Στο «περίμενε» για 16 χρόνια γλυπτό για τον Σολωμό Σολωμού

CEB1 8 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Έχουν περάσει σχεδόν δυο δεκαετίες από τον μαύρο εκείνο Αύγουστο που ο Σολωμός Σολωμού και ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκαν από τους γκρίζους λύκους. Πάνε σχεδόν δεκαέξι χρόνια όμως, από τότε που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μιχάλη Λαγουβάρδο, ένα έργο στην μνήμη του Σολωμού Σολωμού, μετά από πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Νότη Σφακιανάκη.

CEB1 1492 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είδαν διάφορα δημοσιεύματα, αναφορικά με το συγκεκριμένο γλυπτό το οποίο παραμένει για δέκα σχεδόν χρόνια κλεισμένο στην αποθήκη του γλύπτη στην Αθήνα. Το SigmaLive μετά από ρεπορτάζ, αποκάλυψε ότι κατέχει επιστολές οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω και αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης και τοποθέτησης του γλυπτού στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στην Δερύνεια.

CEB11 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση, για την οποία ουδείς έχει αναλάβει επίσημα ευθύνη. Συγκεκριμένα υπάρχει σχετική απόφαση όπως αναφέρουν, απο τον περασμένο Φεβρουάριο κι ενω υπάρχει η σχετική προτροπή εκ μέρους ΥΠΕΣ δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκφράστηκαν αρκετές φορές θετικά εντούτοις δεν συμπεριλήφθηκε σε κάνενα προϋπολογισμό του δήμου. Και αυτό, παρά τις προτροπές του ΥΠΕΣ για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να υποδειχθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία για αδειοδότηση και κατ επέκταση ανέγερση του έργου.

CEB12 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε δηλώσεις του σχετικά για το θέμα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι υπάρχει σχετική απόφαση από το ΥΠΕΣ για την ανέγερση του μνημείου. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι ο Δήμος σε σχετική συζήτηση σε συνεδρία, αποφάσισε ομόφωνα την ανέγερση. Αυτό που εκκρεμεί είναι το σχετικό κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών και το μνημείο θα τιμά και τον Σολωμό Σολωμού αλλά και τον Τάσο Ισαάκ.

CEB15 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στο παρόν στάδιο αυτό που εκκρεμεί είναι η εγγραφή της εν λόγω ανέγερσης στον προϋπολογισμό του δήμου, που ως κατεχόμενος χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος. Η εγγραφή της ανέγερσης στον προϋπολογισμό δεν έχει γίνει, παρόλες τις πιέσεις από άτομα που εκπροσωπούν τον τραγουδιστή στην Κύπρο.

Πηγή: SigmaLive