Περιμένουν σειρά για προαγωγή 1.575 υπάλληλοι

CEB1 266 Ειδήσεις, Εργασία, Κυβέρνηση
CEB1 764 Ειδήσεις, Εργασία, Κυβέρνηση

Ούτε δέκα, ούτε είκοσι αλλά περίπου 1.575 δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν από την απελευθέρωση των προαγωγών οι οποίες είχαν παγώσει από το 2012 μέχρι το τέλος του 2016. Μάλιστα πολλοί από τους προαχθέντες θα ακολουθήσουν την πεπατημένη.

Αφού «τσεπώσουν» την προαγωγή θα αφυπηρετήσουν λαμβάνοντας αυξημένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Για την κυβέρνηση, πάντως, οι αφυπηρετήσεις θα συμβάλουν στη μείωση του συνολικού κόστους που θα προκύψει, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα €3,8 εκατ. Από την ανάλυση των στοιχείων του Τμήματος Δημόσιας Υπηρεσίας και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), διαφαίνεται πως από την πλήρωση των υφιστάμενων κενών θέσεων προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία όπως αυτές παρουσιάζονταν την 1η του χρόνου, θα προκύψει πρόσθετο ετήσιο κόστος €2,7 εκατ. Επίσης από την πλήρωση των θέσεων προαγωγής που θα κενωθούν, αναμένεται ότι θα προκύψει ετήσιο κόστος ύψους €1,1εκατ. Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΔΔΠ, δεν αναμένεται να επιβαρυνθεί άμεσα με το συνολικό κόστος ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς δεν αναμένονται να διενεργηθούν ταυτόχρονα όλες οι προαγωγές από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Μάλιστα, εκτιμάται πως το κόστος των προαγωγών θα είναι πολύ μικρότερο λόγω κυρίως των κανονικών και πρόωρων αφυπηρετήσεων.

Το 2012 πριν μπουν στον πάγο οι προαγωγές, η ΕΔΥ προχώρησε σε 1.172 προαγωγές και ταυτόχρονα υπήρχαν 1.289 κενές θέσεις προαγωγής. Σήμερα υπάρχουν 16.752 κενές θέσεις προαγωγής εκ των οποίων οι 1.575 αναμένεται να πληρωθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρμόδιου τμήματος, αριθμός του προσωπικού που θα προαχθεί, θα αφυπηρετήσει και οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στη βάση δεν θα πληρωθούν. Το 2012, πριν την εφαρμογή του μέτρου του παγώματος, αφυπηρέτησαν 980 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι 734 ήταν πρόωρες αφυπηρετήσεις, ενώ πέρσι αφυπηρέτησαν 196 από τις οποίες οι 107 ήταν πρόωρες. Ως γνωστό, το ξεπάγωμα προαγωγών στον δημόσιο τομέα, ήταν προϊόν της συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΠΑΣΥΔΥ, κατά την οποία συμφωνήθηκε και η μη παραχώρηση προσαυξήσεων το 2017 και το 2018.

Στη Βουλή εκκρεμεί σχετικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από την απελευθέρωση των προαγωγών, προβλέπει τη συνέχιση του μορατόριουμ στις προσλήψεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο. Το κράτος από 2013 μέχρι 2016, λόγω του παγώματος των προσλήψεων, κατάφερε να εξοικονομήσει €198 εκατ., από το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,2% του ΑΕΠ. Το ΤΔΔΠ εκτιμά πως δεν αναμένεται να προκύψουν οποιαδήποτε λειτουργικά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση από τη μη πλήρωση, καθώς στις κενές θέσεις υπηρετεί έκτακτο προσωπικό. Συνολικά στο Δημόσιο υπηρετούν 6.125 έκτακτοι, από τους οποίους οι 4.189 είναι αορίστου χρόνου.

Για έκτακτες ανάγκες, η κυβέρνηση θα εφαρμόζει την ίδια πρακτική που ισχύει σήμερα, δηλαδή θα προχωρά στο ξεπάγωμα θέσεων με την έγκριση της Βουλής. Να σημειωθεί πως παρά την απαγόρευση στις προσλήψεις, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία από το 2013 και εντεύθεν, προχώρησαν στο ξεπάγωμα συνολικά 4.966 θέσεων, από τις οποίες οι 2.610 αφορούσαν την εκπαίδευση. Μετά το 2012 όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα οικονομικής περισυλλογής, ο αριθμός των εργαζόμενων στο δημόσιο έχει μειωθεί κατά 4.132 πρόσωπα, με τον συνολικό τους αριθμό σήμερα να ανέρχεται στις 48.135.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Ελευθερία Παϊζάνου