ότι με την τροποποίηση που έχει γίνει στην υφιστάμενη συμφωνία από το Υπουργείο Οικονομικών, η κρατική εγγύηση που παραχωρείται στα δάνεια από το ΦΙΚΒ είναι εικονική, αφού απαιτείται από τη ΚΣΤ να εξαντλεί πρώτα όλα τα απαιτούμενα μέτρα και/ή νομικά μέτρα για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από τους πρωτοφειλέτες και εγγυητές, πέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την επίλυση του θέματος γιατί αν τα δάνεια που αφορούν το κονδύλι των 15 εκ δεν παραχωρηθούν εντός του 2014, τότε το κονδύλι θα χαθεί, με αποτέλεσμα πρόσφυγες που έχουν εγκριθεί πριν από το 2012 να μείνουν εκτεθειμένοι σε δεσμεύσεις που είχαν κάνει, αναμένοντας την παραχώρηση των δανείων τους”.

Στα πλαίσια αυτά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα σε επόμενη συνεδρία της με στόχο την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.