Αγνοούμενοι: Εκσκαφείς από τα Κατεχόμενα για 1.500 ευρώ τη μέρα!

a 7 Ειδήσεις
a 58 Ειδήσεις
Από υπερτιμολογήσεις μέχρι και 500% βρίθουν λογαριασμοί της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) σε συμβόλαια εκσκαφών με τουρκοκυπριακή κατασκευαστική εταιρεία. Τα χρήματα για την πληρωμή των τιμολογίων έφευγαν από το Προεδρικό Μέγαρο μέσω «ειδικών διευθετήσεων»… 

Συγκεκριμένα, η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα τιμολόγιο της τ/κ κατασκευαστικής εταιρείας Mustafa Tahsin Construction Ltd με αριθμό 0908182 για ενοικίαση δύο εκσκαφέων για περίοδο έξι (6) ημερών με χρέωση 3.000 ευρώ την ημέρα, σύνολο 18.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι ο κάθε εκσκαφέας είχε ενοικιασθεί για 8 ώρες την ημέρα, τότε η χρέωση της εταιρείας ήταν 187,5 ευρώ την ώρα! Η «Κ» έκανε μια έρευνα στην κυπριακή αγορά, από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές για την ενοικίαση ενός εκσκαφέα κυμαίνονται από 20 μέχρι και 35 ευρώ την ώρα. Ρωτήσαμε αν, σε περίπτωση που πρόκειται για το πλέον εξελιγμένο μηχάνημα, η χρέωση θα μπορούσε να έφτανε και τα 40 ή 45 ευρώ την ώρα και η απάντηση που λάβαμε ήταν: «Ίσως, αλλά θα ήταν κλεψιά».

Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο αναγράφεται η εξής επεξήγηση: «Παροχή υπηρεσιών εκσκαφής που αποτελείται από εκσκαφή και τη μετακίνηση χώματος για να καθαρίσει το έδαφος στον χώρο ταφής στη Λουρουτζίνα με την υποστήριξη ενός εκσκαφέα και ενός φορτωτή-εκσκαφέα με τη δυνατότητα να σκάβει βαθιές τρύπες και με υδραυλικό σφυρί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κ» επικοινώνησε και με δύο εταιρείες ενοικίασης εκσκαφέων στα Κατεχόμενα, από τις οποίες πήραμε τιμές που κυμαίνονται από 12,50 ευρώ την ώρα μέχρι και 25 ευρώ την ώρα για τους πιο σύνθετους εκσκαφείς.

Η «Κ» κατέχει τιμολόγια και αποδείξεις για αγορές από τη ΔΕΑ, αυτοκινήτων, μικρών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτογραφικών μηχανών, φακών και άλλων μηχανημάτων και υπηρεσιών.

Δρόμοι του χρήματος και εμβάσματα
Για να γίνουν οι πιο πάνω πληρωμές, το Προεδρικό Μέγαρο ανταποκρινόταν κάθε φορά που του το ζητούσε με σχετική επιστολή ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, κ. Ηλίας Γεωργιάδης, εμβάζοντας πότε 100.000 και πότε 200.000 ευρώ, σε λογαριασμό της ΔΕΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός υπάρχει στη Συνεργατική Οικοδομική στη Λευκωσία. Οι υπογραφές στις επιταγές από τον συγκεκριμένο λογαριασμό είναι των κυρίων Κριστόφ Ζιρόντ (Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, εκπρόσωπος των Η.Ε.) και Ηλία Γεωργιάδη. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι οι δύο κύριοι ήσαν πολύ χουβαρντάδες (!) με τους συνεργάτες της ΔΕΑ… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης απευθυνόταν με επιστολή του στο Προεδρικό Μέγαρο και συγκεκριμένα προς τον οικονομικό διευθυντή, κ. Τάκη Χριστοδούλου, με κοινοποίηση στον επίτροπο Προεδρίας και κουμπάρο του, Γιώργο Ιακώβου, και ζητούσε χρήματα μέσω «ειδικών διευθετήσεων» για να μη σταματήσει το πρόγραμμα εκταφών λόγω του ότι η UNDP αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα… Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Εσωκλείεται συνοπτική κατάσταση που δεικνύει τις διάφορες κατηγορίες εξόδων που καλύφθηκαν με τα ποσά που είχαν διατεθεί με την πολύ ειδική διευθέτηση, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η χωρίς καθυστέρηση και αναβολή, αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάζοντο για προώθηση και αύξηση του ρυθμού του Προγράμματος Εκταφών της ΔΕΑ, κυρίως στις κατεχόμενες περιοχές.
»Όπως διαφάνηκε, η διευθέτηση είχε θετικά αποτελέσματα. Όχι μόνο το Πρόγραμμα συνεχίστηκε χωρίς τις επιφοβούμενες διακοπές, αλλά έγινε κατορθωτό να αυξηθούν και τα συνεργεία περίπου κατά 100%. Όπως έχει δημοσιοποιηθεί είναι αυτή την περίοδο υπό λειτουργία 6 συνεργεία στα κατεχόμενα και 2 στις ελεύθερες περιοχές.

»Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη κατηγορία εξόδων είναι εκείνη για τις εκσκαφές στα κατεχόμενα, που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, απέβη σωτήρια, όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων. Καλύφθηκαν τα μεγάλα ποσά που απαιτείτο για την ενοικίαση μικρών ή μεγάλων εκσκαφέων, σε όσες περιπτώσεις το UNDP δεν μπορούσε, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του, να καλύψει έγκαιρα όπως θα προτιμούσαμε, τα απαιτούμενα έξοδα.

»Η δήλωση ετοιμότητας μας να καλύψουμε τα έξοδα για τα νέα Συνεργεία όχι μόνο επέσπευσε τη γρήγορη σύσταση τους αλλά αφαίρεσε και τα συνήθη προσχήματα και δικαιολογίες για έλλειψη χρημάτων που επικαλούνται συνήθως οι Τούρκοι για να μην υλοποιήσουν δοθείσες υποσχέσεις.

»Έγιναν αγορές φωτογραφικών μηχανών περιμετρικής εμβέλειας και αγοράστηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για διευκόλυνση της διεκπεραίωσης γραφειακής και διοικητικής σωστής εργασίας στα κατεχόμενα». […] (Ο γράφων κρίνει ότι η παράγραφος που ακολουθεί στην επιστολή δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί για ευνόητους λόγους.)

«Η παράκληση μας είναι όπως ενισχυθεί ο ειδικός αυτός λογαριασμός το συντομότερο για να μπορέσουμε να καλύψουμε νέα έξοδα εκσκαφών για την εκκρεμότητα των οποίων έχουν εκφραστεί παράπονα και ειδική έκκληση από το Τρίτο Μέλος (σ.σ. Κριστόφ Ζιρόντ)».

Έτσι γινόταν η εισροή ζεστού δημοσίου χρήματος στον λογαριασμό της ΔΕΑ. Είναι προφανές ότι οι πληρωμές στα Κατεχόμενα γίνονταν τοις μετρητοίς.

Η «Κ» προειδοποίησε αλλά φωνή βοώντος…
Από τον περασμένο Νοέμβριο η «Κ» συστήνει την προσοχή της κυβέρνησης στα «έργα και ημέρες» της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κατόπιν πληροφοριών από πρόσωπα που δούλεψαν στο πρόγραμμα εκταφών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2005 και τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατέληγαν να μας συστήνουν να διερευνήσουμε τη ρίζα του κακού, που είναι η αδιαφανής διαχείριση των κονδυλίων από την τρόικα της Επιτροπής, δηλαδή: τον εκπρόσωπο των Η.Ε., Κριστόφ Ζιρόντ, την εκπρόσωπο της τ/κ πλευράς, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ, και τον μέχρι τον Νοέμβριο εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς, Ηλία Γεωργιάδη. (Τη θέση του τελευταίου πήρε στις 26/03/2012 ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους). Όντως ψάξαμε για τα λεφτά και εντοπίσαμε μαύρες τρύπες και ανεξήγητα ποσά χρημάτων. Εξηγήσεις ίσως και να υπάρχουν, ωστόσο η παρατεταμένη σιωπή της ΔΕΑ από τη μια και της κυβέρνησης από την άλλη προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά. Πρώτο και μεγαλύτερο είναι το γεγονός ότι η ΔΕΑ δεν ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει ή έστω να σχολιάσει τις καταγγελίες μας για αδιαφάνεια στη διαχείριση των 12 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων που εισέρρευσαν στο πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων αγνοουμένων από το 2005 μέχρι και σήμερα, με μόνη εξαίρεση τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού του έτους 2008.

Το δεύτερο ερώτημα είναι για τα κονδύλια «ειδικών διευθετήσεων» που εμβάζονται στη ΔΕΑ από το Προεδρικό. Σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στον προεδρικό επίτροπο, Γιώργο Ιακώβου, στις 28/03/2012 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αγνοουμένων, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι «έλεγχος γίνεται από τον οικονομικό διευθυντή του Προεδρικού, Τάκη Χριστοδούλου». Η απορία που προκύπτει είναι πώς ο κ. Χριστοδούλου δεν εντόπισε τις υπερτιμολογήσεις που ακόμα και το μάτι ενός ανθρώπου που δεν έχει λογιστικές γνώσεις μπορεί να δει με την πρώτη ματιά.

Στην έκδοσή μας της περασμένης Κυριακής είχαμε δηλώσει την προθυμία μας να καταθέσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία και στην Υπηρεσία Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για να διαπιστωθεί κατά πόσον η διάθεση του δημοσίου χρήματος ήταν αναγκαία τη στιγμή που υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια για τη διαχείριση των εκατομμυρίων δολαρίων που εισρέουν στη ΔΕΑ, ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση. Δηλώνουμε ακόμα μια φορά ότι η δέσμευσή μας αυτή ισχύει!

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ